Expoziție de vestimentație Victoria Zidaru la MNȚR

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 18.05.2017 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , .

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă marți, 23 mai 2017, de la ora 19, la Sala Acvariu, la vernisajul expoziției de vestimentație ÎN FIRE a artistei Victoria Zidaru.

Expoziția propune un discurs pentru întoarcerea la normalitate, verticalitate și firesc pornind de la simplitatea firului ca element constitutiv al întregii țesături materiale și spirituale din complexitatea existenței umane. Va fi folosit firul de in sau de cânepă, tors de bătrânele din Bucovina. Firul concret, raportat la viața de zi cu zi, practic, estetic – este elementul crucial în fundația construcției umane, de la îmbrăcăminte la ustensile casnice și țesături decorative – compune ambientul cu care este înconjurat omul și trupul omului. Dincolo de concret, firul reprezintă legătura dintre om și Dumnezeu – firul ca instrument de rezonanță a conectării omului cu Creatorul său.

Veșminte croite din pânză de casă, recuperată din lăzile de zestre ale satelor bucovinene, respectând croiala țărănească, costume ce înnobilează femeia româncă de la sate, în două piese, vor fi reinterpretate și aduse la zi într-o viziune modernă. Primul element – cămașa albă, pe dedesubt, iar al doilea element, frumos împodobit, pe deasupra. Albul purității primului element – simbol al năzuinței spirituale este apărat de cel de-al doilea element – împreună formând o armură care apără femeia și îi ascunde frumusețea, spiritualizându-i senzualitatea. În același timp, prin această platoșă ocrotitoare a costumului frumos împodobit și croit, femeia țărancă emană și cere privitorului frumusețe, respect și comuniune de valori spirituale și materiale.

Alături de costumele ceremoniale femeiești prezentate în expoziție, așezate pe suporturi special create sub forma unor trupuri din lemn, într-un dialog ce accentuează atmosfera de lucru a unei țărănci, vor fi expuse și câteva miniaturi care au la bază împletirea armonioasă a firului de in și cânepă, miniaturi ce amintesc de anumite detalii ale unor broderii medievale.

 (Alexandru Davidian, Victoria Zidaru)

De asemenea, în sala de expoziție va rula filmul Înveșmântarea. „Înveșmântarea” sau „Spălătoreasa” este desprinsă din basmele românilor și prezintă reinterpretarea, sub forma unui video-performance, a unui ritual de purificare a trupului și sufletului pornind de la albitul veșmântului confecționat din materiale, după croieli uitate.

Pe 11 iunie, la finisajul expoziției, în curtea interioară a Muzeului Țăranului se va desfășura un performance. O ceată de fete reprezentând diferite vârste și zone ale țării, îmbrăcate în costumele expuse, vor interpreta o scenografie rituală. Pe un fundal sonor constituit din cântece arhaice, având ca granițe două cuburi deschise, realizate din bârne din lemn, cu trimitere evidentă la războiul de țesut, tinerele vor forma, prin dans și gesturi elegante, o mare urzeală.


Expoziția este organizată în colaborare cu Proiectul Cultural Contemporanii.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu până pe 11 iunie 2017. Intrarea este liberă.

Foto: Remus Andrei Ion


Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, SemneBune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, agro-tv.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.