Cărți care se fură

  • Despre cărțile care se fură
  • Interviu cu istoricul care a scris Stalingrad
  • 7 cărți de Orhan Pamuk, pe care toți ar trebui să le citim
  • Franța, în 100 de rețete locale
  • Lansarea romanului Busola

– acesta este puzzle-ul de știri din lumea literară cu care încerc să îmblânzesc vremea capricioasă din ultimele zile.

De pe site-ul Independent mi-a atras atenția un articol despre cărțile rare și foarte scumpe, care sunt ades furate. Poate că unora le vine greu să creadă, dar este la fel ca în cazul furturilor de tablouri sau de alte obiecte de artă valoroase. Articolul are ca punct de plecare un film recent, American Animals, dacă nu l-ați văzut, vi-l recomand, mie chiar mi-a plăcut. Filmul este bazat pe un caz real și spune povestea a patru tineri care încearcă să fure niște cărți foarte rare și foarte scumpe. Nu dau mai multe detalii, să nu stric plăcerea celor care încă nu au văzut filmul. Aflăm apoi din articol că în anul în a fost descoperit un alt furt de acest fel, la Carnegie Library, din Pittsburgh, de unde au dispărut cărți rare și pagini din unele cărți rare, în valoare de aproximativ 8 milioane de dolari. Printre cărțile furate de acolo se numără și Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, a lui Isaac Newton, o primă ediție din cartea The Journal of Major George Washington și tot o primă ediție din celebra Avuția Națiunilor, de Adam Smith. Asemenea furturi nu sunt noi, doar că, probabil, se vorbește mai puțin despre ele. Aflați din articol și alte câteva lucruri interesante despre ele.

**

Pe Literary Hub m-am oprit asupra unui interviu cu unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de cărți istorice, Antony Beevor. Printre multe altele, este autorul volumului Stalingrad, care a fost tradus și la noi. Titlul articolului este cel care mi-a atras atenția: Cum mai poate un istoric al războiului să aibă încredere în omenire? Este o întrebare pe care mi-am pus-o ades gândindu-mă la cei care trăiesc un război, nu la cei care îl poartă, ci la civilii care sunt nevoiți, sunt forțați de împrejurări să treacă prin așa ceva. Iar această întrebare probabil că îi poate fi pusă și unuia ca Antony Beevor, care a fost nevoit să se documenteze foarte mult pentru a-și scrie cărțile și, astfel, a trebuit să afle o grămadă de detalii nu tocmai plăcute despre omenire. Este un interviu interesant, în care scriitorul vorbește despre cărțile care l-au influențat, despre felul în care percepe literatura militară, povestește unele lucruri despre documentarea la fața locului pentru cartea Stalingrad, despre cât de dificil este să obții unele informații istorice de la ruși, de exemplu, și multe altele. Interviul este chiar interesant, mai ales pentru cei pasionați de istorie, dar nu numai pentru ei.

**

În cazul în care nu ați citit încă romanele scriitorului turc Orhan Pamuk, pe signature-reads.com găsiți un articol în care sunt recomandate 7 dintre cărțile lui. Articolul este intitulat chiar așa: 7 cărți de Orhan Pamuk, pe care toată lumea ar trebui să le citească. După o scurtă introducere și după câteva cuvinte despre stilul în care scrie Pamuk, autorul articolului înșiră cele 7 cărți, fiecare dintre ele însoțită de o scurtă prezentare. Este vorba despre cele mai cunoscute romane ale sale, pe care le găsiți traduse și la noi, în seria de autor Orhan Pamuk, a Editurii Polirom. Trebuie să recunosc că nu am citit încă toate cele 7 cărți despre care se vorbește în articol, însă, categoric, îl reocmand pe scriitorul turc. Dintre volumele pe care i le-am citit până acum, cel mai mult mi-a plăcut Istanbul, volum care se regăsește și pe această listă. Poate și pentru că mereu am fost atrasă de istoria acestui oraș fabulos, dar și pentru că stilul literar al lui Orhan Pamuk pare să se plieze foarte bine pe o astfel de relatare. O proză lirică, ușor melancolică, presărată de o nostalgie dulce-amară, care se suprapune perfect pe trecutul unui oraș ca Istanbul.

**

Tot pe signature-reads.com am găsit un interviu, la care m-a atras titlul, dar pe care apoi l-am citit integral, iar acum vi-l recomand și vouă. Este un interviu mai lejer, care ne transpune mai puțin în lumea literară și mai mult în lumea bucătăriei franțuzești. Nu strâmbați din nas, suntem la început de toamnă, vremea e mai bosumflată și începem să simțim nevoia de lucruri care să ne facă să ne simțim confortabil în case și care să ne ajute să facem trecerea spre frig. Așadar, interviul este intitulat astfel: Tasting Paris: A Chat with French Food Connoisseur, Clotilde Dusoulier. Cartea despre care autoarea vorbește în interviu se numește Tasting Paris, 100 recipes to eat like a local. Așa cum se spune la începutul interviului, mâncarea este sufletul culturii franceze. Sau, așa cum spune autoarea cărții, să îl întrebi pe un francez despre importanța mâncărurilor în cultura franceză ar însemna să îl întrebi pe un pește despre importanța apei. Pentru că în Franța mâncarea este mai mult decât o satisfacere a unei nevoi, este un adevărat stil de viață. Mâncarea aduce oamenii laolaltă și îi face să se simtă conectați. Întrebată ce ar recomanda să mănânce cuiva care călătorește pentru prima dată în Franța, Clotilde spune că ar trebui să aleagă între celebra baghetă franțuzească și un croissant, ambele emblematice pentru francezi. Vă las să citiți tot interviul și cred că ar trebui să citim și cartea, pentru că atunci când călătorești într-o altă țară este bine să cunoști unele lucruri despre mâncarea locală, altfel s-ar putea să ai unele suprize. Mi s-a întâmplat și mie anul acesta, chiar la Paris.

**

Dacă sunteți în căutarea unui eveniment literar care să vă transpună într-o altă lume, chiar și pentru scurt timp, vă recomand lansarea de carte care va avea loc mâine seară, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Este vorba despre lansarea volumului Busola, de Mathias Enard, apărut la Editura NEMIRA, în colecția Babel, în traducerea lui Cristian Fulaș. Romanul este câștigător al cunoscutului premiu Goncourt. Evenimentul începe la ora 19 și vor fi prezenți  Cristian Fulaș, Carmen Mușat, Marius Constantinescu și Dana Ionescu, redactor șef al Editurii Nemira. ” nocturnă, care te învăluie cu ritmurile ei muzicale, cu erudiția ei, cu umorul dulce-amar, Busola este o călătorie, o declarație de admirație și o mână întinsă, ca un pod între Occident și Orient, între ieri și mâine, clădit pe inventarul secolelor de fascinație. La Viena se înnoptează, iar Franz Ritter, muzicolog sedus de Orient, în zadar încearcă să adoarmă. Între veghe și vis, între nostalgie și febră, prind contur amintiri fără număr, de la Istanbul, Alep, Damasc, Palmira, Teheran, precum și umbra unei iubiri imposibile”, astfel sună prezentarea cărții, pe care eu am găsit-o pe pagina de FB a evenimentului.

În ton cu puzzle-ul meu de știri de azi, Henry Stevens spunea: “Books are both our luxuries and our daily bread.”


surse foto: independent.co.uk și Facebook


„Mondolit” prezintă informații despre cultura scrisă din întreaga lume și se aude în fiecare săptămână la radio SportTotal, în emisiunea SportKultur realizată de Mihai Pahonțu.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.