„Oraşul şi Literatura“ cu Cosmin Perța, Margo Rejmer, Cristian Fulaș și Anca Vieru

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 7.02.2016 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Prima ediţie a Festivalului Internațional „Oraşul şi Literatura“ îşi propune să aducă împreună prozatori din România, Polonia şi Elveţia în patru seri de lecturi publice şi dezbateri, desfășurate la sediul ICR din Bucureşti (Aleea Alexandru 38), în perioada 4-7 februarie 2016.

Acest festival doreşte să fie o contribuţie la revigorarea prozei în spaţiul public românesc prin interacţiune cu cititorii, care vor putea să participe la dezbaterile din fiecare seară. Cu această ocazie s-a lansat antologia ORAȘUL, ce include proze ale tuturor scriitorilor invitaţi, cu o prefaţă de Carmen Muşat şi un interviu cu Marcel Iureş. Intenţia festivalului este să arate că există în literatura română un puternic filon citadin care ar trebui cunoscut şi dezbătut. Bucureştiul, ca temă literară, este prezent şi în scrierile scriitorilor invitaţi din Elveţia şi Polonia, ceea ce face din această primă ediţie una cu participare internaţională, focusată pe memoria şi prezentul Oraşului. Festivalul este deschis tututor cititorilor dornici de literatură, oferindu-le şansa întîlnirii cu Oraşul (cel magic sau cel real) ca personaj în operele literare.

Festivalul Internațional Orașul și Literatura îşi propune să aducă împreună prozatori din România, Polonia şi Elveţia în patru seri de lecturi:

DUMINICĂ, 7 FEBRUARIE

Cosmin Perța

Cristian Fulaș

Anca Vieru

moderatori: Carmen Mușat & Ovidiu Șimonca

Despre invitați:

perta  Cosmin Perţa (1982) este poet, prozator şi eseist; născut în Vişeu de Sus, Maramureş, a absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere. Şi-a continuat studiile la Universitatea din Bucureşti, obţinând o diplomă de masterat în literatură contem­porană şi titlul de Doctor în Litere cu o teză despre fantastic în literatura Est-Europeană. A publicat cinci cărți de poezie, două cărți de povestiri, trei romane, o monografie, un studiu și o piesă de teatru. Poemele sale sunt traduse în 11 limbi. Există peste 200 de cronici, recenzii şi referinţe în presa românească şi cea din străinătate la opera sa.

Małgorzata RejmerMargo Rejmer (n. 1985) – scriitoare și reporter, doctorand al Institutului Culturii Poloneze al Academiei Poloneze de Științe. Scrie o teză de doctorat consacrată filmului românesc. A debutat în 2009 cu romanul Toksymia (Toxemie), pentru care a fost nominalizată la Premiul Literar Gdynia și la Premiul Asociatiei Editorilor de Carte din Polonia. Pentru cea de-a doua carte, Bukareszt. Kurz i krew (Bucuresti. Praf și sînge), a primit Premiul „Teresa Toranska” al ediției poloneze a revistei Newsweek, premiul Warszawska Premiera Literacka, precum și premiul Gwarancja Kultury 2014, acordat de televiziunea TVP Kultura. De asemenea, a fost nominalizată la premiul „Paszport Polityki”, premiul National Geographic Traveler la categoria cartea anului, precum și la Premiul Gryfia (a cărui primă laureată, în 2012, a fost reputata scriitoare Magdalena Tulli).

cristian fulasCristian Fulaș (1978) s-a născut la Caracal. A publicat romanul Fâșii de rușine (Gestalt Books – Vinea, 2015, roman distins cu Premiile Liviu Rebreanu și Vrancea Literară în același an), prima parte a trilogiei Cartea Singurătății. A mai publicat Jurnal de debutant (Tracus Arte, 2015). În 2016 îi va apărea volumul După plâns. A tradus peste 30 de volume din lim­bile engleză, franceză și italiană. Publică sporadic în Observator Cultural, Contemporanul, Timpul, Academia Cațavencu. În timpul liber ar vrea să se ocupe cu arta fotografică.

este absolventă de politehnică și a unui master în comunicare. După o perioadă de lucru în cercetare a schimbat ingineria cu științele umaniste.

A început să scrie de câțiva ani și a publicat în mediul online și în volumele colective Moș Crăciun & co. (Editura Art, 2013) și Ficțiuni reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic jr.

Volumul său de debut Felii de lămîie a apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”,  în februarie 2015 și este disponibil şi în ediţie digitală.

Despre Antologia ORAȘUL, editată la Gestalt Books:

Un fals tratat de „poliritmie social-urbană” este cartea pe care o aveţi acum în mînă! Cincisprezece scriitori români şi străini reconstruiesc fragmente dintr-un oraş polimorf, în ţesutul căruia coexistă solidar mizeria şi splendoarea, trecutul şi prezentul, Occidentul şi Orientul, vitalitatea şi descompunerea. Inedită monografie ficţională a unui spaţiu în egală măsură istoric, fantasmatic şi real, antologia de faţă reuneşte textele unor autori contemporani – prozatori, poeţi, critici şi teoreticieni literari – români şi străini, pentru care Bucureştiul este un spaţiu mitic, ce ascunde în sine nenumărate universuri paralele. Surprinzătoare în acest caleidoscop urban, în care Bucureştiul devine personaj central, este diversitatea: diversitatea autorilor convocaţi, dar şi a formulelor discursive la care au recurs pentru a pune în scenă un oraş cu o mie de chipuri. Aşa se face că impresiile, amintirile, reprezentările ficţionale sau reconstituirile istorice pe care le veţi citi în paginile acestei antologii nu seamănă cîtuşi de puţin unele cu celelalte, că de la reportaj la memorialistică şi de la ficţiune la abordarea teoretică a ţesutului urban, toate textele incluse în acest volum spun poveştile unor întîlniri singulare cu ipostaze imaginare sau dureros de reale ale oraşului nostru. Proteic şi stimulînd imaginaţia celor ce-l străbat, Bucureştiul se cere explorat, descoperit şi interiorizat, iubit cu pasiune sau, dimpotrivă, detestat cu metodă.

Fotos: Andrei Păcuraru și Mircea Struțeanu Photography

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.