Cărțile care au influențat creativitatea lui David Bowie

  • Ce roman a influențat-o cel mai mult pe Olga Tokarczuk, câștigătoarea Man Booker Prize 2018,
  • Cum reușesc unii să atragă oamenii în biblioteci,
  • Ce cărți au modelat latura artistică a lui David Bowie,
  • Cum citesc copiii din Kabul printre bombardamente,
  • Care a fost desemnat cel mai bun volum de proză scurtă românească din 2017  

– iată câteva dintre poveștile literare din lume, cu care încercăm să vă atragem la începutul acestei săptămâni.

Pe wordswithoutborders.org găsiți un foarte scurt cu scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, cea care a câștigat anul acesta The Man Booker Prize. De fapt, pe site-ul amintit veți găsi mai multe astfel de interviuri – din una, două, cel mult trei întrebări – cu finaliștii The Man Booker Prize. Olga Tokarczuk este întrebată care sunt cărțile ei preferate, cărțile care au influențat-o cel mai mult, altele decât cele din propria cultură, întrebare la care ea răspunde: ”M-a uimit să constat că cel mai mult ne influențează cărțile pe care le citim în adolescență, mai mult decât orice citim mai târziu, în viață.” Iar printre aceste cărți citite în tinerețe și care și-au lăsat amprenta asupra ei Olga Tokarczuk amintește, în primul rând, romanul Orbirea, al lui Elias Canetti, roman foarte cunoscut și la noi. M-am gândit o vreme la această afirmație a ei și, într-adevăr, cred că are dreptate. Într-un fel sau altul, lecturile adolescenței ne modelează, în multe privințe, și ne urmăresc toată viața.


De pe dailyherald.com aflăm cum reușesc unele biblioteci publice să îi atragă să citească, atât pe cei mari, cât și pe cei mici. Este vorba despre Algonquin Area Public Library District, din Illinois, care organizează în fiecare vară un program de lectură. Pentru a convinge cât mai multe persoane să participe, ei încearcă să stimuleze cititul oferindu-le diverse premii celor care aleg să dedice câteva ore cărților și să renunțe la alte plăceri pe care vara le poate oferi. ”Cei care au abonamente, indiferent de vârstă, sunt invitați să descopere unde îi poate duce lectura și să câștige premii, doar pentru că citesc, participă la evenimentele bibliotecii și se distrează”, astfel sună îndemnul organizatorilor de a lua parte la o distracție de vară mai puțin obișnuită. Adulții primesc premii în diverse obiecte, dacă se înscriu, și discounturi la unele magazine locale, pentru cărțile citite. Adolescenții câștigă o carte, dacă citesc zece ore, de exemplu, iar dacă citesc 15 ore câștigă un tricou pe care este inscripționat: ”Cititul Te Duce Oriunde”. Ei mai pot câștiga invitații la after-party-uri, pizza și altele. O idee practică, despre care puteți afla mai multe pe site-ul amintit. Poate că citind despre inițiativele altora în această privință vom reuși să ne mobilizăm și noi mai mult, să îi determinăm pe cei mici și pe cei tineri să se apropie de cărți.


De pe independent.co.uk am reținut un articol în care se vorbește despre o listă de 100 de cărți recomandate de David Bowie. Se pare că celebrul cântăreț era cu adevărat un cititor înrăit, însoțit peste tot de cărți. De exemplu, aflăm din articolul amintit, în 1976, a dus cu el în Mexic, unde a filmat The Man Who Fell To Earth, câteva sute de cărți, adunate într-un fel de bibliotecă ambulantă. Actorul Buck Henry, care a jucat cu el în acel film, își amintește că limuzina cu care David Bowie era purtat pe acolo avea mereu portbagajul plin cu cărți. Cu doi ani înainte să moară, David Bowie a făcut publică această listă de 100 de cărți, listă care, așa cum spunea el, include mai ales cărți pe care le-a considerat importante și i-au influențat latura artistică și nu neapărat cele care erau favoritele lui. În articol veți vedea această listă, unde se regăsesc titluri foarte diverse, de la Infernul lui Dante Alighieri, la Maestrul și Margareta, de Bulgakov, la Conjurația imbecililor, de John Kennedy Toole și altele.


De pe inquirer.net am reținut o știre care face referire tot la lectură, de data aceasta, în condiții mai puțin fericite și pașnice decât la noi. Este vorba despre un fel de bibliotecă ambulantă din Kabul, amenajată într-un… autobus. Denumit charmaghz, care în limba Farsi înseamnă nucă – asociată în Afganistan cu logica, pentru că forma ei seamănă cu forma creierului -, autobusul albastru convertit în bibliotecă se umple zilnic. Biblioteca pe roți le oferă copiilor și adolescenților acces gratuit la cărți care altfel sunt greu de găsit sau nu se mai găsesc deloc în școli. Cum actele de violență sunt foarte frecvente în Kabul, mulți părinți nici nu își mai duc copiii la școală și nu îi lasă în locuri publice aglomerate. Excepție face acest autobus-bibliotecă, închiriat de la o companie de stat, care evită străzile principale, zonele unde se află clădiri guvernamentale și alte locuri aglomerate, care pot fi ținta militanților. Mai multe despre această inițiativă ce pare desprinsă chiar ea dintr-o poveste, pe site-ul menționat.


Editura Vellant și Revista Iocan au oferit, săptămâna trecută, Premiul Iocan, pentru cea mai bună carte de proză scurtă a anului 2017. Au fost nominalizate cinci volume de povestiri – Misterul maşinuţelor chinezeşti, de Florin Irimia (Polirom); Mandarina, de Răzvan Petrescu (Curtea Veche); Tot spaţiul dintre gîndurile mele, de Bogdan Răileanu (Polirom); Pereţi subţiri, de Ana Maria Sandu (Polirom) şi Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu (Polirom). Câștigătoare au fost desemnate prozele adunate de Răzvan Petrescu în volumul Mandarina. De pe vellant.ro puteți afla în ce a constat acest premiu, dar și despre istoria trofelui înmânat câștigătorului. În cazul în care încă nu l-ați citit pe Răzvan Petrescu, vă recomand să o faceți și să începeți cu oricare dintre volumele semnate de el, pentru că toate intră în categoria must read.

După cum vedeți, peste tot în lume, indiferent de condiții, oamenii continuă să se agațe de poveștile scrise. O fi existând o explicație pentru asta, nu? O săptămână plină de imaginație vă doresc.


„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare luni la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.