În materie de fantasy, literatura engleză și americană a avut întotdeauna căile sale de a mă capta în permanență. Fiind o fană împătimită a jocurilor pe PC, am devenit pasionată de Assassin`s Creed, joc a cărui grafică este fascinantă la nivel de pixeli și de rulare a frame-urilor. Pentru că reușesc să găsesc în aproape orice văd o poveste, atunci când îmi aleg un joc, țin cont de două aspecte: Povestea în sine (ce trebuie să faci, cine e personajul pe care-l joci, cum se defășoară acțiunea, câte level-uri are). Grafica ( trebuie să aibă calitate maximă ca să poți pătrunde într-adevăr în miezul acțiunii, iar asta înseamnă să ai drept PC un computer bazat pe motor cu patru cilindri, deși asta se aplică doar mașinilor, dar ați prins ideea)
Tot clătindu-mi ochii pe net, am văzut acum 3 luni că la editura Nemira urma să apară prima parte din seria The Witcher (da, da, după seria de cele nouă cărți s-au inspirat cei de la CD Projekt Red ca să creeze jocul cu același nume, lansat apoi de ATARI). Ultima dorință, roman scris de Andrzej Sapkowski, prezintă începutul cărților și al jocurilor din saga The Witcher.
Dacă Desmond este numele personajului principal din Assassin`s Creed, The Witcher este numit Geralt din Rivia. Am vânat cartea din umbră, terorizând-o pe doamna din librăria Nemira de pe Magheru. Într-un final, cartea a apărut la mijlocul lui iulie și am luat-o. Am devorat-o într-o singură seară, pentru că nu m-am putut desprinde.
Acțiunea se petrece pe meleaguri pustii și sinistre, între dealuri și păduri uitate de timp în care sălășuiesc creaturi străvechi: strigoi, vampire, gheonoaie, strigii, vârcolaci și alte orătănii iubitoare de oameni. Misiunea lui Geralt, vânătorul cu păr lung și alb și ochi de gheață este, desigur, să ucidă aceste creaturi care nu dau pace locuitorilor. Geralt vânătorul posedă și puteri magice, menite să-I înlesnească misiunile de căsăpire a acelor monștri.
Povestea în sine este foarte bine scrisă, dar am o obiecție în ceea ce privește construirea personajului principal: Geralt vorbește puțin spre deloc, iar atunci când hangiul i se adresează, plângându-se de vampirul care trăiește în pădure, Geralt spune, calm, ținându-și mâinile pe genunchi ca un bunic a cărui memorie scârțâie: ,, Te ascult. ”, ,,Sunt aici”. , Da. ”. Etc. Fraze laconice care sugerează faptul că: 1. Sapkowski a mizat pe slaba conturare a personajului, astfel că descrierile și întreaga peisagistică a cărții împodobită cu acțiunea să devină cel mai important aspect și 2. Geralt e antisocial și preferă să dea cu sabia fără prea multă vorbă. Aș fi preferat ca personajul să fie mai conturat, mai bine surprins în dialoguri, pentru că el duce în spate greutatea întregii acțiuni și asta înseamnă ca el să fie direct implicat.
Ultima dorință a apărut în 1993 în Polonia, iar în S.U.A în 2007. În afară de Ultima dorință (The last wish), așteptăm cu nerăbdare să fie traduse în română și următoarele părți: Sword of destiny (1992), Blood of elves (1994), Time of contempt (1995), Lady of the lake (1999), Baptism of fire (1996), The swallow’s tower (1997), Warriors of God (2004), Ceaseless light (2006).
Recomand cartea pentru că are toate elementele unui roman fantasy bine scris: acțiune, aventură, o notă evidentă de sinistru, situații comice, pe alocuri și un suspans alert care te tine în priză, fără să opui rezistență.
Cât despre începutul seriei de cărți The Witcher, Sapkowski spune: „Când am început să scriu eu, Polonia nu avea scriitori de fantasy. Eu am fost un pionier. Nu e lipsă de modestie, e adevărul: a trebuit să inventez literatura fantasy în Polonia. A trebuit să las în urmă lecturile mele din domeniu, tot ce ştiam despre fantasy, căci cititorul polonez, care e pretențios, nu voia să accepte hibrizi, cărţi la mijlocul drumului dintre fantasy şi alte genuri sau pur şi simplu o imitaţie după Tolkien. Căuta ceva nou, ceva special. Nerăbdarea lui de a descoperi ceva nou, ceva special, m-a facut să scriu”.
Seria semnată de Andrzej Sapkowski a înregistrat un remarcabil succes de casă, iar RPG-ul (role-playing game) omonim este foarte bine cotat în branșă. Mai mult, pasionații de benzi desenate pot arunca o privire peste The Witcher, versiunea comic book.
Autor: Andrzej Sapkowski
Titlu: Ultima dorință
Editura: Nemira
Colecția: Nautilus
Anul apariției: 2015
ISBN: 978-606-579-970-7
Traducător: Mihaela Fiscutean
Nr. pagini: 296
Preț: 19.95 lei (reducere 50% pe site-ul nemira.ro!)