Boris Pasternak – Doctor Jivago

libris-top-10-doctor-jivago-boris-pasternak-75490

Publicat  inițial în 1957, în Italia, și nu în , pentru că, pe vremea aceea, comunismul și-a întins uriașele tentacule ale cenzurii până-n adâncul literaturii, romanul Doctor Jivago al lui Boris Pasternak a căpătat în cele din urmă Premiul Nobel pentru literatură un an mai târziu. Pasternak a ilustrat în detalii sumbre sistemul politic rusesc și viața mizeră a celor apăsați pe ceafă de bocancul vertiginos al comunismului. Cele trei dimensiuni ale acțiunii romanului: istorică, socială și politică alcătuiesc o frescă brută a condiției intelectualului supraviețuitor în sânul unei Rusii surghiunite de corupție și de propagandă politică de factură mizerabilă (vă sună cunoscut?) , aflată în permanență în tăvălugul unei revoluții în care bogații ajung să devină simpli ”tovarăși”.

Pasternak ar fi putut fi prin excelență un fotograf specializat în peisaje, pentru că bogăția detaliilor aduc cititorul în miezul întâmplărilor mai ceva ca o vizionare în 3D. Cum internetul este mama cârcotelii, am tot citit păreri pro și contra despre măiestria lui Pasternak, unele mai mult sau mai puțin argumentate. Mie mi-a plăcut romanul și, deși, pe alocuri se mai scorojesc pereții de plictiseala unor descrieri lungi și minuțios elaborate, cred că a meritat Nobelul, pentru că, având în vedere că au trecut atâția ani de când a văzut lumina tiparului, îmi pare că are ceva inedit. Nu știu dacă este vorba despre amintirea unor vremuri crâncene care s-au extins ca uo pânză de păianjen asupra unei părți din Europa, nu știu dacă este vorba despre faptul că românii au întipărită în creier o zestre ”neprețuită” a strădaniei lui nea Nicu de a face din România o fecioară de-a pururi imaculată, nu știu nici măcar dacă are vreo legătură tragismul cu creativitatea; cert este că romanul a meritat din plin, în ceea ce mă privește, Nobelul.

Personajul principal este Iuri Andreevici Jivago, fiul unor industriași bogați, rămas în cele din urmă orfan. Viața lui este lipsită de fericiri, dedicându-se, către maturitate, medicinei, cochetând în același timp cu literatura, deși crede că aceasta din urmă nu poate fi exercitată ca o meserie, ci doar ca un hobby (chapeau, doamnelor și domnilor!) . În alt colț al Rusiei, o tânără orfană de tată și rămasă în grija unui prieten de familie care o ține pe post de amantă, Lara, este personajul feminin-cheie care va da peste cap viața de familist plicitisit al doctorului Jivago. Pentru că fundalul romanului este cel al unei Rusii de început de secol douăzeci umbrit de ,  Jivago este nevoit să se înroleze, ca atâția alți tineri, dar pe post de medic militar. Ororile războiului îi aduc pe cei doi față în față, Lara oferindu-se să slujească patria ca voluntară pe front pentru a îngriji răniții, pretext pentru a-și căuta soțul. Iubirea lor se naște în ciuda barierelor impuse de căsniciile fiecăruia dintre ei, Lara fiind cea care îl îndeamnă pe Jivago să-și îndrepte atenția către scris și literatură.                                                                                                         Boris_Pasternak.jp-8009

Nu este un roman care abundă în romantism și este limpede faptul că romantismul și așa slab conturat este doar un pretext pentru a înfățișa mai complex dezastrul produs de . Este o lectură anevoioasă, pentru că Pasternak a introdus prea multe personaje care nu contribuie în vreun fel la desfășurarea acțiunii, eu le numesc personaje de umplutură,  niște jaloane ce devin enervante pe parcursul lecturii. Pe de altă parte, nu le poți ignora, pentru că și ele alcătuiesc conținutul romanului. Este un roman de modă veche, cum s-ar spune, un roman care nu mai este popular în rândurile cititorilor, cred că și din cauza stilului greoi generator de cârcei la creier. Ideea principală este că războiul schimbă viețile tuturor, nu numai a intelectualilor, reușind să arate latura oribilă a umanității.

Deși interzis în , Pasternak fiind exclus din Uniunea Scriitorilor și nevoit să refuze Nobelul din cauza presiunilor politice, romanul a avut parte de o fabuloasă, din punctul meu de vedere, în 1965, distribuția fiind alcătuită din Omar Sharif, Julie Christie și Geraldine Chaplin. Filmul a fost nominalizat la Oscar și a câștigat cinci Globuri de Aur datorită regiei lui David Learn. O altă a romanului a avut loc în anul 2002, avându-i în rolurile principale pe Keira Knightley și Hans Matheson. Ambele ecranizări mizează pe a doua idee de bază a romanului: că iubirea învinge războiul, foametea, mizeria și, în cele din urmă, moartea.

 

Autor: Boris Pasternak

Titlu: Doctor Jivago

Editura: Polirom

Colecție: Top 10 +

ISBN: 978-973-46-3284-8

Nr. pagini: 672

An apariție: 2013

Traducător: Emil Iordache

Preț: 24,95 lei

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.