Donka – O scrisoare către Cehov

donka1 În zilele de 29 şi 30 octombrie, la TNB, Festivalul Naţional de Teatru a prezentat în premieră în România spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov”, text şi regie Daniele Finzi Pasca (Elveţia), o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne.

Spectacolul se doreşte a fi un omagiu adus lui Cehov prin intermediul magiei circului, despre care Daniele Finzi Pasca spune: “M-am decis să-l dezvălui pe Cehov, plecând de la detalii, de la lucrurile particulare din viaţa şi din paginile sale şi nu numai. M-am gândit să dau formă tăcerilor conţinute în jurnalele şi notele sale şi să creez imagini plecând de la adnotările sale. Provin dintr-un teatru profund impregnat de limbajul clovnilor, al jonglerilor, de magica şi delicata lume a acrobaţilor. Aşa îl voi povesti pe Cehov; pentru asta mă voi înconjura de aceiaşi complici dintotdeauna, creatori cu care am colaborat de-a lungul anilor şi cu care împărtăşesc nu numai o estetică şi un mod de gândire cu privire la teatru, ci mai degrabă o pasiune pentru protejarea lumii noastre imaginare.”

„Donka – O scrisoare către Cehov” este un spectacol plin de culoare, bazat pe mişcare şi imagine. Este evidentă colaborarea îndelungată a regizorului cu Cirque Éloize şi Cirque du Soleil, scena fiind invadată de clovni, jongleri, acrobaţi, actori şi dansatori, acompaniaţi de muzică de acordeon, valsuri, romanţe vechi şi coruri tradiţionale. Este o viziune atipică asupra vieţii şi operei lui Cehov, care pe mine una m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva am fost teleportată de la TNB la Circul Globus.

Spectacolul invitat special al FNT, este considerat un poem vizual şi s-a bucurat de success pe plan internaţional, săptămânalul britanic The Stage numindu-l „Cel mai bun spectacol” şi „The Greatest Moment of the Year 2012”.

 donka

Regia: Daniele Finzi Pasca / Director de creaţie: Antonio Vergamini / Muzica: Maria Bonzanigo / Scenografie: Hugo Gargiulo / Costume: Giovanna Buzzi / Light design: Daniele Finzi Pasca / Coregrafie: Daniele Finzi Pasca / Sound & Light Designer: Maria Bonzanigo / Imagini şi Montaje Video: Roberto Vitalini pentru bashiba.com
Distribuţie: Moira Albertalli, Karen Bernal, Helena Bittencourt, Andrée Anne Gingras-Roy, David Menes, Félix Salas, Beatriz Sayad, Rolando Tarquini.

Donka_11-480x320

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Alexandra Mihalcea

Alexandra Mihalcea
Din 1991 a publicat poezie, proză scurtă şi articole în diverse reviste literare din ţară şi din străinătate. A debutat în anul 2006, cu volumul de poezie „Eva, Anno Domini 2005” (Curtea Veche Publishing) şi este prezentă în antologiile „Ultima generaţie. Primul val” (Editura Muzeul Literaturii Române, 2005) și „6 de inimă neagră” (Ed. Singur, 2015). Scrie despre teatru cu plăcere chirurgicală, iubește chitara și pictează.