Afacerea Est sau filmul în care Igor Cobileanski descoperă actori în teatrele din România

Din cîte am mai auzit, Igor Cobileanski este regizorul care-i face pe actori să se simtă ca acasă pe platourile de filmare. Mare lucru să vii la „muncă” și să vii cu plăcere, cu sufletul deschis, or, la o comedie e și mai serioasă această parte. De fapt, ce tot scriu, e important oriunde să faci totul cu plăcere, pentru că transmiți, iar ceea ce-ți iese din mâini, preia din sufletul și deschiderea ta. „Afacerea Est” este un alt exemplu care îmi arată că la filmări cu Igor este foarte fain. Cu siguranță, e comic și dincolo de camere, dincolo de toate scenele pe care noi nu le vedem după pe marele ecran, care pică la montaj. 

Pentru Igor Cobileanski filmul Afacerea Est a însemnat foarte multă muncă, dar și foarte multă distracție: „Pe mine mă bucură întotdeauna să lucrez la comedii și trăiesc cu drag toate etapele”. Inspirat dintr-o poveste reală, petrecută acum mulți ani în Republica Moldova, regizorul a decorat filmul cu personaje inspirate din realitate. Igor Cobileanski a căutat actori care, pe de o parte să aibă rădăcini moldovenești, să vorbească „dulcele grai“ basarabean, dar și actori potriviți cu viziunea absurdă și în același timp foarte umană asupra caracterelor.

În urma unui proces îndelungat alături de directorul de casting Florentina Bratfanof, a decis să distribuie în Afacerea Est mulți actori de teatru: „Am apelat la foarte mulți actori din teatrele de provincie care s-au descurcat de minune și în film. Eu am impus un anumit fel, ușor excentric, ca manieră de joc, iar lor le-afost apropiat acest tip de interpretare. Mă bucur că o parte dintre ei au fost descoperiți de noi și pentru unii Afacerea Est e debut în film. “

Constantin Pușcașu, TNI – actor de teatru care trece granița spre film

Constantin Pușcașu, trece dincolo de teatru și interpretează în film rolul lui Marian, un intelectual de provincie, cântăreț în corul local, care încearcă să-și împingă limitele existenței prin aventurarea în afaceri dubioase. Actor foarte apreciat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași, a fost singurul care a venit la probă cu atitudinea naturală pe care regizorul și-o dorea de la personajul său. Mândru de faptul că l-a descoperit, Cobileanski mărturisește despre Pușcașu: „Când am făcut proba cu el, a mers foarte pe dramă, interpretarea lui a fost una foarte serioasă, lucru pe care l-a făcut doar el. Eu cred că tocmai acest micro-conflict între interpretare și situație creează șarmul unei comedii”.

Ion Sapdaru, un comic special al Iașului

În ceea ce-l privește pe Ion Sapdaru, actorul cunoscut deja din filme apreciate precum California Dreamin (endless), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile sau America, venim!, el a fost o revelație pentru regizor, care declară: „Eu mă așteptam la un triumf al forței actoricești, dar nu mă așteptam să înțeleagă atât de bine subiectul. Presupun că acest lucru se datorează și faptului că el vine din Republica Moldova și multe „comicării” ne sunt comune”. Petro, personajul pe care-l interpretează, e un “descurcăreț“ pregatit pentru orice situație în care l-ar pune viața.

Sapdaru și Chertic se detestă-n film, dar se iubesc în viața reală

Amuzant este că soția lui Sapdaru în viața reală, Anne Marie Chertic (și ea actrița la Iași) a fost distribuită în film în rolul logodnicei partenerului său, Veronica. Petro și Veronica nu se agreează prea mult, cei doi ajungând chiar și la un conflict fizic. Aducându-și aminte de acea secvență, Chertic povestește cum „a iubit acea scenă” – regizorul i-a oferit motivația narativă perfectă și libertatea de a-i „cârpi vreo două”.

Șoferul Vasile, Directorul artistic al teatrului din Iași

O altă prezență remarcabilă în Afacerea Est este Daniel Busuioc, interpretul lui Vasile, șoferul mereu beat și complicele cuplului principal. Daniel Busuioc vine tot din Iași, unde este actor și Directorul Artistic al Teatrului Național. Cu o îndelungată experiență actoricească, susținător al talentelor locale și al inițiativelor culturale ieșene, Daniel Busuioc este la primul rol important în film. Totuși, mândria și bucuria lui vin mai degrabă din recunoașterea regiunii ca importanță culturală: „M-am bucurat foarte mult nu atât pentru mine, cât pentru colegii mei. Am avut o mare bucurie să văd actorii din Moldova jucând în acest film, și de dincoace și de dincolo de Prut, dar și actori plecați din Iași care joacă în teatrele din țară”.

Actori din regiunea Moldovei, intrați în „afacere”

Actorii din provincie care întregesc genericul filmului sunt Cătălin Cucu, Doru Aftanasiu, Ada Lupu, Radu Ghilaș și Adrian Marele din Iași, Ion Mocanu și Igor Mitreanu din Chișinău, Marius Rusu, Bogdan Muncaciu, Mihai Donțu, Gheorghe Frunză și Ioan Crețescu din Botoșani, Nicolae Poghirc din Craiova, Ruslan Bîrlea din Cluj, Florin Mircea din Piatra Neamț, George Sobolevschi, Lucian Arhire și Alexandru Savu din Bârlad și alții. Li se alatură de la București nume precum Valeriu Andriuță (După Dealuri, Orizont), Sergiu Costache (Domestic, Umbre) sau Marius Damian (Minte-mă Frumos, Funeralii Fericite).

Afacerea Est spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin afacerea-est-3Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avîntă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vîndă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

 

Comedia lui Igor Cobileanski, va intra în cinematografele din toată țara din 28 octombrie, însă până atunci, filmul va fi disponibil publicului său din regiunea Moldovei printr-o serie de proiecții în avanpremieră, cu începere la Iași pe 17 octombrie.

 

 

Trailer:

afacerea-est_anne-marie-chertic
Anne-Marie Chertic
afacerea-est_constantin-puscasu
Constantin Pușcașu

 

afacerea-est_daniel-busuioc
Daniel Busuioc
afacerea-est_-ion-sapdaru
Ion Sapdaru

 

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Corina Giurgia

Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/