Dilemă: și acum, ce?

Editura a propus, în 2014, cititorilor săi, expunerea unui context juridic care a fost urmărit sub numeroase aspecte și dintr-o mulțime de unghiuri. Problema vagonului, documentată și expusă de Thomas Cathcart în 2013, este analizată de un număr mare de oameni, avizați sau nu, din mai multe domenii de expertiză, pentru a se stabili dacă există sau nu un vinovat.

thomas cathcart - dilema„The Trolley Problem” este un experiment psihologic înflorit în jurul anilor 60 ai secolului trecut, care, teoretizat, exprimă o situație de alegere destul de complicată: ce va face vatmanul unui tramvai ce nu poate fi oprit, dacă are de ales dintre a lăsa trenul pe acea șină și a omorî 5 oameni, sau să schimbe direcția trenului și să omoare un singur om? În 2013, situația experimentală devine cât se poate de reală când statul o dă în judecată pe Daphne Jones pentru uciderea lui Chester Farley, ca urmare a deciziei femeii de a schimba macazul, salvând viețile a cinci oameni, cu prețul morții acestui Chester.

Dacă vă grăbiți să spuneți că femeia e complet nevinovată, inspirați adânc și dați pagina. Cărțulia prezintă versiuni de interpretare a acestui caz care pare, la prima lectură, că nu au legătură unele cu altele: avocați, profesori, jurnaliști și spectatori, ba chiar și Biserica, prin vocea unui episcop, în calitate de „amicus curiae”. Unii vorbesc direct din curtea de judecată, cu rol decisiv în soarta acuzatei, alții în afara ei, cu mai multă sau mai puțină obiectivitate. Se pune problema moralei și a eticii, a intenției care diferă de acțiune, a dorinței și a necesității. De altfel, se discută diferențele de atitudine date de experiențe anterioare, de capacitatea de a empatiza, de probabilitatea ca ceea ce judeci să ți se întâmple chiar ție.

Ideea este însă că, pentru femei, aspectele abstracte ale moralității nu sunt prioritare, spre deosebire de bărbați. Probabil că bărbații privesc problema ca o chestiune de matematică, unde oamenii sunt un fel de părți interșanjabile, pe când femeile tind să vadă o poveste – în care oamenii reali interacționează între ei. (p. 85)

Și, pentru că nu era suficient de complicat, sistemul juridic american se folosește de jurisprudență și de curți de jurați pentru a lua o hotărâre. Astfel, situația în care Daphne Jones a luat decizia (din afara trenului și fără să le cunoască pe posibilele victime) de a acționa o manetă pentru a schimba macazul este comparată cu alte trei cazuri asemănătoare judecate în trecut: un doctor care se folosește de organele unui om complet sănătos pentru a salva 5 oameni bolnavi, un bărbat care aruncă un altul de pe un pod, pentru a împiedica un troleu să calce cinci muncitori și o femeie care, pentru că vatmanul leșinase, a trebuit să aleagă între două drumuri.

thomas cathcartEi, să vă văd acum! Mai sunteți la fel de siguri? Eu, una, am fost prinsă în analizele filosofice, morale, etice, creștinești și egocentrice. De fapt, e vorba de ce alegi să vezi și să judeci din comportamentul unor persoane considerate responsabile. Cartea subliniază întrebări despre intenție și scop, despre alegerea dintre două rele sau introducerea unui alt pericol, despre responsabilitatea civică și joaca de-a Dumnezeu, despre motivele pentru care viața a cinci persoane e mai importantă decât viața unui singur om.

Presupun că pare complicat. De fapt, cartea e accesibilă, tocmai pentru că îmbină diferite puncte de vedere ale unor personaje ușor abordabile. E destul de ușor, în ciuda numelor neromânești, să recreezi contextul în cotidianul tău și să citești fiecare capitol-declarație ca o nouă știre pe vreun site de specialitate sau, și mai ușor, pe vreun blog cu zumzet.

Peste toate, Dilema nu e vinovăția lui Daphne, ci felul în care decidem ce e bine și ce rău, care sunt lucrurile permise și când n-avem voie să hotărâm soarta altora. Thomas Cathcart a adunat multiple fațete și ne lasă tot pe noi, ca cititori, s-o găsim pe acuzată ca responsabilă de moartea unui om sau, din contră, ca având toate meritele în salvarea a cinci nevinovați.

Titlu: Dilema
Autor: Thomas Cathcart
Editură: Philobia
Traducător: Raluca Bibiri
Apariție: 2014
ISBN: 978-606-8560-33-5
Preț orientativ: 15 lei

Surse foto: foto1, foto2

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Andra Pavel
Editor SB

Urmează un Master la Facultatea de Științe Politice, SNSPA București. Scriitor de ocazie și cititor de profesie, vede în orice critică un pas spre mai bine. Andra preferă să se implice în mai puține lucruri, dar cărora să se dedice. Îi plac lucrurile făcute bine sau făcute cu suflet, ca muzica sau fotografia.

Număr articole publicate : 103