Seară japoneză „Fiica lui Hokusai” la Librăria Humanitas de la Cişmigiu – miercuri, 26 martie, ora 19.00

Fiica lui Hokusai

Miercuri, 26 martie, ora 19.00 vă aşteptăm la  de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) pentru o nouă seară japoneză dedicată romanului „Fiica lui Hokusai” de Katherine Govier, recent apărut la în colecţia „”. Invitaţi la dezbatere sunt: Angela Hondru, cunoscut niponolog, Carmen Brad, istoric de artă, specialist în artă extrem orientală, Elisabeta Lăsconi,critic literar şi Mirela Murgescu, istoric şi profesor asociat la Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o demonstraţie de shodō, caligrafie tradiţională japoneză susţinută de doamna Chinatsu Kawamoto. Caligrafia japoneză shodō este considerată o ramură a artelor frumoase.

Fiica lui Hokusai de Katherine Govier
Amintind de Fata cu cercel de perlă a lui Tracy Chevalier, romanul Fiica lui Hokusai este o reconstituire, amplă şi palpitantă totodată, a vieţii pictoriţei japoneze Oei.
În ultimii ani de viaţă, lovit de paralizie şi aproape incapabil sa mai ţină pensula în mână, Hokusai e ajutat să picteze de fiica sa, Oei, multe dintre creaţiile lui târzii aparţinându-i de fapt acesteia, spun istoricii artei. Astfel, în spatele aprecierii şi recunoaşterii generale de care se bucură opera maestrului japonez, autor al celebrului Val de la Kanagawa sau al celor Patruzeci si sase de privelisti ale Muntelui Fuji, se scrie povestea unei vieţi neîmplinite, a unei pictoriţe de talent, cu un stil propriu, sfâşiată între dragostea şi veneraţia faţă de tatăl ei, pasiunea de a picta, dar şi conştiinta propriei valori”.

“De la lumea pestriţă şi efervescentă a bordelurilor, atelierelor de pictură şi teatrelor kabuki la lumea rurală, romanul extraordinar de bogat in detalii, plin de acţiune, tulburător al lui Katherine Govier e populat de personaje vii şi încărcat de amănunte spectaculoase din istoria Japoniei şi din vieţile cumplit de grele ale femeilor şi artiştilor.” (Booklist

Scriitoarea canadiană KATHERINE GOVIER s-a născut pe 4 iulie 1948 la Edmonton, Alberta. A studiat la University of Alberta şi York University. Este autoarea a nouă romane şi trei volume de proză scurtă, pentru care a primit mai multe distincţii literare. Dintre romanele sale amintim Hearts of Flame (1991), Angel Walk (1996), The Truth Teller (2000), Creation (2002), Three Views Of Crystal Water (2005). Romanul Creation (dedicat celebrului ornitolog şi pictor John James Audubon) a figurat ca New York Times Notable Book of the Year în anul 2003. Katherine Govier este editoarea a două antologii de proză scurtă (Without a Guide: Contemporary Women’s Travel Adventures, 1999, şi Solo: Writers On Pilgrimage, 2003). S-a remarcat, de asemenea, ca autoare a unor eseuri despre artă şi a unor scenarii pentru televiziune şi radio. Romanul Fiica lui Hokusai (The Ghost Brush, 2010, publicat în SUA sub titlul The Printmaker’s Daughter, 2011) dezvăluie portretul enigmaticei pictoriţe Oei. Trăind în umbra tatălui său, maestrul stampei japoneze Hokusai, Oei a lăsat în urmă o serie de opere care, dacă i-ar fi fost recunoscute, i-ar fi asigurat posteritatea unui mare artist. Katherine Govier a câştigat Toronto Book Award (1992), Marian Engel Award (1997) şi s-a aflat de două ori pe lista scurtă la Trillium Book Award.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.