„Amiralul încă mai caută o casă de închiriat ” la Teatrul Excelsior – Dada 100 la București

În 1916, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck și Marcel Iancu performau simultan poemul „Amiralul încă mai caută o casă de închiriat” în Cabaret Voltaire. Îmi place să cred că ceea ce a fost vineri seară pe scena teatrului s-a apropiat foarte mult de performance-ul lui Tzara și a companionilor săi.

Poezii fără versuri, sunete ciudate, ritm, improvizație, experimente fonetice, colaje pe fundal. Sala teatrului era plină ochi cu oameni care doreau să vadă un spectacol cum nu s-a mai văzut în Bucureștii ultimilor ani. Pe scenă au urcat și au performat live: (NL), Angelika Meyer (DE), Hannah Silva (GB), (JP), Jöel Hubaut (FR) și (IT). a fost gazda evenimentului și a participat el însuși la „experimentele” poetice ale oaspeților de pe scenă.

Atmosfera a fost încărcată de umor și pot să spun că n-a fost nevoie de replici ca să îți dai seama că, atunci când cineva dorește să facă artă, nu are nevoie de foarte multe lucruri. Pur și simplu o face. Toți cei enumerați mai sus mi s-au părut extraordinari și cred că îți trebuie exercițiu ca experimentele acelea fonetice să nu intre în ridicol și să se încadreze la dadaism.

Ideea spectacolului 100 a fost să expună o altfel de poezie, una vizuală, auditivă, care să includă performance artistic, concept foarte des întâlnit în Europa, mai puțin la noi. Din ceea ce am văzut pe internet, în foarte multe țări s-a sărbătorit centenarul . Sigur, dacă glumim puțin, ai crede că cineva neavizat aflat ca spectator la un astfel de spectacol nu poate fi altfel decât o căprioară în faruri. Ceea ce se întâmplă acolo e o altfel de artă, o manieră de prezentare cu care noi nu suntem obișnuiți. A fost un spectacol foarte reușit, cu excepția faptului că poate a durat prea mult, unii dintre spectatori se grăbiseră să iasă înainte ca show-ul să se termine. , Hannah Silva, , Angelika Meyer, mi s-au părut a fi cei mai amuzanți și profesioniști performeri, cel puțin din punctul meu de vedere.

Organizator: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti
Co-organizatori: Institutul Cultural Român, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Eveniment realizat cu sprijinul: British Council, Institutul Italian de Cultură, Goethe Institut, Ambasada Republicii Coreea, Literature Translation Institute of Korea, Ambasada Franței, Institutul Francez.

La mulți ani, !

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.