Artistul Daniel Nagy expune în spațiul de artă contemporană BÁZIS

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 10.06.2016 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , , .

Spațiul de artă contemporană BÁZIS din Fabrica de Pensule Cluj-Napoca va găzdui, în perioada 10 iunie – 15 iulie 2016, expoziția P.S.1 a artistului Daniel Nagy. Vernisajul va avea loc vineri, 10 iunie, ora 18.00, expoziția fiind parte a evenimentului „Artă vizuală pentru comunitate la Fabrica de Pensule”, organizat de Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule și susținut de Primăria Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Daniel Nagy drawing

Artist al noii generații, Daniel Nagy (1981) trăiește și lucrează astăzi în Cluj-Napoca (România), dar e rezident în Oulu (Finlanda). A avut expoziții personale în Finlanda și România, și de grup în Franța și Estonia.

Ideea de la care a plecat expoziția P.S.1 este viața dramatică și filmele hipnotice ale regizorului Sergei Parajanov, care a trăit și a lucrat în Georgia, Ucraina și Armenia, a făcut închisoare și a avut interdicția de a crea filme timp de 15 ani. În tot acest timp, a început să facă colaje, desene, asamblaje și picturi. Pe lângă o componentă biografică bazată pe viața regizorului Sergei Parajanov, proiectul artistului Daniel Nagy abordează teme precum: religie, comunism, sexualitate, putere, inhibiție, umilință, adăugând totuși o notă de umor.

Nucleul expoziției, care include 13 lucrări, îl constituie portrete ale personajelor din anturajul regizorului: Pier Paolo Pasolini – regizor, poet și eseist, Andrei Tarkovski- regizor, Yuri Mechitov – fotograf, Sofiko Chiaureli – actriță, Tonino Guerra – scenograf, Marcello Mastroianni – actor, Papa Ioan Paul  al II-lea, Yuri Andropov – ambasador al Uniunii Sovietice la Budapesta, șef al KGB-ului, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în ipostaze de apărător, turnător, admirator, prieten, actor, fotograf.

Se numește P.S.1 pentru că este, de fapt, începutul proiectului Sergei Parajanov. Am lucrat doar patru luni la el, dar urmează cel puțin un an întreg de muncă, poate chiar doi. De ce Sergei Parajanov? Totul începe de la un alt proiect, Pier Paolo Pasolini, pe care l-am făcut mai demult. Acum un an jumătate am văzut, din greșeală, niște filme la televizor semnate Parajanov și care îmi aduceau aminte de Pasolini, dar făcute într-un limbaj vizual radical, dus la extrem. Am început să mă documentez și mi s-a părut că înglobează tot ceea ce a însemnat URSS și comunismul, el fiind o victimă a sistemului. Despre asta vreau să vorbesc, explică artistul Daniel Nagy.

Sergei Parajanov s-a născut în anul 1924 în Georgia într-o familie de armeni. A studiat la VGIK (Institutul Național de Cinematografie) din Moscova. A părăsit Rusia, și s-a mutat la Kiev, unde a produs filmul „Umbrele strămoșilor noștri”, care i-a adus recunoașterea internațională, dar și persecuții din partea organelor sovietice. Filmele lui din perioada 1965-1973 au fost cenzurate și interzise. Regizorul a fost închis în Ucraina timp de 4 ani și în Georgia timp de 7 luni, interzicându-i-se să mai creeze filme timp de 15 ani. Guvernul armenian a construit o casă muzeu pentru Parajanov în Yerevan.

Înființat în 2010, spațiul de artă contemporană BÁZIS este membru al Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

Site-uri de referință: http://dadanielnagy.tumblr.com, http://www.bazis.ro

Facebook: https://www.facebook.com/bazisartspace

Pentru mai multe informații: bazisplatform@gmail.com

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.