14 cai mari de la TIFF 2015

tiff-2015 Când am auzit prima oară de TIFF, a fost prin 2008, anul în care am întâlnit Iașul studențesc. Îmi amintesc, am văzut o geantă personalizată la un coleg și mi se părea o fiță extraordinară. Căutai după aceea despre TIFF și văzui că e mare întâmplare. În 2010 l-am întâlnit pe Tudor Giurgiu, care ne-a fost „început de bun augur” la Serile Filmului Românesc, atunci când ieșenii au venit la Legături bolnăvicioase ca-n vremurile bune de văzut filme la cinema (de stat!). Coincidență sau nu, Andrei Giurgia (numele de Giurgia-Giurgiu), care e directorul și inițiatorul SFR, a început să ne arate și să ne transmită respectul pentru omul și regizorul Tudor Giurgiu. Știu că un festival mare de factura TIFFului stă în mai multe minți ingenioase și în mai multe brațe muncitoare, dar dacă nu există „un Giurgiu”, sigur ceva nu se leagă. La Cluj există unul și face lucruri mari, de a căror rezonanță depind deja multe conexiuni culturale din întreaga lume cinefilă de aici și de colea. Gata cu lauda. Am să vă las aici câteva motive pentru care TIFFul este merituos, niște motive care ar trebui să vă convingă să renunțați la plaja de la anul și să vă faceți concediul în orașul celor mai faini tineri și voluntari. Fac și un pariu acum: Clujul va obține titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Spun asta chiar dacă sunt una dintre cele mai mari amante ale Iașului cultural. Iașul rămâne un seducător trist, cu tei tăiați și evenimente prea puțin puse în valoare, din lipsă de deschidere și sinceritate instituțională. Și nu numai. Revin la Cluj, revin la TIFF. Cu dragoste.

De la TIFF cu dragoste:

 1. TIFFul are cei mai faini voluntari. Pun mare preț pe voluntarii festivalurilor, mai ales că mulți dintre ei chiar cred în eveniment și nu doar pentru adeverință. Voluntarii de la TIFF știu exact unde se află bunăvoința, n-au pierdut respectul și cred că mulți dintre ei își conștientizează creșterea prin astfel de implicări. Chapeau!
 2. TIFFul are un oraș minunat. Este imposibil să vii la TIFF și să nu vizitezi măcar un colț special al Clujului. Sau e destul să te așezi cu o cafea bună în Piața Unirii și să simți pulsul orașului dimineața, la prânz și seara. Nu e deloc agitație inutilă. La un moment, nici nu mai știam dacă e weekend sau o zi de lucru. Lumea nu se grăbește, lumea îți zâmbește și îți recomandă cele mai bune locuri din oraș (Mesele Vesele, de exemplu!).
 3. La TIFF vine toată lumea bună. A crescut încet și sigur și a făcut să rezoneze toată lumea ca la ceva de neratat. Aici te întorci și o vezi Nastassja Kinski, colo stai de vorbă cu Tudor Caranfil și îți povestește despre bătrânețea de și critic, dincolo te întorci și e Marin Moraru, altundeva bea o cafea și se grăbește la următorul film Irina Margareta Nistor sau te saluți cu Daneliuc pe la Casa TIFF (…)
 4. TIFFul e diversitate pură. Nu e doar film, ci e atmosferă, e o lume care se întâlnește la TIFF ca și cum ar fi o chestie continuă. Atâta că se mai face pauză de un an. De parcă cei care la TIFF trebuie să fie prieteni, trebuie să se cunoască, trebuie să se salute. Se întâmplă concerte, vizite în locuri unice, petreceri cu specific, viuzionări la castel sau în piscină, dialoguri, socializări, laboratoare educaTIFFe, meciuri, grătare și alte chesTIFFe interesante.
 5. Ceea ce nu trebuie să îți lipsească din geantă este AperiTIFFul, care e făcut atât de simplu și îți este cu adevărat util. Spun asta pentru că suplimentul conține descrierile filmelor și îți poți alege. Cu siguranță nu poți vedea toate filmele, așa că poți consulta AperiTIFFul acasă, în lipsă de inspirație.
 6. Felul în care se face selecția filmelor la TIFF este admirabilă. Ai pentru toate gusturile: de la noutăți până la capodopere cinematografice; de la thriller la comedie romantică; de la filme de Oscar la filme de debut și tot așa. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, povestea că el tot anul vede filme, merge lumea-mprejur la festivaluri de film și construiește programul pentru ediția următoare. Chapeau!
 7. Sponsorii TIFF rezonează întru totul cu povestea cinefilă a Clujului. TAROM, Fundația Reginei Maria, HANSEN, Jameson, HBO…și mă opresc aici pentru că mi se face prea dor de festival. Așa, corect, acesta este un festival de care ți se face dor, îți lipsește.
 8. Primăria Clujului susține TIFF și oferă banii care mai rar se oferă unor evenimente culturale în România. Am fost invidioasă când Emil Boc a anunțat milioanele de euro pregătite pentru 2015, pentru ca orașul să aibă parte de toate condițiile pentru a intra în sfera celor mai bune evenimente culturale. Cultura costă și, din păcate, puțini conștientizează asta. Iașule, regret, dar nu te mai compar.
 9. TIFFul este original. Mereu surprindem cel puțin din câte ediții am prins eu. Anul acesta am admirat magia cailor mari și magia supradimensionării viselor. Dacă dați o scurtă căutare a ediției în fotografii (tiff.ro), vă veți da seama despre ce tot spun aici. Apoi, a mai fost și magia castelului de la Bonțida, care a găzduit spectacole și filme demne de piedestaluri mari.
 10. Publicul merită o diplomă; e atât de multă lumea care plătește bilet ca să vadă un film (care nu e în cinema city, care nu e comercial și care nu e în weekend). Respectabil act de prețuire față de filme și față de echipa TIFF, așadar. De fapt, ceea ce laud eu aici este o normalitate care ne lipsește cu desăvârșire. Tot așa cum ne lipsesc și cinematografele.
 11. La TIFF se întâmplă „10 pentru film”- campanie care promovează tinerii actori de teatru, care nu au apucat să fie recrutați pentru cinematografie încă, dar care au toate datele pentru a a face asta cu succes.
 12. Echipa de PR și marketing a TIFF este „spirt”. Facebook-ul e viu pe tot parcursul festivalului, a doua zi ai deja filmulețele zilei precedente cu un making of destul de incitant, toată presa este „pe eveniment”, iar ecourile depășesc cu mult aria obișnuită de promovare a unui eveniment cultural.
 13. Destul de bogat în creativitate, în timpul festivalului ai să vezi orașul brand-uit cu TIFF. Pe la cafenele, librării, magazine, restaurante, hoteluri, vezi „susțin TIFF”, „locație ce susține TIFF” sau alte minunății personalizate. Ba chiar la Librarium din Unirii am văzut cărți însoțite de coperți TIFF, cu îndemnul de a citi o carte bună și de a vedea un film bun la Cluj.
 14. Din zori și până-n noapte ai ce să faci: fie mergi la concert atunci când restul pleacă la cină și la culcare, fie te trezești pentru o cafea bună la Casa TIFF atunci când restul abia se culcă, fie mergi la film în timp ce alții au ieșit de la altul și discută deja.

tiff-2-2015

Ah, și nu uita să îți faci instantanee, selfiuri și fotografii vesele la următorul TIFF. Asta în caz de urgență când ți se face dor.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Corina Giurgia

Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/