Lansare Eva Precub

10157007_636801119707929_1697482584_n

Galeria DanaArt, Editura și DIANEI 4 vă invită vineri, 11 aprilie, ora 18.30, la un eveniment literar-artistic, lansarea volumului “unde luna acoperă ţărâna”, de , apărut la Editura , 2014, şi expoziţia de fotografie TENEBRE, de Anca Mitroi.

a debutat editorial în 2010 la Editura Casa de Pariuri Literare din Bucureşti cu volumul de poezie “Aici nu mai locuieşte nimeni”. Au urmat volumele “Dacă ţi se face teamă de întuneric”, Editura Ecou, Cluj-Napoca, 2012 şi “Unde luna acoperă ţărâna”, Editura Karth, Bucureşti, 2014.

“În noul său volum de poeme, unde luna acoperă ţărâna, Eva Precub se adânceşte şi mai tare în noua şi tânăra literatură fantasy-horror din România. (…) În România nu există vreun autor care să te bage de-a binelea într-un dans macabru aşa cum reuşeşte Eva Precub. (…) Dacă Eva Precub mai cercetează în detaliu aspectele extreme ale vieţii şi ale morţii va ajunge cu siguranţă să scrie cu litere din propriul sânge. Dincolo de limitele nebuniei, ale vieţii care bunăoară era stabilă şi avea o traiectorie definitită, dincolo de stările care ating de-a binelea pământul, Eva Precub locuieşte în sentimente. Sentimentele sunt diferenţe de percepţie a realului şi au puterea de a crea o lume în care autoarea nu vă poate arăta calea. (…)” (George Chiriac)

„În spatele unei scenografii deseori sumbre, Eva Precub ţese şi desface spaţii nu doar pentru a ascunde sau a arăta frînturi de tablouri, pînze din care ies sau sunt obligate să se întoarcă fiinţe-văpaie, ci deşiră însăşi această văpaie, căreia îi interzice ţipătul. “Timpul căruia nu-i mai vine timpul”, instantaneele foarte scurte, dar declanşatoare legate de o voce îndepărtată a mamei refac şi eliberează nu doar tremurul unui fluture lovindu-se de piept, ci şi creează acest chip, distins şi apăsat: o pasăre al carei cîntec este prins într-un trunchi de copac.” (Medeea Iancu)

„Eva Precub ne poartă în noul ei volum, “unde luna acoperă tărîna”, într-un spaţiu fantastic, bogat în simţiri sumbre, mişcătoare şi clocotitoare. Atmosfera inventariază minuţios filonul gothic/horror, are o transcendenţă uimitoare în regimul afectivităţilor puternice, melancolice sau dureroase. Cînd citeşti cartea, te muţi pe tărîmul visului, al coşmarului, lumea se derulează fragmentar într-un inventarium poetic fin, dar colapsant, ce surprinde în primul rînd forţa trăirilor, cu acurateţea lui Hyeronimus Bosch.” (Leonard Ancuţa)

„Poezia Evei Precub e ca valurile tulburi şi grele ale unui ocean de la capătul lumii. Un pas greşit şi ai murit.” (A. R. Deleanu)

Volumul “unde luna acoperă ţărâna” poate fi comandat aici:

ANCA MITROI a început să se ocupe de fotografie acum 7 ani, având expoziţii de grup atât în ţară, cât şi în străinătate, alături de alți fotografi români cunoscuți. Stilul pe care îl abordează, deşi nu este ancorat în realitate, este o extensie a sa, aşadar foarte personal.

“Abordând un gen nu foarte ușor de asimilat și făcând abstracție de tendințele comerciale ale fotografiei moderne, Anca Mitroi reușește să creeze cadre parcă inspirate din cele mai tenebroase vise ale trioului Hisperdal, Hibernal, Cuckoo.
Cu resurse fotografice minime, în fotografiile ei accentul este pus pe conţinutul spiritual al imaginii, forme din umbre și lumini pictate pe suportul fotografic.” (Recviem-Art)

Vă aşteptăm în Dianei 4, strada Dianei numărul 4, vineri, 11 aprilie, ora 18.30, la o întâlnire cu întunecimea şi macabrul!

SemneBune este partener media la acest eveniment.

Despre cartea Evei Precub am scris aici.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.