Lansare de carte la Humanitas – O seară dedicată lui Mircea Ivănescu

Joi, 20 martie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc o seară dedicată poetului Mircea Ivănescu, cu ocazia lansării volumului „Mircea Ivănescu.Versuri”, o ediţie îngrijită de Al. Cistelecan. Evenimentul i-a avut ca invitați pe şi Al. Cistelecan, care  ne-au vorbit despre viața și opera enigmaticului Mircea Ivănescu. Volumul cuprinde o selecție a celor mai valoroase poeme ale scriitorului. Image-22

Mircea Ivănescu a fost un poet, eseist şi traducător de seamă din literatura română. A absolvit Facultatea de Filologie la Bucureşti. A lucrat ca redactor la Agerpres şi la revista Lumea, precum și la Editura Univers și Editura pentru Literatură Universală. A debutat în volum în anul 1968.  Printre titlurile volumelor sale (de altfel intenționat banale) se numără: „Versuri”, „Poeme”, „Alte poeme”, „Poesii nouă”. A tradus romane, povestiri și jurnale din literatura universală, aparținȃnd autorilor ca James Joyce, Franz Kafka, William Faulkner, Robert Musil, sau F. Scott Fitzgerald. A fost distins cu numeroase premii pentru opera sa. S-a stins din viaţă în iulie 2011.

O prezență discretă și modestă ȋn lumea literară, Mircea Ivănescu a ales să scrie liber, ȋn virtutea unei sincerități devastatoare tocmai prin simplitatea cuvȃntului ce-i dă glas. Nu a aparținut niciunei direcții sau grupări literare, preferȃnd să scrie mereu ȋn intimitatea unui univers de o sensibilitate reținută. Astfel, poemele lui capătă, ȋn viziunea multora, o calitate de proză și o muzicalitate a versurilor ce sfidează retorica tradițională.Image-26

Criticul literar Alexandru Cistelecan remarcă faptul că ȋn lirica ivănesciană „nu se află nicio aparență de poezie”. Pentru Ivănescu, realul  reprezintă o dimensiune imaginară. Ȋn vis, totul este posibil. Totuși, există o regulă, după cum spunea ȋnsuși poetul: „N-ai voie să minți ȋn poezie”. mărturisește că poezia lui Ivănescu i-a schimbat paradigma poetică. Ea nu seamănă cu nimic altceva, ȋși este de ajuns. Nu se adresează neapărat maselor, ci presupune un efort de descoperire.

Nici Gabriel Liiceanu, nici Al. Cistelecan nu au dorit să-l ȋntȃlnească. Ivănescu li s-a ȋntȃmplat. A fost o ȋntȃmplare frumoasă, surprinzătoare, care a lăsat urme adȃnci ȋn conștiința scriitoricească a amȃndurora. Image-34

Ȋn ȋncheierea evenimentului, poetul Sorin Mărculescu, surprins de invitație, a ȋntregit portretul poetului, făcȃnd un periplu nostalgic printre amintirile cu iz literar care ȋl au ca protagonist pe unicul și singuraticul M. Ivănescu.

credit foto: Radu Sandovici

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Teodora Gheorghe

Absolventă a Masteratului de Traducere a Textului Literar Contemporan din cadrul Universității București. Premiată IDC, secțiunea Poezie (2012), scrie cronici de teatru, recenzii de carte, povestiri și poeme publicate ȋn diferite reviste. Pasionată de desen și spiritualitate.