SB-0701-RPC

Un volum de nuvele japoneze, întâlnire cu scriitoarea Ioana Pârvulescu, cronica celui mai recent film cu Leonardo DiCaprio, spectacolele de teatru care nu trebuie ratate anul acesta şi o seară de jazz – acestea sunt recomandările culturale cu care începem anul.

 

Prima recomandare de lectură de anul acesta este un volum de nuvele japoneze, despre care scrie Sowilo pe semnebune.ro. Este vorba despre Balada de la Narayama, de Shichiro Fukazawa, apărut la Editura Univers. „Cartea lui Fukazawa conține treisprezece nuvele, pilonul central fiind, bineînțeles, Balada de la Narayama. La Fukazawa este  evidentă tehnica descrierii în câmp deschis a peisajelor nipone, este evidentă și încărcătura emoțională a personajelor atunci când se creează contexte vizavi de natură și de tradițiile care sunt moștenite din străbuni. Din cele treisprezece nuvele, doar patru mi s-au părut foarte bine încadrate în abordarea vieții și a lumii într-o manieră filosofică”, citim din recenzia de pe semnebune.ro, care continuă cu detalii despre câteva dintre nuvelele respective.

**

La Librăria Humanitas de la Cişmigiu debutează în această seară o nouă serie de întâlniri ale unor scriitori cu publicul, manifestare ce poartă titlul Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc!, aflăm de pe hotnews.ro. „Seria de lecturi publice „Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc!” debutează marţi, 7 ianuarie, de la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, sub o titulatură potrivită momentului: „Dacă e Sf. Ion, citeşte Ioana Pârvulescu şi comentează prietenii ei“. Invitaţii serii de lectura sunt: Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Dan C. Mihăilescu, Tania Radu şi Vlad Zografi”, citim din prezentarea de pe hotnews.ro.  Tot de acolo puteţi afla mai multe detalii despre Ioana Pârvulescu şi volumele scrise de ea.

**

De pe ziarulmetropolis.ro recomandăm cronica filmului Lupul de pe Wall Street, cel mai recent film cu Leonardo DiCaprio. „Bazat pe povestea reală a unui agent de bursă, „Lupul de pe Wall Street“ este extravagant şi, pe alocuri, excesiv. Martin Scorsese oferă un divertisment cinematografic de mare clasă, dar pare însă indecis între a satiriza cinismul lumii financiare şi a glorifica opulenţa reprezentanţilor acesteia. (…) Tematic, „Lupul de pe Wall Street” nu adaugă lucruri noi la tradiţia filmelor despre cinicii ajunşi bogaţi într-o Americă „a tuturor posibilităţilor”. Scorsese pare doar a updata aceeaşi veche poveste a unui generic cetăţean K, integrând-o în contextul economic şi financiar al ultimilor ani şi ambalând-o cât mai glossy pentru a răspunde gusturilor noilor generaţii. (…) „Lupul de pe Wall Street” este un divertisment de mare clasă şi un exerciţiu de virtuozitate regizorală, dar, privit la rece, rămâne un film superficial la nivel de idei”, citim din cronica de pe ziarulmetropolis.ro.

**

Dacă vreţi să ştiţi care sunt spectacolele de teatru care n-ar trebui ratate în 2014, vă recomandăm un articol de pe site-ul postmodern.ro, articol care atrage atenţia asupra a cinci reprezentaţii care trebuie văzute. „După artificii, cadouri, urări și damigene cu vin, 2014 începe să-și dezmorțească zilele și planurile. Așa cum spunea și regizorul Andrei Șerban într-unul din cele mai recente interviuri ale sale: „Suntem amorţiţi în emoţii. De aceea trebuie să facem teatru care să ne dea ca un fel de mâncare bună, să o digerăm, să o asimilăm, să fim mai inspiraţi, să mergem în viaţă altfel„. Așa că deschideți browserele și rezervați  locuri la: …”, citim de pe postmodern.ro, unde urmează prezentarea pieselor în cauză, dintre care amintim Crimă şi pedeapsă, Obiceiuri necurate, Demoni, iar pe celelalte vă lăsăm să le descoperiţi singuri.

**

Pentru cei aflaţi în căutare de muzică live pentru weekend, recomandăm o întâlnire cu jazz-ul, într-un cadru ceva mai intim, respectiv într-o cafenea. Este vorba despre un concert susţinut de câţiva dintre cei mai buni muzicieni români de jazz ai momentului, concert care va avea loc sâmbătă seara, la JazzBook, pe strada Carol Davilla, nr. 1.  Concertul este intitulat Dinner for Three şi va fi susţinut de Mircea Tiberian, Michael Acker şi Vlad Popescu, aflăm de pe pagina de Facebook a JazzBook.  Concertul va marca lansarea celui mai recent album semnat de Mircea Tiberian, Dinner for One, şi va începe la ora 20.

 

Aceasta a fost prima revistă a presei culturale pe 2014, continuăm mâine dimineaţă, aici şi pe calea undelor, la SportTotal FM, cu Mihai Pahonţu.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.