Dincolo de rațiune, cu filosofie și dragoste

Atunci când întâlnirile cu anumiți oameni îți schimbă viața. Și moartea.

the guardian_irrational man
sursa foto: The Guardian

Povestea principală: un profesor de filosofie neconvențional () se mută în campusul universitar al unui mic oraș și începe să predea acolo. Viața sa este lipsită de sens, până când începe o relație cu tânăra studentă la filosofie (). Profesorul descoperă bucuria vieții alături de escapadele tandre, dar și după ce comite un act existențial: crima.

Producția în regia lui a intrat în cinematografele din România (multiplex) din 28 august.

demonstrează că poate (încă). Scoate pe piață un film cu o tematică în jurul căreia nu se învârt prea mulți oameni obișnuiți. Asta mi-a demonstrat și numărul spectatorilor de la premiera din Iași. Pe unii îi cunoșteam din vedere și știam că au ceva legături cu filosofia sau cu lecturile alese. Așadar, filosofia, doamnelor și domnilor. Ideea este că scenariul dă viață unui domeniu care unora li s-ar părea plictisitor și de nedeschis, fără o minoră cunoaștere a subiectelor. Totul se desfășoară în jurul poveștii de prietenie/amor dintre filozoful care și-a pierdut gustul pentru viață și tânăra studență care vede în el un model fermecător de bărbat/filozof/amant.

„ -M-am îndrăgostit de tine!

– Crezi că te-ai îndrăgostit de mine!”

Ceea ce mi s-a părut interesant este că scenariul (scris de Woody Allen) implică scurte intro-uri cu idei, nume sau concepte din filosofia lumii, pe care publicul larg le poate reține ușor și care pot genera curiozități, căutări ulterioare. Asta și pentru că personajul principal este construit după modelul profesorului neconvențional, care pune la îndoială marile idei hegeliene sau husserliene, care vine în fața studenților cu opinii despre viața reală, trăită și le explică, cum, de fapt, filosofia nu este altceva decât „masturbare verbală” dacă nu e în concordanță cu realitatea banală a vieții.

Profesorul Abe îl pune la îndoială pe Kant și apreciază studenții care îl contrazic chiar pe el. Aici o găsește pe Jill – tânăra strălucit de inteligentă, cu o intuiție sănătoasă și cu un fel aparte de a „îngurgita” filosofie. Jill are un prieten care o iubește, însă pentru ea nu este de ajuns. Lungile discuții și plimbări cu profesorul care bea whisky după ore pentru a-și calma spiritul pierdut, o fac să vrea mai mult, o fac să recunoacă sentimentele ei pentru el. Nu-și dă seama că intră într-un cerc vicios, în care propria-i morală va fi pusă la încercare și în care finalul poveștii pur și simplu te sfâșie.

Într-o zi, un fapt banal le schimbă viețile, iar profesorul își recapătă forța interioară, repsectul de sine, puterea de a face dragoste din nou și de a zâmbi. Jill se apropie de el tot mai mult, până când își dă seama că Abe a comis un fapt care îi contrazicea morala și filosofia de viață pe care le predă la cursuri. Povestea ruperii legăturii dintre cei doi pur și simplu cere răgaz ca să te poată convinge că în viața asta nu există subiectiv sau obiectiv, că totul este relativ și că morala ta nu e niciodată (obligatoriu) și morala celuilalt.

Woody Allen are marele merit de a a-i fi făcu pe cei doi actori să fie vedetele producției, celelate personaje pălind în fața jocului lor. Apoi, filosofia merită și povești de dragoste din interiorul domeniului, precum și povești despre ea pe înțelesul tuturor. Spun asta pentru că mi se pare că o mai bună cunoaștere a faptului că filosofii sunt oameni speciali și aleși ai lumii noastre ar genera o apreciere sinceră din partea publicului larg. Și asta, fără, neapărat o cunoaștere a ceea ce scriu aceștia.

Substratul scenariului și al poveștii ne transmite și ideea că alegerile pe care le facem ne descriu traiectoria vieții noastre și că nu există noroc, ci doar șansă. Șansa de a fi câștigat ceva îi face loc, poate, neșansei de fi peirdut altceva. Tot așa, viața nu este altceva decât ceea ce vedem noi că este. Norocul e doar povestea care ne-o face mai ușor suportabilă.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Corina Giurgia

Corina Giurgia
Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/