5 cărți must-read ~ s46/2015

vine cu un set de recomandări proaspete, atât în materie de literatură română, cât și universală. Așa că, v-am pregătit 5 must-read abia apărute pe Semne Bune, să vă satisfacă toate poftele literare. În timpuri tulburi, o șansă de a evada din realitate.

Walker Evans, Damaged, c 1928-30 via Telegraph UK
Walker Evans, Damaged, c 1928-30
via Telegraph UK

Începem cu literatura română, două cărți despre care Andreea spune că sunt musai-de-citit. Să vedem de ce:

  • Cosmin Perța, „Teofil și Câinele de lemn”

Teofil şi Câinele de lemn” te năuceşte. Este primul gând pe care îl am când îmi amintesc romanul lui Cosmin Perţa. Este un roman care nu poate fi catalogat, şi al cărui subtitlu este Poem. La început, ai impresia că vei citi un roman science-fiction, despre călătorii în timp; apoi îţi devine clar că este un roman alegoric, în care parcă recunoşti celebrul Canal la care erau trimişi deţinuţii politici la muncă silnică. În Teofil şi Câinele de lemn”, spaţiul pustiit al disperării în care îl cunoaştem pe unul dintre personajele principale, este Şantierul. Continui să citeşti despre întoarcerea în timp a lui Teofil Barbălată, şi cartea prinde un aer de bandă desenată, unde personajul principal capătă puteri de -erou.
[Cumpără de aici]

  • Delia Oltea Rusu, „Sârme și portocali”

Sârme şi portocali nu este un roman, este o experienţă de viaţă – cu bune şi rele, dar mai ales cu rele. Este una dintre poveştile despre emigranţii români pe care noi, cei rămaşi în ţară şi în vieţile noastre călduţe, îi arătăm cu degetul şi îi etichetăm „căpşunari”. Este una dintre poveştile despre părinţii copiilor pe care i-au crescut bunicii câţiva ani buni şi despre care se fac reportaje şi documentare lacrimogene la diverse televiziuni. Este o poveste trăită de-adevătarelea şi povestită cu o candoare şi sinceritate care te dezarmează, te impresionează până la lacrimi şi pe alocuri te revoltă.”
[Cumpără de aici]

Valentin recomandă un roman polițist ce iese din tipare și o parodie delicioasă la adresa societății în care trăim, de la creatorul Doserelor X și Californication:

  • Ben H. Winter, „Ultimul polițist”

„Romanul Ultimul polițist, Paladin, 2015, al lui Ben H. Winters ridică o întrebare care-l poate captiva pe cititorul pasionat de imposibil: ce ai face dacă ai știi că ar veni sfârșitul lumii? Nu este o întrebare nouă, autorul merge pe cărări deja bătătorite, dar tocmai răspunsul pe care îl propune el face diferența. Locuitorii lumii sunt informați că un asteroid va lovi planeta peste șase luni, nu se știe exact unde va cădea și data exactă, cel puțin nu de la început. Evident, toată lumea intră în panică. Unii își lasă joburile și pleacă în excursii, fac sex, beau mult, alții se sinucid, unii continuă să muncească, alții pur și simplu așteaptă. Cu cât se apropie data fatală cu atât oamenii devin ori mai calmi, ori mai paranoici.”
[Cumpără de aici]

  • David Duchovny, „Holy cow”

„Romanul Holy Cow, tradus la editura Polirom, anul acesta, de către Ioana Filat, are toate ingredientele necesare pentru a fi o parabolă a zilelor noastre, o parodie a societății pop, preocupată de rețete de slăbit, rețele de socializare sau noile tehnologii, însă, în ciuda asigurărilor că avem în față o nouă Fermă a Animalelor, adevărul este în altă parte, cum ar zice agentul Fox Mulder. Însă romanul are calități indiscutabile și mustește de umor.”
[Cumpără de aici]

Mai în glumă, mai în serios, fericirea e un subiect încă picant, toată lumea o caută și se întreabă ce e încă din antichitate sau chiar mai devreme. Poate primim niște lămuriri, ce spuneți? De la Marius:

  • Dalai Lama, Howard C. Cutler, „Arta Fericirii. Manual de viață”

„În volumul „Arta fericirii. Manual de viaţă” semnat de Sanctitatea Sa – Dalai Lama – în colaborare cu reputatul psihiatru, scriitor şi conferenţiar – Howard C. Cutler – apărut la Editura Humanitas, acest deziderat pe care umanitatea şi l-a însuşit în virtutea poziţiei privilegiate din vârful lanţului trofic, de a înţelege ce este fericirea, pare să-şi fi atins menirea fără, aşa cum spuneam în paragraful anterior, a cădea în ridicol. Nici nu avea cum, decât dacă acceptaţi ideea că până şi eminenta obtuzitate a oricărui om de ştiinţă poate fi străpunsă de înţelepciunea Sanctităţii Sale Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama, conducătorul spiritual al Tibetului.”
[Cumpără de aici]

Până data viitoare vă doresc lectură plăcută și o toamnă caldă. Vă reamintesc că a început Concursul de debut literar „Incubatorul de condeie” și așteptăm să descoperim noi talente pe care să le premiem. Toate detaliile se găsesc pe site, dar ne puteți contacta pentru orice nelămuriri. Pe curând!

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Isabela

Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.