Bambi – noua premieră de la Teatrul Excelsior

Acest articol a fost publicat de Andreea Tănase pe 31.03.2016 în rubrica Teatru și are asociate următoarele etichete: , , .

 

AFIS BAMBI

Considerat unul dintre primele romane cu mesaj ecologist, Bambi sau Viața în pădure a apărut în 1923 și a fost tradus în multe limbi ale lumii. În 1942, studiourile Walt Disney au lansat filmul de animație care a contribuit și mai mult la răspândirea poveștii. Numele lui Bambi a devenit sinonim cu inocența, cu drăgălășenia și grația. Scena în care puiul de cerb încearcă să meargă pe gheață și alunecă întruna a devenit antologică.

“În realitate, romanul lui Felix Salten are de spus lucruri mult mai presante. Viața în pădure este o luptă continuă pentru supraviețuire. Animalele mari și mici au un dușman comun și extrem de puternic: omul. În fața vânătorului înarmat cu o pușcă, nimeni nu este în siguranță. Cu urechile ciulite, veșnic în alertă, întotdeauna gata de fugă: așa se trăiește în pădure.” – declară Ema Stere despre modul în care a perceput povestea micului pui de cerb.

Iar regizorul spectacolului, Attila Vizauer, mărturisește: “Când mă aflam în căutarea unei chei regizorale pentru montarea spectacolului Bambi, am avut o revelaţie, şi îi mulţumesc minunatei coregrafe Vava Ştefănescu care, prin frumuseţea şi bogăţia atelierelor de mişcare pe care le-a realizat, a provocat această clipă de inspiraţie. Am hotărât că vom prezenta aventura micuţului pui de cerb, a întregii păduri şi a tuturor vieţuitoarelor sale, povestind despre noi, povestind prin noi, cu trupurile noastre, cu sentimentele noastre, cu adevărurile noastre omeneşti.”

“Muzica naturii” a fost simțită și redată de Ioan Gyuri Pascu, pentru care “muzica unui spectacol de teatru e doar o voce complementară ce ajută la spunerea poveştii, împreună cu decorul, cu mișcarea, cu luminile și cu vocile ce izvorăsc din întreaga fiinţă a actorului. Ea spune, atât cât poate, adevăr şi tălmăceşte lumină”.

Având la bază această dramatizare „megavie”, o echipă de 21 de tineri actori, îndrumați de cei trei „antrenori”, au decis să spună NU limitărilor și să fie, pentru un ceas și jumătate, una cu pădurea! Să fie copaci, gâze, păsări, veveriţe, ciute și cerbi. Să fie luminiș, desiș, cântec și anotimpuri.  Ambientul scenografic a fost creat de Viaceslav Vutcariov (decorul) și Claudia Castrase (costumele).

Actorii care s-au dedicat cu totul acestui spectacol sunt: Ioana Repciuc, Mădălina Ignat, Dumitru Georgescu, Dan Clucinschi, Anca Florescu, Ana-Maria Irimia, Cristiana Ioniţă, Lia Gherman, Ştefania Dumitru, Robert Radoveneanu, Oliver Toderiţă, Andrada Fuscaş, Eugeniu Cozma, Ana Turoş, Andreea C. Hristu, Smaranda Găbudeanu, Alina Dumitrelea, Alexandra Stroe, Cosmina Dobrotă, Meda Topîrceanu, Dragoş Spahiu.

Așadar, toți copiii între 5 și 12 ani, precum și părinții și bunicii lor, sunt invitați să urmărească povestea puiului de cerb Bambi, într-un spectacol în mișcare, plin de fantezie, de muzică și dăruire scenică, pregătit anume pe scena Teatrului Excelsior.

Premiera: duminică, 3 aprilie, ora 17.00.

 

 

BAMBI

dramatizare de Ema Stere

după  Felix Salten

 

În distribuție:

Micuţul BambiIoana Repciuc / Mădălina Ignat

Mama Anca Florescu / Ana-Maria Irimia

Micuţa FalineCristiana Ioniţă

Micuţul GoboŞtefania Dumitru

EnaAndrada Fuscaş

Bătrânul PrinţOliver Toderiţă

BambiDumitru Georgescu / Dan Clucinschi

Faline Lia Gherman / Ioana Repciuc

GoboRobert Radoveneanu / Dragoş Spahiu

Ronno Eugeniu Cozma / Dan Clucinschi

Căprioara bătrânăAna Turoş

Coţofana Andreea C. Hristu

VeveriţaSmaranada Găbudeanu

O cioarăAlina Dumitrelea

Altă cioară Alexandra Stroe

BufniţaMeda Topîrceanu / Cosmina Dobrotă

FăzăniţaAna-Maria Irimia / Anca Florescu

LăcustaLia Gherman / Mădălina Ignat

Fluturele Cosmina Dobrotă

 

Regia: Attila Vizauer

Coregrafia: Vava Ștefănescu

Muzica: Ioan Gyuri Pascu

Decorul: Viaceslav Vutcariov

Costumele: Claudia Castrase

 

Durata spectacolului: 1 h 20 min.

Categoria de vârstă: 5 – 12 ani

 

Mai multe detalii şi noutăţi despre spectacolele şi programele Teatrului Excelsior sunt disponibile pe Facebook şi pe site-ul nostru http://www.teatrul-excelsior.ro.

 

 

Teatrul Excelsior

Tel: 021.315.97.36

Email: presa@teatrul-excelsior.ro

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.