Omagiu lui Alexandru Mandy la Teatrul Evreiesc de Stat

Acest articol a fost publicat de Andreea Tănase pe 23.09.2019 în rubrica Teatru și are asociate următoarele etichete: , , , , .

Duminică, 29 septembrie, de la ora 19.00, Sergiu Cioiu va susține un eveniment de o mare anvergură artistică, pe scena Teatrului Evreiesc de StatOMAGIU LUI ALEXANDRU MANDY. Omul-spectacol Sergiu Cioiu, cu o lungă experiență de actor-cântăret, stabilit de peste 35 de ani în Canada, revine în țară pentru acest spectacol. Pe lista de invitați se numără Maia Morgenstern, Maria Gheorghiu, Magda Catone, Doina Spataru și Mariana Pachiș (sand artist), Lyuba Gordievsky (pian si baian), Vlad Crețu (chitară),  Adrian Flautistu (contrabass), Dan Incrosnatu (percuție).

 

Sergiu Cioiu este un cunoscut interpret de muzică uşoară din anii ’60-’70, care a lansat mari piese de succes precum „Cântecul vântului”, „Glasul tău”, „Pentru cine?”, „Mersi, Becaud”, „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii”,  „Coloana fără sfârşit”, „Primul loc de pe pământ”, „Dintr-un milion” sau „Cine a găsit tinereţea mea…”.

Albumele discografice, apărute intre 2016-2018, editate de Casa de discuri Eurostar, vor putea fi găsite în foaierul teatrului, pentru publicul amator.

Sergiu Cioiu este absolvent al Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Arta Actorului, promoția 1964.

În perioada 1964-1967, este angajat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București. În august 1965, selecționat de Bruno Coquatrix, este remarcat pe scena Teatrului Olympia din Paris. În cunoscuta revistă „Le Figaro”, a fost comparat cu Yves Montand (din perioada tinereții) şi cu Marcel Mouloudji. Din anul 1966, îmbrățișează o carieră de artist independent, performând pe diferite scene din România, Europa (Franța, URSS, Polonia, Belgia, Olanda) și Israel. Între 1972 și 1975, este actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București. În perioada 1975 – 1982, este  profesor de actorie pentru învățământul artistic la Școala Populară de Artă din București, la catedrele de actorie și canto. În această perioadă, înființează „Teatrul de hârtie”, un teatru-studiu bazat pe dramatizări din poezia românească. Spectacolele de poezie și muzică, realizate de Sergiu Cioiu, au fost premiate în cadrul unor festivaluri naţionale. În anul 1982, părăsește țara împreună cu familia și se stabilește mai întâi în Franța,apoi în Canada, la Ottawa. În Canada, oferă ateliere de Arta Actorului la University of Ottawa, colaborează cu Teatrul Municipal din Hull (Théâtre de l’Île), continuă o activitate de actor, interpret de cântec și poezie.

Din 2016, revine anual în România cu recitaluri de poezie și muzică, pe scenele unor teatre din București, Brașov, Caracal, Cluj, Constanţa, Craiova, Iași, Slatina, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea. Tot în 2016, lansează, prin Casa de Discuri Eurostar, trei albume discografice. În primăvara anului 2016, lansează un volum de memorii, intitulat „Nu știm aproape nimic – Pusa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu” (Editura Ars Longa), alcătuit de autoarea Pușa Roth. Volumul este însoțit de un audiobook – o trecere în revistă a acelei epoci, în care s-au lansat cântece esențiale din repertoriul artistului.

 

Biletele pentru evenimentul de duminică, 29 septembrie sunt disponibile în rețeaua Bilete.ro.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.