La mulți ani Editura Vremea

25 ani de activitate editorială. Atât sărbătorește în această săptămână editura Vremea din București.

Cu același farmec, doamna Silvia Colfescu ne-a răspuns cu amabilitate la ce-a fost și ce va fi editura Vremea în anii următori.

Lansare Pake

De unde a început Vremea?

Silvia Colfescu: Știu eu ce să răspund?

Aș putea spune că Vremea a început de la fetița care iubea cărțile mai mult decât orice altceva, fetița care citea tot timpul, acasă, la școală – în recreație dar și în timpul orelor, pe furiș, ascunzând cartea sub pupitru, pe stradă, lovindu-se de trecători, noaptea, cu lanterna sub pătură.

Bucharest mic

Aș putea spune că Vremea a început nu de atunci când stăteam în Piața Universității, alături de câteva mii de bucureșteni, scandând „Jos comunismul”, ci din nopțile următoare, în care afară ploua cu gloanțe și noi, uitându-ne la televizor, înțelegeam, din ce în ce mai clar, că a venit timpul în care vom putea face orice, când, dacă dorința noastră va fi destul de puternică, ea va avea șansa de a se îndeplini.

Hedi mic

Documente mic

Sau aș putea spune că Vremea a început atunci când doi oameni obișnuiți, care trăiseră de când se știau în umbră și în compania grijii, au hotărât să înfrunte incertitudinile și adversitățile, și să creeze ceea ce sperau să poată crea.

Restul nu este decât consecința logică a acestei hotărâri.

Lansare Domeniul Coroanei mic

A urmat o primă carte care, în acel timp fabulos, a fost un succes peste orice speranțe (să vinzi 100 000 de exemplare în trei luni pare astăzi un miracol – și așa a și fost), apoi o perioadă de acumulare, de meditație și de organizare, apoi crearea primei noastre colecții de succes, care, într-un fel, a devenit un brand Vremea, colecția FID – Fapte, Idei, Documente.

Cu anii, Vremea a crescut organic, într-o normalitate care este a noastră, fără salturi spectaculoase, fără un Deus ex machina care să ne ofere posibilitatea unei dezvoltări nemăsurate și rapide. Am reușit să publicăm cărți importante, pe care alții s-au ferit să le publice, am creat colecții care au avut succes, care dăinuiesc, altele care au alunecat în uitare. Am avut perioade de creștere și perioade de stagnare, după cum ne-au îngăduit vremurile.

Vremea a trăit, cu bune și cu rele.

Gaudeamus 2010

Încotro se îndreaptă?

Silvia Colfescu: Ca în fiecare zi a ultimilor 25 de ani, privim cu încredere înainte. Planul nostru editorial prevede cărți noi care vor apărea în colecțiile noastre de bază, FID, Planeta București, În jurul lumii, . Ne pregătim să demarăm colecții noi, care să răspundă unor nevoi ale publicului pe care le-am perceput. Sperăm ca ele să fie bine întâmpinate, pentru că, de obicei, suntem atenți la sugestiile cititorilor și considerăm că o editură este viabilă doar în măsura în care satisface cerințele acelui public pe care a reușit să și-l formeze. Sperăm ca anul acesta să depășim numărul de titluri publicate anul trecut, pentru că, în ultimii ani, în condițiile mult comentatei crize mondiale și naționale, acesta a scăzut față de anii 2009-2011.

Ghiduri mic

Ne-am dori ca statul să înțeleagă importanța culturii în viața unui popor și să facă mai mult pentru ca acest element al identității noastre să nu decadă. Ne-am dori ca același stat să de o atenție mai mare școlii. Nu numai editorii, ci cu toții avem nevoie de o organizare mai riguroasă a învățământului, aflat acum într-o dezorganizare fără precedent și vinovat în cea mai mare parte de răspândirea inculturii, a urii față de carte, a unei noi forme de analfabetism, cel cu diplome.

      Lansare Giurescu    Seria Pandrea mic

Ne-am dori ca dragostea pentru citit, îndeletnicire nobilă, în mare parte pierdută, să reînflorească în poporul nostru, altădată iubitor de lectură. Această dorință a noastră, poate aparent egoistă, se bazează de fapt pe o aspirație mult mai înaltă, aceea de a face parte dintr-un popor superior, educat, cultivat. Paradoxal, aceste calități, din păcate, s-au pierdut mult în ultimul sfert de veac.

Noi nu ne pierdem nădejdea. Și facem tot ce ne stă în puteri ca să punem în mâna cititorului cărți frumoase și folositoare.

Cum am spus, Vremea trăiește. Sperăm că va trăi.

Bookfest 2014 lansare Vatamanu mic

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.983 de abonați.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.