„Oraşul şi Literatura“ cu Octavian Soviany, Bogumil Luft, George C. Dumitru și Petru Istrate

Prima ediţie a Festivalului Internațional „Oraşul şi Literatura“ îşi propune să aducă împreună prozatori din România, Polonia şi Elveţia în patru seri de lecturi publice şi dezbateri, desfășurate la sediul ICR din Bucureşti (Aleea Alexandru 38), în perioada 4-7 februarie 2016.

Acest festival doreşte să fie o contribuţie la revigorarea prozei în spaţiul public românesc prin interacţiune cu cititorii, care vor putea să participe la dezbaterile din fiecare seară. Cu această ocazie s-a lansat antologia ORAȘUL, ce include proze ale tuturor scriitorilor invitaţi, cu o prefaţă de Carmen Muşat şi un interviu cu Marcel Iureş. Intenţia festivalului este să arate că există în literatura română un puternic filon citadin care ar trebui cunoscut şi dezbătut. Bucureştiul, ca temă literară, este prezent şi în scrierile scriitorilor invitaţi din Elveţia şi Polonia, ceea ce face din această primă ediţie una cu participare internaţională, focusată pe memoria şi prezentul Oraşului. Festivalul este deschis tututor cititorilor dornici de literatură, oferindu-le şansa întîlnirii cu Oraşul (cel magic sau cel real) ca personaj în operele literare.

Festivalul Internațional Orașul și Literatura îşi propune să aducă împreună prozatori din România, Polonia şi Elveţia în patru seri de lecturi:

VINERI, 5 FEBRUARIE (18:30)

Bogumil Luft

George C. Dumitru

moderatori: Carmen Mușat & Ovidiu Șimonca

Despre invitați:

sovianyOctavian Soviany s-a născut pe 23 aprilie 1954, la Braşov. Studii: Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, Facultatea de Filologie (1975-1979). Doctor în Filologie al Universităţii din Bucureşti (2008).

Debut: revista Echinox, 1975, simultan cu şi critică. Debut editorial: Ucenicia bătrînu­lui alchimist (Dacia, 1983). Volume de versuri, între care: Cartea lui Benedict (Vinea, 2002), Alte poeme de modă veche (Pontica, 2004), Scrisori din Arcadia (Paralela 45, 2005), Dilec­ta (Cartea Românească, 2006), Pulberea, praful şi revoluţia (Casa de Editură Max Blecher, 2012; Pepel, prah in revolucija, traducere în limba slovenă de Aleš Mustar, IRIU Institut, Ljubljana, 2013); Călcîiul lui Magellan (Cartea Românească, 2014).

Romane: Textele de la Monte Negro (Pontica, 2003; ed. a II-a, sub titlul Arhivele de la Mon­te Negro, Cartea Românească, 2012), Viaţa lui Kostas Venetis (Cartea Românească, 2011), Moartea lui Siegfried (Cartea românească, 2015).

A mai publicat volume de teatru şi literară, iar în 2014 i-a apărut la Casa de Editură Max Blecher traducerea din Charles Baudelaire, Florile răului.

Este deţinătorul mai multor distincţii şi premii literare.

bogumiltBogumił Luft (n. 1955) – ziarist şi publicist, începînd cu anul 1981 colaborator al revistei lunare Więź. A călătorit împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea în Columbia, Argentina, Chile, Elveţia, Belgia, Franţa şi Cehia. În anul 1989 a publicat în săptămînalul Tygodnik Solidarność, iar în anii următori în Spotkania. În perioada 1999 2006 a fost redactor, publicist şi comentator politic al cotidianului Rzeczpospolita şi comentator radio şi TV. În anii 2001 2003 a fost corespondent al cotidianului Rzeczpospolita la Bucureşti şi Chişinău. Între 1993 şi 1999 a fost ambasadorul Republicii Polone în România, iar în anii 2010-2012 ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.

george dumitruGeorge C. Dumitru s-a născut la 26 februarie 1978 în Constanța. A debutat în 2003 în cadrul antologiei de proză scurtă Respiro, apărută la editura Dacia, cu povestirile „Vânătorul” și „Vis de mărire”. Alte povestiri au apărut în revistele literare Tomis, Oglinda Literară, Cronica Veche, Viata Romaneasca, Tiuk. În 2010 povestirea „Opulență” a fost in­clusă în antologia „Pensi che ci saremmo potuti conoscere in un bar?” coordonată de editura Caravan Edizioni din Italia. A publicat volumul de proză scurtă „Poveste cu o fată” la editura Vremea in 2010. A publicat romanul „Mișcarea de rezistență” la editura Paralela 45 in 2013. În 2014 îi apare la Editura Herg Benet volumul de proză “Sub mâinile mele”.

petru istratePetru Istrate (1966). Absolvent al Universității din Bucureşti, Facultatea de Biologie. Dr. în Ştiinţe biologice. Profesor la Colegiul Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş.

Debut în 1990 cu schiţa ,,Portocala”în pagina literară a cotidianului ,,Cuvântul liber”. Schiţe şi nuvele în reviste precum ,,Târnava”, ,,LitArt”. Câteva titluri – Poveste de dragoste, Mesteacănul, Viaţa în pădure, Muzeul tramvaielor. În Antologia de literatură a profesorilor mureşeni Magister scripsit, vol. 1 şi 2 a publicat proza Vânătoarea.

Despre Antologia ORAȘUL, editată la Gestalt Books:

Un fals tratat de „poliritmie social-urbană” este cartea pe care o aveţi acum în mînă! Cincisprezece scriitori români şi străini reconstruiesc fragmente dintr-un oraş polimorf, în ţesutul căruia coexistă solidar mizeria şi splendoarea, trecutul şi prezentul, Occidentul şi Orientul, vitalitatea şi descompunerea. Inedită monografie ficţională a unui spaţiu în egală măsură istoric, fantasmatic şi real, antologia de faţă reuneşte textele unor autori contemporani – prozatori, poeţi, critici şi teoreticieni literari – români şi străini, pentru care Bucureştiul este un spaţiu mitic, ce ascunde în sine nenumărate universuri paralele. Surprinzătoare în acest caleidoscop urban, în care Bucureştiul devine personaj central, este diversitatea: diversitatea autorilor convocaţi, dar şi a formulelor discursive la care au recurs pentru a pune în scenă un oraş cu o mie de chipuri. Aşa se face că impresiile, amintirile, reprezentările ficţionale sau reconstituirile istorice pe care le veţi citi în paginile acestei antologii nu seamănă cîtuşi de puţin unele cu celelalte, că de la reportaj la memorialistică şi de la ficţiune la abordarea teoretică a ţesutului urban, toate textele incluse în acest volum spun poveştile unor întîlniri singulare cu ipostaze imaginare sau dureros de reale ale oraşului nostru. Proteic şi stimulînd imaginaţia celor ce-l străbat, Bucureştiul se cere explorat, descoperit şi interiorizat, iubit cu pasiune sau, dimpotrivă, detestat cu metodă.

Fotos: Andrei Păcuraru

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.