Bucureștiul în literatură. Concurs FCV

Abonează-te la SemneBune (SB Digest) și, prin tragere la sorți, îți oferim un loc la promenadă prin București, alături de scriitori. 

Bucurestiul in literaturaFundația Calea Victoriei vă invită joi, 18 iunie, de la ora 19:00, alături de scriitoarea Andreea Răsuceanu la o călătorie în Bucureștiul literar. De la Eliade, la Mircea Cărtărescu și Gabriela Adameștenu, autori semnificativi au explorat Capitala ca oraș livresc și viu.

Evenimentul Bucureștiul în literatură: de la Mircea Eliade la scriitorii contemporani pornește de la mitologia bucureşteană instituită de proza lui Mircea Eliade, rămasă una dintre cele mai complete imagini ale oraşului din literatura română.

Ne va interesa, în acest context, cum se recreează literar imaginea interbelicului bucureștean în proza lui Eliade, care este raportul dintre Bucureștiul magic, al semnelor, și cel istoric, și în ce măsură imaginea acestuia din urmă este falsificată atunci când e filtrată prin literatură.

La fel de mult s-a vorbit însă și despre Bucureștiul cărtărescian, oraș fabulos și parte dintr-o geografie „inventată“, cum însuși autorul avertizează. Orașul e, în Orbitorul cărtărescian,  un construct existent deopotrivă în mai multe realități care comunică, dar și o entitate însuflețită, un corp viu, unde străzi și locuri corespund unor artere, organe etc. Bucureștiul e, deopotrivă, un alter ego, imagine în oglindă a lui Mircea. Nu în ultimul rând, e un text care se poate citi și interpreta, nu o dată străzile acestuia confundându-se cu rândurile cărții.

La Gabriela Adameșteanu Bucureștiul este un peisajului interior ce se deschide în Drumul egal al fiecărei zile, o imagine a lumii bucureștene din anii ’60. Orașul se contaminează de viața interioară a personajului, suferind, la rândul său, transformările emoționale ale celui care îl străbate. Orașul „se îmbolnăvește“ de „panica sfârșitului de săptămână“, suferă de melancolie, „se însănătoșește“  – e o ființă care trăiește într-un raport mimetic cu personajul.

Care este raportul dintre aceste tipuri de peisaj bucureștean și care e legătura dintre imaginea literară și istoria concretă, vor fi punctele de plecare ale discuției.

Lector: Andreea Răsuceanu

Data începere: 18 iunie 2015; Ora curs: 19:00

Număr ateliere: 1

Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 30 ron

Locul desfășurării: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Înscriere la contact@victoriei.ro

-.-.-

Regulament:

Abonarea la acest serviciu va presupune și confirmarea datelor de înregistrare. Extragerea este aleatorie din totalul abonaților. Concursul se desfăşoară din 6 pînă pe 14 Iunie (inclusiv) a.c.. Câştigătorul va fi anunțat via email pe adresa de înscriere la newsletter „SB Digest”.

Pentru a intra în posesia premiului, câştigătorul va trimite un e-mail pe adresa office @semnebune. ro, cu subiectul SB, conţinând numele real, adresa poştală şi numărul de telefon. Mesajul trebuie trimis într-un interval de maximum 5 zile de la anunțarea câștigătorului pe site.

Succes!

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.