Azi debutează Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, București, ediția a V-a

În perioada 14 – 18 mai 2014, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti (MNLR) și Asociația Euro CulturArt organizează în București Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi Festivalul Internaţional de Bucureşti (FIPB).

În 2014, TNCP este la cea de-a cincea ediţie în care poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică vor fi protagonişti ai unui inedit în spaţiul românesc post-decembrist, un festival unic ce pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil. TNCB și FIPB sunt produse ale unei iniţiative culturale care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul de contemporană vizibilă şi interactivă.

Programul târgului: între orele 12.00 – 20.00

 

TNCPs

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

1. Readucerea poeziei în atenţia publicului larg. Pagina de internet a TNCP/FIPT a fost vizualizată de peste 25000 de vizitatori în timpul desfăşurării ediţiilor de până acum, generând numeroase discuţii între utilizatorii de internet şi fiind recomandată de numeroase site-uri şi bloguri. Târgul de carte de poezie organizat în timpul festivalului a fost vizitat de peste 4000 de oameni, atrăgând atenţia asupra TNCP/FIPT.

2. Promovarea editurilor şi a revistelor culturale care publică poezie. Amplasarea celor 20 de standuri, în medie, ce au reunit poezie din toată ţara a făcut din TNCP/FIPT, dincolo de ideea de Festival, cel mai amplu târg dedicat exclusiv poeziei din România, un model de promovare ce se cere de urmat şi de alte oraşe ale ţării. Vânzarea volumelor de poezie a fost o altă ţintă atinsă, suma totală încasată de editurile prezente în Târg fiind de aprox. 28 000 de RON pentru toate cele patru ediţii de până acum, bani încasaţi exclusiv de către editorii care au trimis cărţi de poezie pentru vânzare în cadrul evenimentului.

3. Producerea unui spectacol poetic de amploare. Organizarea profesionistă a lecturilor publice de poezie (cu autori din ţară şi din străinătate, din toate generaţiile), vizualizările de filme, organizarea unor sesiuni de poetry performance au fost activităţi ce au beneficiat de aprecierea publicului, atingând standardele occidentale ale promovării poeziei în spaţiul public. Un element important în acest sens a fost şi oferirea unui onorariu fiecărui poet ce a susţinut o lectură, arătând în acest fel respectul acordat poeziei şi creatorilor ei. S-a realizat în acest fel familiarizarea publicului cu producţia poetică contemporană şi cu autorii de poezie contemporană

4. Dezbaterea aspectelor problematice actuale ale poeziei. Organizarea de colocvii şi de mese rotunde internaţionale (16 în cele patru ediţii de până acum), au incitat numeroase opinii atât din partea invitaţilor cât şi din partea publicului, lucru care s-a dovedit de foarte bun augur, întregind în felul acesta seria actorilor importanţi din domeniul poeziei: Poeţi, Editori, Jurnalişti, Traducători, Critici literari, Profesori universitari.

5. Readucerea în atenţia mass-media a importanţei actului poetic. Realizarea a 12 reportaje video, publicarea a peste 200 de anunţuri pe internet legate de evenimentele din cadrul celor patru ediţii anterioare, 8 parteneriate media solide ce au asigurat o bună vizibilitate radio, pe internet şi în presă (atingând astfel un public indirect de peste 24000 de oameni) considerăm că au contribuit cu succes la aducerea în atenţia publică a TNCP/FIPT. Totodată cele peste 80 de bannere, (1/3 m) cu sigla festivalului şi cu poeme selectate din importanţi autori români care nu mai sunt în viaţă, diseminate în tot centrul Bucureştiului au avut impactul mediatic scontat atrăgând câteva sute de iubitori de poezie.

6. Prezentarea unei secţiuni cât mai diverse şi mai generoase din poezia contemporană europeană. La primele patru ediţii TNCP au participat peste 170 de poeţi români contemporani, numărul trecând de 200 odată cu cea de-a cincea ediţie din 2014.

La prima ediţie FIPB, din 2013 au participat Ales Debeljak (Slovenia), Sinisa Socacnin (Serbia), Martin Felder (Elveţia), Lidija Dimkovska (Slovenia), Ivan Dimitrov (Bulgaria), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova). Anul acesta lista este mai extinsă, onorându-ne cu participarea Yolanda Castano (Spania), Ana Brnardić Oproiu (Croaţia), Dénes Krusovszky (Ungaria), Peter Rácz (Ungaria), Adam Borzič (Cehia), Marko Pogacar (Croaţia), Andrea Inglese (Italia), Jana Putrle Srdic (Slovenia), Dumitru Crudu (Rep. Moldova), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova), Hose Pablo (Rep. Moldova).

Nume, autori, texte care, suntem siguri, nu vor înşela aşteptările celor cu adevărat interesaţi de poezie.

 

Prin organizarea acestui amplu cultural dedicat poeziei organizatorii şi partenerii lor arată deschiderea către fenomenul literar viu şi angajarea sa în crearea unui precedent la înălţimea evenimentelor de acelaşi fel din Uniunea Europeană.

Este timpul să punem miza pe Poezie: TNCP / FIPB

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.