Academia Română lansează CoRoLa, un proiect realizat de lingviști și informaticieni

Apreciez evenimentele și proiectele inițiate și dezvoltate de , iar pe unele le cunosc prin intermediul Filialei . Mi se pare că se apropie tot mai mult de actualitatea zilelor noastre, de ceea ce înseamnă cercetare și căutare. Adecvarea la tot ceea ce apare nou, ca provocare pentru cercetare, este punctul forte al unei astfel de instituții. Susțin pentru că-mi pasă, susțin pentru că estre frumos să promovăm ideile, proiectele și inițiativele care ne cresc; atât ca parte din comunitatea academică, cât și ca parte a societății.

De această dată, susțin o lansare-eveniment, la care se întâlnesc lingviștii și informaticienii.

O resursă online pentru studiul și învățarea limbii române

– prin Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” din București și Institutul de Informatică Teoretică din – anunță lansarea publică a “Corpusului de referinţă pentru limba română contemporană ()”.

Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, București, Calea Victoriei nr. 125, joi, 14 decembrie 2017, începând cu ora 10:00.

CoRoLa, rezultat al unui proiect prioritar al Academiei Române, derulat peparcursul a patru ani, include peste un miliard de cuvinte selectate din publicații românești apărute după 1945 și peste 150 de ore de înregistrări vocale. Acest corpus este un instrument modern pentru studiul limbii române, în acord cu practicile curente la nivel internațional, precum și pentru crearea și adaptarea materialelor didactice de predare a limbii române pentru români și pentru străini, în egală măsură.

La acest eveniment participă reprezentanți ai Academiei Române, Institutului de Lingvistică  „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Universității din București, Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Republicii Moldova și Institutului Limbii Germane din Mannheim, creatorul celui mai mare corpus al limbii germane.

Informaticieni și lingviști vor prezenta procesul construirii corpusului, structura și utilitatea lui ca referință funcțională a limbii române contemporane literare. Proiectul corpusului este susținut și de Fundația Alexander von Humboldt, al cărei Secretar General adjunct va fi prezent la lansare.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Corina Giurgia

Corina Giurgia
Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/