Ultimul volum al trilogiei Chipul tău, mîine, de Javier Marías: Venin şi umbră şi adio

Este sufletul nostru în stare să suporte ceea ce ne e dat să trăim?

Trebuie oare să povestim întotdeauna ceea ce ni se întîmplă?

Îl cunoaştem cu adevărat pe cel alături de care trăim?

La aceste întrebări şi la multe altele va răspunde romanul Venin şi umbră şi adio, piesa ultimă care întregeşte magistral capodopera lui Javier Marías, o sinteză a viziunii sale existenţiale şi artistice, deghizată într-un captivant roman de spionaj.

chipul_tau_maine_javier_marias 

Venin şi umbră şi adio, ultima parte a trilogiei romaneşti Chipul tău, mîine, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Andrei Ionescu; carte disponibilă și în ediție digitală.

Venin şi umbră şi adio este considerat şi cel mai reuşit roman din acest triptic aparţinînd lui Javier Marías. Eroul poveştii, Jaime Deza, se află la Londra şi lucrează pentru agenţia secretă de informaţii condusă de Bertram Tupra. Deza se vede nevoit să se uite la colecţia de filme a lui Tupra, care surprind vieţile private ale unor politicieni, celebrităţi sau simpli cetăţeni. Scenele oribile, filmate pe ascuns, se infiltrează în mintea şi în existenţa lui precum veninul, contaminînd totul, umplîndu-l de îndoieli şi lăsîndu-l în imposibilitatea de a reacţiona. Încă urmărit de umbra lui Tupra, se va întoarce la Madrid să-şi vadă tatăl şi pe Luisa, soţia de care încă nu a divorţat şi care acum este abuzată de un iubit violent. Astfel, în Spania, o nouă viaţă începe pentru protagonistul nostru, una care îl face să descopere că poartă în sine, precum semenii săi, posibilitatea de a deveni Sir Death sau Sir Punishment, îngerul întunecat al violenţei şi al morţii.

„Citind Venin şi umbră şi adio, nu poţi să nu te gîndeşti că acest roman cu totul straniu, cu stilul lui plin de imprevizibil, cu dramele şi poveştile lui de iubire, cu scenariile de noir, poate fi prima autentică de ficţiune a secolului XXI.” (The Guardian)

„Gravitatea unui scop, nevoia imperioasă de a găsi un răspuns, o cale de a acţiona, de aici porneşte şi se construieşte fascinantul roman al lui Marías.” (The New Criterion)

„Un tur de forţă literar ce vorbeşte despre trecutul care ne condiţionează, dar şi despre prezent, despre ceea ce am devenit.” (The Economist)

 

Javier Marías (născut în 1951, la Madrid, în familia marelui filosof Julian Marías Aguilera) este unul dintre cei mai importanţi scriitori spanioli . Operele sale, traduse în peste treizeci de limbi, se vînd în milioane de exemplare. A publicat romanele Domeniile lupului (1971), Traversarea orizontului (1973), Monarhul timpului (1978), Secolul (1983), Bărbatul sentimental (1986, distins cu Premio Herralde de Novela), Romanul Oxfordului (1989, laureat cu Premio Ciudad de Barcelona, Premio de la Crítica şi Prix L’Oeil et la Lettre), Inimă atît de albă (1992, distins cu IMPAC Literary Award şi Premio de la Crítica), Mîine în bătălie să te gîndeşti la mine (1994, distins cu Prix Femina Étranger, Premio Rómulo Gallegos, Premio Arzobispo Juan de San Clemente şi Premio Fastenrath de la Real Academia Española de la Lengua), Faţa întunecată a timpului (1998), Chipul tău, mîine. 1. Febră şi lance (2002, laureat cu Premio Salambó), Chipul tău, mîine. 2. Dans şi vis (2004), volume de povestiri (În timp ce ele dorm, 1990; Cînd eram muritor, 1996), eseuri, articole. În anul 1997 a primit Premiul Nelly Sachs, iar în 2000 Premiul Grinzane Cavour pentru întreaga operă.

Colecția „Biblioteca Polirom”, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri.

În pregătire:
Jón Kalman Stefánsson, Tristețea îngerilor
Vladimir Nabokov, Scrisori către Vera
Elif Shafak, Fetița căreia nu-i plăcea numele său
David Duchovny, Bucky Fucking Dent

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.