Începe Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil

La finalul săptămânii trecute, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, a avut loc conferința de presă prilejuită de lansarea la București a celei de a doua ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. La au luat parte: actrița Maia Morgenstern, Sandra Pralong – consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Românii din Afara Granițelor, Marius Constantinescu – jurnalist și realizator de televiziune și pianista Alina Azario – director artistic al Festivalului; amfitrion Oana Boca Stănescu – manager cultural, coordonator Comunicare.

„Mă inclin în fața tinerei pianiste Alinei Azario. Gesturi precum este acesta, de repunere în actualitate a valorilor românești, sunt proiecte pe care alegem să le sprijinim din toată inima: numele Clarei Haskil face parte dintr-o galerie de români pe care avem nevoie să ni-l recunoaștem într-un ADN național”, a declarat Sandra Pralong, într-o încercare de a așeza inițiativa pianistei Alina Azario în contextul general al proiectelor lansate de tinerii români care au cunoscut succesul în afara granițelor României.

Actrița Maia Morgenstern, cea care va închide ediția din acest an a Festivalului Internațional Clara Haskil cu o lectură publică, moment susținut muzical de pianista Alina Azario, și-a mărturisit emoțiile legate de implicarea în acest proiect: „Doresc să mulțumesc întâmplării, șansei care m-au adus în această conjunctură. Mă simt realmente bântuită de mari emoții!”.

„Într-o Românie care, din doi în doi ani, e dominată demiurgic de Festivalul Internațional George Enescu, iată că Festivalul Clara Haskil crește frumos, reușind un lucru minunat: să pună în creația camerală, un gen care, din păcate, nu e atât de prizat pe cât ar merita în România! Grație Alinei Azario, care e sufletul, inventatorul și motorul acestui festival, Sibiul încearcă să schimbe acest dat, reușind să pună în valoare «micuța Cenușăreasă» care e muzica de camera. În plus, datorită acestui Festival, reușim să ne amintim anual de remarcabila Clara Haskil”, a subliniat Marius Constantinescu, realizator de televiziune.

„Participarea la un concert de muzică de cameră sau la un recital pot fi exerciții solicitante pentru public, însă eu le apreciez ca fiind provocări esențiale – fără repertoriul cameral, muzica clasică nu ar mai fi ceea ce este ea cu adevărat. Nu mi-aș putea imagina creația lui Beethoven fără ultimele sonate de pian sau cvartete! La ediția din acest an a Festivalului Clara Haskil, nădăjduiesc că publicul va (re)descoperi parte din aceste creații. Avem nevoie să ne confruntăm cu aceste capodopere!”, a mărturisit pianista Alina Azario, inițiatoarea Festivalului Clara Haskil.

 conferinta de presa2

 

Ediţia a doua a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” va avea loc în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internațională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română. 

Una dintre suprizele celei de a II-a ediții ale Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţa dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care își propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artiști de talie internațională, în ciuda diferenţei de vârstă.

În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sînt, ca şi la ediţia întâi, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice: pe lîngă Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Ştefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf şi Alina Azario.

Festivalul a luat naştere la inițiativa pianistei Alina Azario.

Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua www.bilet.ro și la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 și 16.00. Informații la tel.: 0735.566.486.

FICH este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.