Cosmin Perţa citeşte din În urmă nu mai e nimic, la Clubul Ţăranului

Vineri, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti, Cosmin Perţa va citi din cel mai nou roman al său În urmă nu mai e nimic, apărut recent la , în colecţia „Ego. Proză”, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

Lectura va fi urmată de un dialog cu publicul şi cu invitaţii: Adina Diniţoiu, Mugur Grosu şi Vasile Mihalache.

Afis_Cosmin_Perta_In_urma_nu_mai_e_nimic_745După ce asistă la moartea bunicului său într-un accident de muncă, un băiat de 11 ani trăieşte o puternică criză existenţială. S-a mutat la oraş de curînd şi nu are prieteni cărora să le împărtăşească durerile şi spaimele sale. Cu părinţii nu poate vorbi, pentru că sînt prea ocupaţi să se certe încontinuu. Iar în interiorul său duce o luptă aprigă cu fata dracului, de la care află că nu a fost botezat. Vrînd să scape de toate şi să înceapă o viaţă nouă, la 14 ani pleacă de acasă. Ajunge la Cluj, lucrează un timp într-un anticariat, apoi la Vama Veche, iar la un moment dat se duce la o mînăstire, unde este botezat. După botez, fata dracului dispare, însă nu pentru multă vreme…

„Mărturia ficţională a lui Cosmin Perţa începe ca un roman al formării şi se încheie deocamdată ca roman al de-formării. Deformare manieristă, în linia Curtius-Hocke, cu o puternică notă de originalitate adusă de conflictul interior al unui personaj care vînează revelaţia şi tînjeşte după semnele divinităţii, deşi nu renunţă niciodată cu totul la răzvrătirea cea mai lumească. Traseul acesta conflictual trece şi printr-o zonă a outopos-ului ce poate fi interior, un produs pur al halucinaţiei, dar şi exterior – spaţiu creştin-ortodox, al fugii de lume.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

„Privit ca excentric, adică aflat în afara centrului unei literaturi, Cosmin Perţa nu mai poate fi raportat la nimic, deşi e la fel de bun precum Ştefan Manasia, din generaţia sa. De aceea, trecut prin graţiile criticii nord-vestice, el este un scriitor bun de pus sub preşul ironiei şi al zeflemelii, dar care, paradoxal, nu întîrzie prin fiecare carte să-şi arate talentul.” (Marius Conkan)

Cosmin Perţa, poet, prozator şi eseist, născut în 1982 în Vişeu de Sus, Maramureş, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Şi-a continuat studiile la Universitatea din Bucureşti, obţinînd o diplomă de masterat în literatură contemporană şi titlul de doctor în litere cu o teză despre fantastic în literatura est-europeană. A publicat cinci cărţi de poezie, două de povestiri, două romane, o monografie, un studiu şi o piesă de teatru. Poemele sale sînt traduse în 11 limbi. În presa românească şi în cea străină există peste 200 de cronici, recenzii şi referinţe la opera sa.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.