Muzica Beatles, explorată în ritmuri jazz

Revista presei culturale – 28-01-2014

 

Dezbatere pe marginea unei cărţi de Mo Yan, muzica Beatles în ritmuri de jazz, interviu cu Pedro Almodóvar, cronica celui mai recent film al său şi Nopţi macedonskiene la Librăria Bastilia – iată noutăţile culturale cu care vă delectăm astăzi.

 

Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduieşte în această seară o dezbatere interesantă, pornind de la o carte apărută recent la noi, inspirată din întâmplări reale, aflăm de pe semnebune.ro. Este vorba despre romanul Baladele usturoiului din Paradis, al deţinătorului premiului Nobel pentru literatură, Mo Yan, roman „inspirat de un eveniment real, petrecut în anii ’80 în nordul Chinei: o revoltă spontană a ţăranilor care a avut consecinţe dramatice. În acest cadru se ţes trei poveşti despre dragoste, loialitate şi răzbunare. Cronică a brutalităţii şi a absurdului vieţii parcă rupte de lume a oamenilor simpli, romanul are măreţia unei epopei în ale cărei cânturi se împletesc realismul şi fantezia, tradiţia atemporală şi observaţia socială, istoria cea mare, implacabilă, şi istoriile personale cutremurătoare ale actorilor care intră fără voie în scenă”, citim de pe semnebune.ro.

**

Chiar dacă mai este destul până atunci, vă spunem de pe acum că în 20 februarie va avea loc la Palatul Ghika o seară muzicală deosebită, despre care aflăm detalii de pe hotnews.ro. „Muzica Beatles, explorată în ritmuri jazz de muzicieni de valoare, se aude pe scena Palatului Ghika joi, 20 februarie, începând cu ora 20. Protagonistii concertului de jazz vor fi Cătălina-Oana Beta si Adrian Nour. Evenimentul va fi  prezentat de legendarul realizator radio-tv şi prezentator de jazz, Florian Lungu. Stagiunea de Jazz bucureşteană – Jazz Sindicate Live Sessions – începuta la finalul anului trecut îşi propune să aducă lunar, pe scena Palatului Ghika, două concerte pe seară”, citim din prezentarea de pe hotnews.ro.

**

De pe suplimentuldecultura.ro vă recomandăm astăzi un interviu cu celebrul cineast Pedro Almodóvar. Discuţia cu el nu este doar despre filme, ci şi, într-o mare măsură, despre politică, despre situaţia actuală a Europei, despre viitorul Europei şi altele de acest fel. „Almodóvar e asa cum vi-l imaginati: vorbaret si (aparent) accesibil, desi era pe undeva evident ca se folosea de noi pentru a-si face inca o data publice opiniile pe scena atit de vizibila a Premiilor EFA si cu atit mai mult cu cit toata lumea intreba obsesiv, la toate interviurile, despre contextul european, cum se simte in calitate de cineast european, ce viitor are Europa s.a.m.d.”, scrie Iulia Blaga pe suplimentuldecultura.ro. Vorbind despre criza din cinematografie şi despre faptul că lumea nu mai merge la cinema,  Pedro Almodóvar declara: „Un exemplu il constituie magazinele de muzica: au disparut! DVD-ul e pe cale de disparitie si spun asta ca si cum as fi unicul client din magazin care cumpara DVD-uri. Daca vorbim despre internet, producatorii inca nu-si gasesc locul. Adica nu s-a gasit inca formula care sa inlocuiasca sau sa opreasca aceasta nebunie a oamenilor care isi descarca filme de pe net, desi in Spania e ilegal. Si degeaba explici, ca oamenii nu inteleg. Pare o himera, dar adevarul e ca spaniolii nu pot accepta faptul ca e ceva ilegal. Sint probleme care ne afecteaza de ceva vreme. Pe de alta parte, obiceiurile s-au schimbat si oamenii nu mai merg atit de mult cu familia la cinema. Eu cred ca pierd mult, dar prefera alt format.” Celelalte declaraţii ale sale, cum spuneam, pe suplimentuldecultura.ro.

**

Şi, dacă tot am vorbit despre Pedro Almodóvar, pe liternet.ro ne.am oprit asupra cronicii ultimului său film, Los amantes pasajeros. „După câteva melodrame cu final melancolic (…) şi un hybrid S.F.-horror gotic, (…), Pedro Almodóvar a decis să facă o farsă, în care majoritatea conflictelor (oricât de grave şi de urgente ar părea ele la prima vedere) îşi găsesc deznodământul la puţin timp după ce personajele, încurajate de multă băutură şi droguri, ating „punctul culminant”. (…) Cuvântul de bază pentru acest film e ireverenţa – cum am spus la începutul recenziei, toate conflictele sunt rezolvate rapid. Întregul mesaj al filmului pare să fie că orice catastrofă ţi-ar sări în cale, tot ce contează e să te distrezi sub egida free love-ului (indiferent pe cine iubeşti)”, citim din cronica de pe liternet.ro.

**

Pentru ultima ştire culturală de astăzi, ne întoarcem la hotnews.ro, de unde aflăm că joi, 30 ianuarie, de la ora 19.30, la Librăria Bastilia, „va debuta seria de evenimente lunare intitulate „Nopţi macedonskiene”. La eveniment vor participa scriitorii Ioana Pârvulescu, Marius Chivu, Dina Frînculescu, Ciprian Măceşaru şi Răzvan Ţupa. Evenimentul se va desfăşura sub forma unui spectacol de lectură susţinut de scriitorii invitaţi, unde fiecare va citi un text propriu şi un text la alegere scris de Alexandru Macedonski. Reluând atmosfera de cenaclu din cafenelele sfârşitului de secol XIX, seara se va încheia cu o invitaţie la lectură pentru cei care doresc să participe. (…) În cadrul următoarelor „Nopţi macedonskiene” vor fi organizate spectacole de teatru, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, proză SF, cercetare ştiinţifică, estetică, scenaristică, teoria literaturii şi creative writing, management cultural etc.”, mai citim de pe hotnews.ro.

 

Aceasta a fost revista presei culturale de azi, pentru alte noutăţi vă aşteptăm mâine dimineaţă, pe semnebune.ro şi la SportTotal FM.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.