De la Iaşi la New York şi înapoi la Bucureşti

Afis - Avram Goldfaden

de Stat începe întâlnirile din acest an aniversar, dedicat împlinirii a 140 de ani de teatru idiş în România, cu o minunată poveste.

Ne vom întoarce cu toţii în timp, în 1876, anul în care , creatorul primului teatru profesionist de limbă idiş din lume, ajunge din întâmplare în Moldova, la Iaşi, având cu totul alte planuri, şi rămâne aici pentru a face istorie.

De la proiectul iniţial al aventurosului jurnalist de a scoate încă un ziar pentru evreii moldoveni şi până la ideea de a înfiinţa un teatru de limbă idiş, după exemplul Teatrului Naţional românesc deja existent de ceva timp la Iaşi, sub conducerea lui Vasile Alecsandri, a fost nevoie doar de o scânteie de inspiraţie şi de o mână de femeie. Restul e deja istorie, o minunată istorie de aproape un secol şi jumătate, trăită fără oprire pe meleagurile noastre şi apoi peste tot în lume, istorie ce vă va fi povestită de către actorii Teatrului Evreiesc de Stat.

Spectacolul-lectură ”De la Iasi la New York si înapoi la Bucuresti – si începuturile teatrului idis”, după un concept de Lect. Dr. Camelia Crăciun, prezintă fragmente din memoriile lui Avram Goldfaden şi din cunoscuta sa piesă, Vrăjitoarea. Din distribuţie vor face parte , Nicolae Călugăriţa, Viorel Manole, Luana Stoica, Mirela Nicolau, Alexandra Fasolă, Cristina Cîrcei, Darius Daradici şi Cornel Ciupercescu.

Vă invităm alături de noi să cunoaşteți această minunată poveste a începuturilor teatrului idiş vineri, 22 ianuarie 2016, începând cu orele 17.00, la Universitatea Populară ”Ioan I. Dalles”.

Intrarea va fi liberă!

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.