„Camera împodobită din Mera” la MȚR

Asociația Cifra Műhely a luat ființă în anul 2009, fondatorii fiind iubitori de muzică și popular, care s-au hotărât să-și dedice timpul liber cercetării și promovării la un nivel superior, a culturii populare extrem de variate din Bazinul Carpatin. Totul a pornit cu o de mobilier împodobit și o a țesături din Transilvania, provenite dintr-un sătuc numit Mera, din Ținutul Călatei.

Membrii asociației au intrat în contact cu cultura acestui sat la începutul anilor ’90, prin intermediul unei familii din Transilvania care s-a stabilit lângă Győr. Muszka György și soția sa Muszka Ilona sunt dansatori din Mera, care se ocupă în mod activ cu transmiterea tradițiilor, dansurilor și portului din Ținutul Călatei. Mera, satul lor natal, este o localitate cu aproximativ 1450 de locuitori, care se află la o distanță de 14 km de Cluj, fiind una dintre localitățile din Ținutul Nadășului sau cum se mai numește în limba maghiară „Cifra Kalotaszeg” (Călata Împodobită).

În acest context cuvântul „cifra” (împodobit) se referă la ornamentația bogată care caracterizează mobilierul, țesăturile și portul, dar și dansul, respectiv linia melodică a muzicii tradiționale din zonă. Această moștenire unică, mobilierul, provine de la o familie din Mera. Prin proiectele sale complexe, Asociația Cifra Műhely încearcă să ofere o imagine cât mai complexă asupra culturii populare din această regiune. Pe lângă patrimoniul cultural construit, are un rol important și prezentarea patrimoniului cultural spiritual reprezentat de muzica și dansurile populare, care ne vor fi prezentate de muzicieni și dansatori din Mera.

Program: sâmbătă, 12 martie 2016

15.00:          atelier de creație pentru copii: magneți de frigider, insigne, semne de carte, (în camera Cifra, Sala Foaier)

15.00:          atelier de creație pentru copii și adulți: brățări și bijuterii din piele cu participarea artistului artizanal Simon Csaba (Muzeul Național al Țăranului Român, în holul Sălii Foaier)

15.00:          atelier de creație pentru adulți: bijuterii din mărgele cu participarea artistei artizanale Kokas Éva (Muzeul Național al Țăranului Român, în holul Sălii Foaier)

18.30:          vernisaj de expoziție: Camera împodobită Cifra – mobilă tradițională, fotografii de Havasmezői Tünde, creații artizanale din mărgele de Kokas Éva, creații artizanale din piele de Simon Csaba (Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Foaier)

19.30:          spectacol de tradițional din Mera (Muzeul Național al Țăranului Român, Studio Horia Bernea)

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 martie – 10 aprilie, de marți până duminică, între orele 10 și 18.

Organizator: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București
Partener: Asociația Cifra Műhely

rsz_cifra_plakat_05

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.