„Amiralul încă mai caută o casă de închiriat ” la Teatrul Excelsior – Dada 100 la București

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 23.05.2016 în rubrica Mondolit, Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , , , , .

În 1916, Tristan Tzara, Richard Huelsenbeck și Marcel Iancu performau simultan poemul „Amiralul încă mai caută o casă de închiriat” în Cabaret Voltaire. Îmi place să cred că ceea ce a fost vineri seară pe scena teatrului Excelsior s-a apropiat foarte mult de performance-ul lui Tzara și a companionilor săi.

Poezii fără versuri, sunete ciudate, ritm, improvizație, experimente fonetice, colaje pe fundal. Sala teatrului era plină ochi cu oameni care doreau să vadă un spectacol cum nu s-a mai văzut în Bucureștii ultimilor ani. Pe scenă au urcat și au performat live: Jaap Blonk (NL), Angelika Meyer (DE), Hannah Silva (GB), Tomomi Adachi (JP), Jöel Hubaut (FR) și Enzo Minarelli (IT). Claudiu Komartin a fost gazda evenimentului și a participat el însuși la „experimentele” poetice ale oaspeților de pe scenă.

Atmosfera a fost încărcată de umor și pot să spun că n-a fost nevoie de replici ca să îți dai seama că, atunci când cineva dorește să facă artă, nu are nevoie de foarte multe lucruri. Pur și simplu o face. Toți cei enumerați mai sus mi s-au părut extraordinari și cred că îți trebuie exercițiu ca experimentele acelea fonetice să nu intre în ridicol și să se încadreze la dadaism.

Ideea spectacolului Dada 100 a fost să expună o altfel de poezie, una vizuală, auditivă, care să includă performance artistic, concept foarte des întâlnit în Europa, mai puțin la noi. Din ceea ce am văzut pe internet, în foarte multe țări s-a sărbătorit centenarul Dada. Sigur, dacă glumim puțin, ai crede că cineva neavizat aflat ca spectator la un astfel de spectacol nu poate fi altfel decât o căprioară în faruri. Ceea ce se întâmplă acolo e o altfel de artă, o manieră de prezentare cu care noi nu suntem obișnuiți. A fost un spectacol foarte reușit, cu excepția faptului că poate a durat prea mult, unii dintre spectatori se grăbiseră să iasă înainte ca show-ul să se termine. Jaap Blonk, Hannah Silva, Tomomi Adachi, Angelika Meyer, mi s-au părut a fi cei mai amuzanți și profesioniști performeri, cel puțin din punctul meu de vedere.

Organizator: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti
Co-organizatori: Institutul Cultural Român, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Eveniment realizat cu sprijinul: British Council, Institutul Italian de Cultură, Goethe Institut, Ambasada Republicii Coreea, Literature Translation Institute of Korea, Ambasada Franței, Institutul Francez.

La mulți ani, Dada!

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.