Scriitori români la Târgul de Carte de la Praga 2015

Ministerul Culturii a organizat, în perioada 14 – 17 mai 2015, standul național la Târgul Internațional de Carte “Lumea Cărții” de la Praga, unul din cele mai importante evenimente culturale de acest gen din estul Europei.

praga-2015-4

Invitații Ministerului Culturii au susținut prezentări de și lecturi: Ciprian Măceșaru cu proaspătul său volum de poezii, Numele meu este Bryan Ruiz (Next Page, 2015), dar și din volumul de eseistică scris împreună cu Dan C. Mihăilescu, Despre nerăbdarea de a fi răbdător (Humanitas, 2014), Adela Greceanu, din Şi cuvintele sunt o provincie (Cartea Românească, 2014), Ștefan Ivas, din Mila schimbă gustul cărnii (Casa de Editură Max Blecher, 2014), M. Duțescu, din Uranus Park (Polirom, 2014). Alexandru Matei (critic literar) a fost moderatorul evenimentelor organizate de către Ministerul Culturii.

Am reușit să adunăm câteva impresii după târg:

Datorită Ministerului Culturii din România, am participat zilele trecute la Târgul de de la Praga. Alături de mine au fost Adela Greceanu, Mihai Duțescu, Ștefan Ivas și Alexandru Matei (Răzvan Petrescu nu a mai putut, din păcate, să ajungă la Praga).

Fiind prima mea experiență de genul acesta, nu am prea știut la ce să mă aștept. Am fost însă încântat să descopăr mulți cehi minunați, iubitori de românească, traducători din limba română, profesori, studenți sau simpli cititori. Vom vedea dacă aceste atât de plăcute întâlniri vor duce la rezultate concrete. Solul pare fertil.

Cei din echipa ministerului și-au făcut foarte bine treaba. Țin să le mulțumesc și aici pentru profesionalismul de care au dat dovadă. De asemenea, au fost acolo și ne-au ajutat cei de la ICR Praga. Mulțumiri și acestora!

Cât despre Praga, n-am a spune decât că e un oraș splendid. Îl voi vizita din nou în iulie. Pe cont propriu și ca simplu turist. – Ciprian Măceșaru

praga-2015-6

Nu mă pricep la management cultural, dar ce pot spune cu siguranță e că dintre toate standurile naționale standul României a fost cel mai frumos și mai viu. A fost forfotă, au fost lecturi și dezbateri (relaxate, dar care uneori atingeau zonele înalte ale teoriei literare), zâmbete, autografe și strângeri de mână. Cu alte cuvinte, cred că prezența noastră la Târgul de de la Praga a fost una de bun augur. Vreau neapărat să menționez că apreciez mult deschiderea pe care Ministerul Culturii o are față de literatura noastră tânără – cu excepția lui Răzvan Petrescu, toți ceilalți scriitori invitați acum la Praga fac parte din noua generație. Sper ca lucrurile astea să continue, să se sedimenteze cumva, iar la un moment dat să înceapă să se vadă și rezultatele pe care le dorim cu toții. – Mihai Duțescu

praga-2015-5

Proaspăt premiată (în lipsă, datorită participării la tîrgul praghist) la „Cea mai bună carte”, în cadrul Galei „Bun de tipar” 2015 – Mențiunea specială a juriului: Și cuvintele sînt o provincie de Adela Greceanu (Editura Cartea Românească), a declarat:

Știam din fotografii cum arată de la o vreme standul României cînd este organizat de Ministerul Culturii, dar la Praga am avut ocazia să văd cum se remarca în pavilionul cu țările străine standul nostru mărginit de siluete de copaci imprimate pe pereți de pînză albă, cu cărțile aranjate în turnuri de lemn elegante. Echipa de la Ministerul Culturii care se ocupă acum de tîrgurile de străine știe cum trebuie să te prezinți la un asemenea eveniment și are toate calitățile pentru a deveni un fel de agent literar pentru autorii români, pentru a le media acestora relații cu traducători și editori străini și cu publicul din țara gazdă. O primă reușită notabilă a acestei echipe este înscrierea României ca membru cu drepturi depline în Rețeaua Traduki, fapt ce se va reflecta în traduceri ale autorilor români în limbile țărilor membre. –  Adela Greceanu

praga-2015-1

Ministerul Culturii mulțumește Institutului Cultural Român Praga pentru sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment cultural.

Editurile care au contribuit cu cărți la expoziția de la standul național sunt: Editura Academiei Române, Adenium, Asers, Grupul Editorial Art, Asers, Cartea Copiilor, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Editura Muzeelor Literare, Didactica, Gama, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, Institutul Cultural Român, Litera, Editura Militară, Editura Muzeelor Literare, Paideia, Polirom, Tracus Arte, Univers, Universitatea din Bucureşti, Vivaldi, Vremea.

De asemenea, standul național a găzduit o expoziție de design de carte – „Cele mai frumoase cărți din România, 2014”.

Sponsori: Rom Autentic, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești.

Parteneri media: Semne bune, Literatura de azi, Bookaholic, Filme Cărți, Agenția de Carte, România Literară, Observator Cultural.

praga-2015-3

Mulțumim Ministerului Culturii pentru sprijinul acordat pentru realizarea acestui articol.
Foto: arhiva Ministerului Culturii.

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit, pe venit sau dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ciprian Burcovschi

este fondatorul AdLittera (Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera) și făurar de platforme culturale experimentale. Specialist în comunicare vizuală, Ciprian este implicat în mai multe programe edutainment. Îi plac oamenii care doresc să lase ceva bun în urma lor.