În cuvintele tale – un proiect de teatru educaţional

????????????????????????????????????

și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) vă invită pe 23 și 24 martie, orele 19.00, la premiera spectacolului

 

ÎN CUVINTELE TALE

Cum vorbim despre noi înşine? Cum ne exprimăm „în cuvintele noastre”?

Cum apar tradiţiile şi obiceiurile româneşti azi? Cum vorbim despre ele, rămânând noi înşine?

 

Spectacolul face parte din proiectul Agora Culturală @ Biblioteca Ta, implementat de ANBPR în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia și Asociaţia Culturală REPLIKA.

Proiectul are în centru valorizarea unor minorități și comunități a căror memorie culturală este recuperată prin intermediul poveștilor reprezentative pentru conservarea activă a tradițiilor și obiceiurilor, care riscă să se „muzeifice” și să-și piardă relevanța dinamică. Agora Culturală @ Biblioteca Ta este un activator de memorie colectivă cu ajutorul poveștilor individuale care definesc istoria unor lumi pe cale de dispariție.

Textul piesei inspirate de poveștile despre minorități spuse de peste 900 de români îi aparține unuia dintre cei mai talentați dramaturgi de azi în România, Peca Ștefan, regia, lui Radu Apostol, iar distribuția spectacolului e compusă din două actrițe cunoscute iubitorilor de teatru românesc:  Mihaela Rădescu și Katia Pascariu. Scenografia este semnată de arhitectul Gabi Albu, iar muzica, de bine-cunoscutul Bobo Burlăcianu de la , și proiecțiile video, de Elena Găgeanu.

 

ÎN CUVINTELE TALE

Distribuţia:

Mama – Mihaela Rădescu

Doinița – Katia Pascariu

 

Text: Peca Ştefan

Regia: Radu Apostol

Scenografia: Arh. Gabi Albu

Muzica: Bogdan Burlăcianu (aka: Bobo de la )

Video: Elena Găgeanu

Filmare live: Viorel Cojanu

Durata estimată: 1h 20m

Limita de vârstă: 10+

 

Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, 2016, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta la Oslo. Doiniţa reuşeşte prin această compunere să se împace cu ideea morţii surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este mai suportabilă.

 

INTRARE este LIBERĂ și se face pe bază de rezervare

 

Contact:

e-mail: centrulreplika@gmail.com

tel.: +40732101860

adresa: Str. Lânăriei 93-95, sector 4

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.