O poveste de adormit cititorii

… sau cum „Viața de poveste a lui A.J.Fikry”, de , nu este chiar ceea ce mă așteptam să fie

gabrielle-zevin---viata-de-poveste-a-lui-a.jRareori cărțile foarte lăudate, cele care sunt citite de mai toată lumea „bună”, cele care fac deliciul unor cluburi de lectură de prin țări străine sunt și demne de a fi numite literatură. Anul acesta am dat doar peste două astfel de exemple, două romane absolut minunate despre care s-a  și scris pe Semne bune, Stoner de John Williams (eu am scris aici) și Laur de Evgheni Vodolazkin (Ruxandra A. a scris aici). Dar cazurile în care cărțile se dovedesc a fi proaste sau măcar nu atât de bune sunt mult mai numeroase. O carte de la care am avut așteptări mari și care m-a cam dezamăgit a Viața de poveste a lui A.J. Fikry de , , 2015. O urmăresc încă de când , una din editurile mele de suflet, „amenința” că o va traduce și până la urmă am citit-o. Părea o carte care avea toate șansele să se dovedească o lectură de calitate, fiindcă avea toate elementele necesare: un personaj bun, o poveste atrăgătoare, gânduri despre literatură, o librărie, o poveste de dragoste, viața de toate zilele, un mister, dar până la urmă s-a dovedit o lectură doar pe alocuri bună.

Gabrielle Zevin nu stăpânește arta scrisului foarte bine, dar totuși are idei de povești și din când în când îi iese. În plus, cartea are destul umor încât să mă facă să continui lectura și un personaj antipatic și interesant care să dea sens cărții. Numai că autoarea se pierde prea des în clișee și nu duce nimic până la capăt într-un fel original. Știam după 20 de pagini cum va continua cartea și cum se va termina. Doar câteva lucruri mi-au dat de gândit. Mi-a plăcut în schimb faptul că autoarea a încercat cel puțin să facă romanul dinamic. De exemplu a introdus scurte subcapitole în care personajul omonim face mici recenzii ale cărților care i-au plăcut pentru fiica sa.  Și literatura pe care el o citește este una de calitate. De asemenea, ironiile la adresa filmelor cu vampiri sau ale unor romane moderne sunt bine strunite. Dar cartea e din păcate inegală și mediocră, cu toate că lectura ei poate fi una plăcută. Am citit-o repede și a avut consistența unui hamburger bun de la colțul străzii: m-a săturat dar nu pentru multă vreme și nu la fel de bine precum o mâncare gătită. Ce mă enervează pe mine este faptul că sunt cărți, precum aceasta, care cu puțin mai mult efort ar fi putut fi bune, însă autorul nu și-a dat silința sau poate doar atât știe să facă.

Pe scurt, ideea romanului este aceasta: un bărbat antipatic, ironic și singuratic după moartea soției (moarte pe care autoarea nu o fructifică și o banalizează total) conduce o librărie într-un orășel mic și într-o zi cineva îi lasă la ușă un copil pe care hotărăște să îl adopte. De aici începe povestea și bineînțeles că este implicată și o femeie frumoasă și deșteaptă și librarul începe să se schimbe, este introdus și un scriitor celebru, apoi încă unul misterios și există și un club de lectură și toate sunt bune și frumoase până când… Vă las să aflați, nu dau spoilere, dar mă agasează faptul că autoarea nu dă mai mult zvâc romanului, chiar dacă încearcă pe alocuri. Din nou, probabil că atât a putut. Însă romanul nu este total lipsit de merite, are pasaje bune, dialogurile sunt chiar bine construite, există o doză de vis, o doză de magie, o doză de fantezie, destul ludic, o poveste coerentă cu cap și coadă, chiar dacă o poveste cam prea simplă.  Cum am mai spus, autoarea salvează ceva din carte prin umor și distruge destul de mult prin ceea ce în popor se numește „filozofie de baltă”. În plus, chiar și povestea de dragoste este mult prea banală, știam de la început că vor rămâne împreună și asta e normal, dar felul în care ajung să o facă este mult prea simplu și nerealist.

Pe alocuri, autoarea încearcă să dea o doză de feminism și de corectitudine politică romanului. Nimic prea rău în asta, doar că o face atât de prost20140331_novelistGabrielle-Zevin_hanscanosa încât ratează ideea și nu reușește decât să mă enerveze sau să mă facă să râd. Și pune replici și idei de-a gata, de genul pe care e-am găsi într-o revistă pentru femei, în gura unor personaje pe care nu le-a construit în așa fel încât să fie genul de persoane care ar spune așa ceva. Pur și simplu aruncă cu ele pe pagină pentru că i se par ei cool și la modă și pentru că probabil ea crede în ele. Ea, autoarea, Gabrielle Zevin, desigur.

Nu o să neg că a fost o lectură pe alocuri plăcută și una peste alta nu a fost chiar atât de rea. De multe ori m-a prins povestea și am notat câteva titluri de cărți pe care voi vrea să le citesc. Mi-a plăcut mult faptul că A.J. Fikry, librarul de poveste cu o viață de poveste de adormit copiii, este un cititor de proză scurtă, pe care o consideră forma de narațiune perfectă atunci când este bine scrisă. Autoarea e competentă când introduce în roman idei despre literatură, semn că a citit destul de mult, doar că a cotit-o cam prea mult spre zona de roman de consum când putea foarte bine să scrie un roman bun. Și din nou, poate atât s-a priceput și eu cer prea mult. Numai că mă enervez când dau de o poveste atât de bună scrisă mult prea lejer. Cu siguranță cartea va fi iubită de o largă categorie de oameni, deja am citit o grămadă de păreri entuziaste, însă pe mine nu m-a convins. Coperta, în schimb, este minunată. Și autoarea are un cățel frumos, fapt care îi mai iartă din păcate.

TitluViața de poveste a lui A.J. Fikry
Autor: Gabrielle Zevin
Traducere de:
Editura: Nemira
An apariție: 2015
Număr pagini: 280
Preț: 34.9 lei

(sursa foto)

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.