Premiul „Josef Jungmann” pentru traducerea în cehă a romanului „Venea din timpul diez” de Bogdan Suceavă

În fiecare an, pe 30 septembrie, cu prilejul Zilei Traducătorilor, în Republica Cehă se decernează premiul „Josef Jungmann”. Acest premiu recunoaște cea mai mai bună lucrare de traducere publicată în primă ediție în limba cehă în proză, poezie, teatru și non-ficțiune din domeniile umaniste pentru anul 2014. Premiul poartă numele renumitului lingvist Josef Jungmann.

Anul acesta, prestigiosul premiu, ajuns la cea de-a 24-a ediție, a fost decernat profesorului Jiří Našinec, pentru traducerea în limba cehă a romanului Venea din timpul diez, de Bogdan Suceavă, apărut la Editura Polirom.

Venea_din_timpul_diez_ceha

Este primul premiul decernat unei traduceri în cehă pentru o carte scrisă în original în limba română. Lucrările lui Jiří Našinec au fost recunoscute în trecut prin nominalizări pentru traduceri din operele lui Norman Manea (în 2008), Mircea Eliade (în 2000) și Aurel Busuioc (în 2003). Mai multe informații despre premiul Josef Jungmann, aici.

Romanul Venea din timpul diez, de Bogdan Suceavă (Polirom 2004, 2010, 2014), a apărut în 2014 în versiune cehă la Editura Paseka, în traducerea lui Jiří Našinec şi a fost ales drept Cartea lunii la Iliteratura.cz în luna mai a aceluiaşi an.

Venea din timpul diez a mai fost tradus în limbile maghiară, bulgară, engleză şi franceză şi a fost prezentat la Festivalul Internaţional al Cărţii de la Budapesta (2009), Salonul Naţional al Cărţii de la Paris (2013), AWP Conference, Chicago (2012).

Cîteva fragmente din internaţională:
„Cînd regimurile politice se destramă şi ruinele lor nasc doar haos, cînd ideologiile intră în colaps după ce au provocat derapaje ale ştiinţelor şi au compromis religia, doar literatura şi puternicele ei alegorii ne mai ajută să vedem clar! Toată România de azi se regăseşte în Venea din timpul diez, românesc fantastic, deseori apropiat de delir.” (Alexis Brocas, Alternatives Internationales)

„Suceavă, un autor originar din România, jonglează cu umorul şi spaima în această descriere a nebuniei vieţii şi societăţii de după căderea regimului lui Ceauşescu. Fervoarea religioasă şi diverse comportamente deviante îşi dau mîna într-o goană excentrică spre apocalipsă. Secţiunea de note de la finele cărţii ne aminteşte spusele lui Mark Twain: «Adevărul e mai straniu decît ficţiunea».” (World Literature Today)

Venea din timpul diez e o ilustrare excelentă a ceea ce un cititor străin ar putea spera să întîlnească într-un « românesc contemporan»: o privire spre interior (în contrast cu atîtea cărţi de ficţiune est-europene preocupate de comparaţia cu tendinţele din Vest) şi, deşi modern, un text puternic înrădăcinat în tradiţia locală (literară şi nu numai).” (M.A. Orthofer, Complete Review)

„Inventivitatea lui Suceavă e infinită, exhaustivă, răsucind miriade de poveşti de un absurd tot mai accentuat, în timp ce se concentrează asupra marşului inevitabil al firului narativ principal, în care Vespasian Moisa se îndreaptă spre singurul final posibil destinat unui profet religios, majoritatea oamenilor nefiind deloc înclinaţi spre acceptarea unei autorităţi instalate ferm.” (Damian Kelleher, The Quarterly Conversation)

Mai multe detalii despre carte, aici

De acelaşi autor la Polirom:

Noaptea cînd cineva a murit pentru tine (2010)

Memorii din biblioteca ideală (2013)

Mai multe detalii despre Bogdan Suceavă, aici.

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.