Ce citesc membrii trupei Fjord

Acest articol a fost publicat de Bianca Dobrescu pe 7.06.2015 în rubrica Interviu, Rockoco și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Fjord, trupă rock underground care a debutat recent cu albumul On Icy Shores, se prezintă ca un mix între emoția post-rockului, structura post-metal și acel „wall of sound”, specific shoegaze-ului.

Emoția este cea care ne determină să scriem notele, credem că este asemănătoare cu aceea pe care o simți atunci când clădești un univers prin cuvinte. Toate piesele noastre au la bază o trăire, am putea spune că în spatele fiecăreia stă o poveste, conchid membrii Fjord.

fjord

Ionuț Lucian Ianoș, tobe, preferă proza în detrimentul poeziei pentru că, spune el, „în proză ar fi libertatea mai mare de exprimare, totuși frumusețea poeziei trebuie văzută dintr-o altă dimensiune pe care aș vrea să o aprofundez în viitor”. El citește atât filosofie, psihologie cât și beletristică, printre autorii preferați fiind incluși Aristotel, Nietzche, Schopenhauer, Antoine Saint-Exupery, Dostoievski și Turgheniev.

Pe Dostoievski și Turgheniev îmi permit să îi așez în aceeași barcă, chiar dacă există diferențe între aceștia. În orice caz, sunt doi scriitori existențialisto-romantici care zugrăvesc personaje și teme în care mă regăsesc, cum ar fi: individualitate, intensitate, implacabilitatea destinului și problema divinității. Îmi place că în literatura lor nu există reguli, ești liber să alegi ce interpretare vrei, ceea ce este perfect pentru o persoană visătoare care abia așteaptă să abstractizeze”, povestește Ionuț Ianoș.

Cristian Lazăr, clape, citește predominant proză, iar ca scriitori preferați îi menționează pe Cezar Petrescu și pe George Bacovia.

Lui Vlad Flavian Ioniță, chitară, îi plac E. A. Poe, Neil Gaiman și Joe Hill. El citește preoponderent proză, fiindcă, după cum spune, are maturitatea pe care o caută atunci când începe o poveste.

Îmi place proza străină, cred despre mine că sunt cosmopolit, spune el.

Alin Nechita, chitară, îi citește cu plăcere pe Ernest Hemingway și Rodica Ojog Brașoveanu, fiind pasionat atât de proza autohtonă cât și de cea străină.

Justin Teodorescu preferă proza străină, iar printre scriitorii săi preferați se numără Hemingway, Charles Dickens și Bulgakov.

Membrii, întrebați cum văd evoluția formației, spun la unison că trupa Fjord va tinde mereu către evoluție, în contextul în care și ei sunt în continuu progres. Următorul album deja schițat este compus în proporție de 50%, iar dacă va fi vorba despre un posibil contract cu o casă de discuri nu vor refuza, totuși nu fac eforturi deosebite în acest sens.

Foto: arhiva Fjord

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Bianca Dobrescu

Licențiată în filosofie, Bianca este efervescentă în activitatea cotidiană și o cititoare împătimită. A fost premiată la Concursul IDC în 2011, s-a centrat pe comunicare și relații publice și este activistă culturală. A debutat cu poezie la Ed. Grinta în volumul „Toamna asta citim Kafka” (2012). Face jurnalism economic și cultural. Nu-i plac mușchii și lichelele.