Cum să-i facem pe copii să citească

 

  • Industria cărții ar trebui să fie mai flexibilă
  • Versurile unor cântece ale Beatles, viitoare cărți ilustrate pentru copii
  • Dacă vrei să-ți convingi copilul să citească, trebuie să te vadă citind
  • Pentru prima dată, un roman grafic nominalizat pentru Man Booker Prize
  • Un volum amuzant despre arta argumentării

– acestea sunt știrile literare pe care vi le recomand azi.

Mi-a atras atenția un articol de pe The Bookseller, în care se vorbește despre felul în care industria cărții ar trebui să se schimbe, astfel încât să întâlnească nevoile actuale ale cititorilor. În esență, autorul articolului consideră că, în prezent, editurile se agață de forme tradiționale și depășite în care își prezintă produsele și spune că o mai mare flexibilitate ar fi de dorit. ”Editurile ar trebui să experimenteze feluri diverse în care să-și slujească cititorii. Dacă oamenilor le plac cărțile în format audio, pentru că se potrivesc stilului lor de viață foarte ocupat, de ce editurile nu le publică mai întâi în format audio și nu alocă resurse importante marketingului, în această direcție?”, se spune în articol. Este oferită spre exemplu rețeaua Netflix, care se pare că a știut când și cum să ofere publicului altceva și a avut succes. Se mai vorbește în același articol și despre inovațiile pe care scriitorii ar trebui să le aducă prin procesul lor creativ. Iar acestea, mai spune autorul, vor veni, dacă startul va fi dat de edituri, prin felul în care își vor vinde marfa și vor ști să atragă publicul tânăr. O dezbatere interesantă, care vă poate face să vă puneți unele întrebări.


Versurile a două cântece foarte cunoscute aparținând Beatles vor deveni cărți ilustrate pentru copii, aflăm dintr-un articol de pe Entertainment Weekly. Prima carte de acest fel va fi bazată pe versurile celebrului cântec All You Need Is Love, versuri scrise de John Lennon și Paul McCartney. O editură americană a anunțat că prima carte din această serie pentru copii va apărea în ianuarie anul viitor, iar ilustrațiile îi vor aparține lui Marc Rosenthal. ”Credem că mereu va exista o piață pentru cărțile despre speranță, iar John lennon și Paul McCartney au scris cântece care rezonează cu părinții și copiii care vor să privească lumea cu speranță și dragoste”, a declarat vicepreședintele editurii respective. Nu va fi pentru prima dată când un cântec al Beatles face obiectul unei cărți ilustrate. În 2014, Ringo Starr a colaborat cu ilustratorul Ben Cort, pentru o adaptare a Octopus’s Garden. O idee frumoasă și îndrăzneață, într-o lume a desenelor animate și a poveștilor tot mai agresive…


Rămânem la cărțile pentru copii, pentru că am găsit pe The Guardian un articol în care se vorbește despre cum să îi facem pe copii să citească mai mult. Sau să citească, pur și simplu, aș zice eu. ”Vara este momentul perfect pentru a-i încuraja pe copii să citească. Cărțile ne duc în alte lumi. Un copil care citește în vacanță trece dintr-o lume în alta”, se spune la începutul articolului. Dar cum să-i faci pe copii să înțeleagă asta și să îi atragi să citească? Autoarea articolului oferă câteva exemple de metode folosite de ea pentru a le face copiilor ei experiența cititului mai interesantă. De exemplu, spune ea, nu este nevoie să călătorești, pentru a-i duce pe copii în acele alte locuri din cărți. Poți crea acasă un loc special pentru citit, în care să redai atmosfera dintr-o anume poveste. Însă, indiferent de vârstă, fie că un copil are 4 sau 14 ani, cel mai important pentru a-i determina să citească este să te vadă pe tine că faci asta, să fii un exemplu în acest sens. Apoi, dă-le libertatea de a alege ce să citească, lasă-i să își formeze preferințele, nu le impune ce să citească. Și așa mai departe, articolul oferă perspective diverse ale drumului spre lectură și vă recomand să îl citiți integral.


Și, pentru că tot am vorbit azi despre schimbările care se întâmplă sau ar trebui să se întâmple în formele literare, de pe bbc.com am aflat că , pentru prima dată, un roman grafic (graphic novel) se află pe lista de nominalizări pentru Man Booker Prize. Este vorba despre Sabrina, de Nick Drnaso, scriitor american. În Sabrina, el spune povestea unei fete care a dispărut și care a lăsat în urma ei o înregistrare video, cu indicii despre dispariția ei. ”Dat fiind faptul că formele ficțiunii sunt în schimbare, era doar o chestiune de timp, până când un roman grafic va fi inclus”, au declarat cei din juriu. Pe listă se mai află Michael Ondaatje, cu ultimul său roman, Warlight. Man Booker Prize există din 1969 și este unul dintre cele mai cunoscute premii literare. Printre câștigătorii din ultimii ani, traduși și la noi, se numără Marlon James și George Saunders.


Pe blogul Cărturești am găsit o cronică de carte care m-a convins. Nu pentru că este vorba despre o carte care se numește How to Argue with a Cat, iar eu am o pisică și chiar aș avea nevoie de niște ponturi pentru relația mea cu ea. Ci pentru că pare una dintre puținele cărți de self-help care mă atrage. „How to Argue with a Cat nu-și propune în primul rând să le arate oamenilor cum să convingă o pisică să facă ceea ce doresc (multă baftă cu chestia asta!), cât mai degrabă cum să argumenteze ca o pisică în fața semenilor de aceeași rasă, fie că sunt prieteni, dușmani, iubite, șefi sau subalterni. Pariul cărții: dacă poți să influențezi o pisică, atunci poți influența pe oricine. Așa că titlul ei ar putea la fel de bine să fie “How to Argue LIKE a Cat”. Pentru amatorii de retorică, una dintre cele trei arte antice ale discursului (alături de gramatică și logică), asta s-ar putea să fie cartea perfectă cu care să vă începeți studiul într-un mod lejer și amuzant”, se spune în cronica amintită. Mai multe detalii, pe site-ul amintit. Eu zic să încercăm cartea, fie în original, fie să așteptăm traducerea, care, nu mă îndoiesc, va apărea și la noi, în scurt timp.

“I’ll read my books and I’ll drink coffee and I’ll listen to music, and I’ll bolt the door” – spunea Salinger, pe undeva. Sounds like a good plan.


surse foto: guardian.com și cărturesti.ro


„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.