Polirom Junior: Povestea unei prietenii neobișnuite dintre o fetiță și un leu

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 13.09.2017 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , .

Într-o zi, o fetiţă pe nume Patricia, care trăieşte alături de familia ei într-una dintre rezervaţiile naturale din Kenya, întîlneşte printre gazele, antilope gnu, zebre, rinoceri, bivoli şi elefanţi un pui de leu. Începe să îl îngrijească şi, pe măsură ce trece timpul, leuţul devine prietenul ei cel mai bun. Numai că prietenia lor e pîndită de o primejdie nebănuită: viaţa lui King, devenit un leu înfricoşător, care-i înspăimîntă pînă şi pe vitejii masai, e pusă în pericol de un duşman încă şi mai vechi decît zăpezile ce strălucesc în depărtări, pe muntele Kilimanjaro.

Leul, de Joseph Kessel, a apărut în colecţia „Junior” a Editurii Polirom, traducere din limba franceză de R. Polizu-Micşuneşti, volum disponibil şi în ediţie digitală.

Vîrsta recomandată: 12+


Joseph Kessel (1898-1979), scriitor și jurnalist francez, s-a născut în Villa Clara, Entre Ríos, Argentina. Copilăria și-a trăit-o în Orenburg, Rusia, înainte de a se muta în Franța. A studiat la Nisa și apoi la Paris, unde și-a terminat studiile de filologie în 1915. Un an mai tîrziu a intrat în aviație; experiențele din această perioadă le va descrie în romanul L’Équipage (Echipajul; 1923), publicat mai tîrziu, în 1923. În 1919 se angajează ca reporter și scrie despre numeroase evenimente importante ale vremii, din Irlanda, Israel sau Germania. Din această perioadă vor apărea detalii în romanele Les Captifs (Prizonierii; 1926), Belle de jour (1928; roman ecranizat de Luis Buñuel) sau LʼArmée des ombres (Armata umbrelor; 19463). În 1962 devine membru al Academiei franceze. Primește mai multe distincții importante, printre care aceea de Mare ofițer al Legiunii de onoare, în 1926. Scriitor admirat de contemporanii săi, Kessel publică numeroase romane, dintre care multe ecranizate, de-a lungul unei cariere aventuroase, de soldat, luptător în rezistența franceză, jurnalist și romancier. Moare în 1979, în Avernes, la 81 de ani.


Colecția „Junior” este cel mai recent proiect editorial Polirom și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu. Mai multe detalii, aici.


În pregătire:
Jennifer Chambliss Bertman, Vînătorii de cărţilor
Edward Carey, Oraşul gunoaielor. Partea a doua a trilogiei Iremonger


Pagina de facebook a colecției, aici.

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.