Vlad A. Gheorghiu si Paul Gorban citesc la editia 41 a Salonului de Literatura Zero+

1978636_544836752298659_1411873122_n

Muzeul Literaturii Române Iaşi, revistele „Zona Literară” „ALECART” şi „Timpul” şi  vă invită astăzi, joi, 13 martie 2013, începând cu ora 18.00, la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” la o seară de poezie, în cadrul “Salonului de literatură Zero+”  ediţia a XLI-a. Vor citi poezie Vlad A. Gheorghiu și . Invitata ediției este criticul literar, Maria Pilchin, care cu această ocazie lansează, în premieră la , volumul de eseuri literare ”De mână cu Marele Joker”. Evenimentul va fi moderat de Mirel Cană.

“Salonul de literatură Zero+” se vrea a fi un concept literar inedit la Iaşi. El a apărut în condiţiile în care instituţii publice culturale, precum şi câteva reviste, unele cu renume, altele tinere, abia în formare – Timpul, Alecart şi Zon@ Literară -, s-au gândit să-şi unească eforturile şi programele literare venind, astfel, în sprijinul noului val literar. În acest sens, Muzeul Literaturii Române, filiala ieşeană, a pus la dispoziţie una dintre cele mai frumoase locaţii din oraş, Muzeul “Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, situat în inima târgului, lângă Palatul Culturii. Aşadar, în fiecare zi de joi a săptămânii, când gongul ceasului de la Palat va suna de 18 fix, în muzeul cunoscut publicului larg ca fiind “Casa Dosoftei” se vor auzi  mousurile şi tabletele tinerilor scriitori duelându-se polemic şi critic.

Maria Pilchin: s-a născut la 26 ianuarie 1982 în Republica Moldova. Studiile şi le-a făcut la Facultatea de Litere, USM. Acolo a înţeles că o facultate nu formează, ea te provoacă. Îşi ia masteratul în literatura spaniolă, teza ei de magistru axîndu-se pe un studiu comparativ al operei lui Borges şi Blaga. Cea care o îndrumează în această cercetare este Raisa Ganea, notoriu hispanist din capitala basarabeană. A absolvit în 2012 Academia de Studii Economice din Moldova. O preocupă promovarea culturală şi artistică, azi, într-un Ev (Mass)-Mediu. Autoare: “Praguri critice”, TipoMoldova, Iaşi, 2013, ”De mână cu marele Koker”, Prut International, 2013. Coautoare: “Manual de Literatura universală, clasa a XI-a”, şcoala naţională, Cartdidact, Chişinău, 2013; “Manual de Literatura universală, clasa a XII-a”, şcoala naţională, Prut Internaţional, Chişinău, 2012;  “Relecturi romantice. Suport didactic”, CEP USM, Chişinău, 2012;  “Manual de Literatura universală, clasa a X-a”, şcoala rusă, Lumina, Chişinău, 2011.

Vlad A. Gheorghiu: s-a născut la 14 ianuarie 1992 la Piatra-Neamț. Este student la Universitatea „Al. I. Cuza” din , la „litere”. A debutat în 2011, în revista Tribuna, girat fiind de poetul Ion Mureșan. A publicat grupaje de versuri în Familia, Convorbiri literare, Euphorion, Verso, Conta, Hyperion, Poezia, Argeș, Zon@ Literară. Frecventează ședințele cenaclului ”Salonul de literatură Zero+ din ”. În 2013 debutează editorial cu volumul ”fratele mut. La nord apa e curată”, Ed. Paralela 45, Pitești.

: s-a născut la 7 martie, 1982 în oraşul Botoşani, România. În 2006 obţine licenţa în filozofieîn 2008 finalizează cursurile de masterat, iar în 2011 cele de doctorat, susţinând public lucrarea în filozofie „Semiotica limbajului poetic postmodern”, la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Debutează editorial în 2004 cu volumul de poeme Primul val, Ed. Alfa, Iaşi. A mai publicat: în antologiile cenaclului Virtualia din Iaşi, în Antologia de poeme Artgothica, Ed. A.T.U. Sibiu, 2011, în antologia de poeme „Ziua cea mai lunga”, Ed. Herg Benet, Bucureşti, 2011, în antologia „Innuendo”, Ed. Junimea, Iaşi, 2011, volumul de poeme Pavilioane cu ruj (Ed. Princeps Edit, Iaşi, 2010, Editura Vinea, București, 2013), volumul de poeme Submarinul Karmei (Ed. Princeps Edit, Iaşi, 2011; Ed. ADENIUM, Iaşi, 2013), monografia exegetică Mişcarea în infinit a lui Grigore Vieru (Ed. Princeps Edit, Iaşi, 2011), volumul de versuri Caii din Perugia, (Ed. Paralela 45, Piteşti, 2012). Semnează constant eseuri şi cronici literare în diverse reviste de cultură din ţară şi din străinătate. Este prezent în „Dicţionarul critic al poeziei ieşene contemporane” (Ed. Fundaţiei Culturale Poezia, Iaşi, 2011), realizat de criticul literar Emanuela Ilie.  Din 2008 pană în 2011 a fost redactorul-şef al revistei de experiment literar Feed Back. Este Lector dr. la Universitatea Apollonia din Iași,  realizator TV la Apollonia TV, fondatorul şi redactorul-şef al revistei Zon@ Literară.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.