VERNISAJ EXPOZIŢIE „Viaţa Romilor. Lungo Drom”

Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti, în parteneriat cu Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher vă invită la inaugurarea expoziţiei „Viaţa romilor. Lungo Drom”, care va avea loc miercuri, 13 decembrie, orele 18:30, la Instituto Cervantes din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta, 38).

Evenimentul va include şi un recital de poezie în limbile spaniolă, română şi romani, în acompaniament de chitară şi ţambal, susţinut de artişti de etnie romă, moment oferit de Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher.

Locurile sunt limitate. Rezervări la telefon: 021 318.11.03.

 

Expoziţia este împărţită în două mari capitole: „Viaţa trăită” – trecutul, începând cu migraţia iniţială din India şi până la finele anilor ’70 în Spania, şi „Viaţa viitoare” – o radiografie a prezentului şi a ceea ce se aşteaptă de la relaţia dintre romi şi restul populaţiei în anii ce vor veni. „Vidas Gitanas” (Viaţa romilor) spune povestea poporului rom spaniol, dincolo de prejudecăţi şi clişee, prezentând moştenirea lăsată de acesta şi profundele sale influenţe asupra culturii spaniole. Expoziţia aduce în prim-plan viaţa de zi cu zi a romilor, atât de puţin cunoscută: felul în care trăiesc, meseriile practicate, îngemănarea trecutului cu prezentul, modul în care au trecut peste greutăţi până în zilele noastre şi provocările cu care se confruntă.

Romii reprezintă cea mai importantă populaţie minoritară din Europa, dar şi una dintre cele mai puţin cunoscute de societăţile majoritare. În ciuda istoriei grele pe care au parcurs-o timp de secole, aceştia au rămas aproape necunoscuţi, la aceasta contribuind şi faptul că au fost respinşi de societăţile în care au trăit. Toate acestea au dus la o ignorare a realităţii romilor şi, implicit, la o îndepărtare de această comunitate prezentă pe continentul nostru de peste 500 de ani. Expoziţia îşi propune să faciliteze această cunoaştere a istoriei romilor spanioli şi a contribuţiei lor la patrimoniul cultural al Spaniei.

Organizatori: Ambasada Spaniei şi Instituto Cervantes din Bucureşti, Acción Cultural Española (AC/E), Fundación Instituto de Gitana

Partener: Centrul Naţional de Cultură a RomilorRomano Kher

Program de vizitare: 13 decembrie 2017 – 17 februarie (cu excepţia perioadei cuprinse în intervalul 22.12.2017 – 03.01. şi zilei de sâmbătă 10.01.2018)

Luni-Vineri, 09.00 – 19.00

Sâmbătă, 09.00 – 15.00

Duminică – închis

Intrarea este liberă.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.