Upanishadows

Totul a plecat într-o seară de la Oedip Piaf.

Întrebat de ummagummist UPANISHADOWS, Mugur Grosu povestește: „Mi-a apărut pur și simplu în minte după prima noastră întâlnire de la finele verii (în apartamentul lui Grigore din cartierul Titan), unde un grup cu geometrie variabilă, numit Oedip Piaf, se strânge în fiecare weekend și improvizează, fac „muzică de apartament” (rapel la consacrata formulă „muzică de cameră”). Am fost invitat printre ei, de un amic despre care-am aflat între timp, cu stupoare, că s-a călugărit. Mi-am instalat clapa și-am stat toată ziua la povești și cântări, ne-a plăcut ce-a ieșit și-am păstrat și un semn de carte – o înregistrare de 10 minute, Ulein.”

Upanishadows

Invitația este deci, la un proiect de poezie și muzică prospectivă cu Jak Edi Neumann (saxofoane și percuții), Mugur Grosu (sintetizatoare și texte) și Gabriel Grigore (contrabas).

Live performance – marți, 15 octombrie, ora 20, în Question Mark / Pasagiul Victoriei. Intrarea liberă

„Trecutul e o variantă a prezentului care nu mă reprezintă. Sunetul se formează direct în trecut, dar cuvintele pipăie înainte şi luminează treptele vrăjilor. Ne plăcea. Citeam, apoi spuneam, şi în decoruri se contura pe de rostul. Dar acum scena e goală şi e gata gata de vizualizare. Ce mai proba de sunet, imediatul se termină.” declară Jak Edi Neumann.

FB event aici.  Probă de suflet/suflare aici.

„De ani buni mă frământă gândul că poezia și muzica ar putea încerca mai mult decât un sărut franțuzesc, sau cunoscutele roluri de vasalitate, când una e doar accesoriul celeilalte. Dacă se mai sărută, uneori, pe la colțuri, de ce să nu încerce ceva mai intens. Să-și împreune respirațiile până la leșin. Eu nici nu le percep separat, n-am un organ exclusiv pentru una și unul pentru alta, chiar dacă aparent poezia intră prin ochi iar muzica prin urechi.

Mă fascinează teritoriul ăsta imens care merită explorat, așa că în ultima vreme (chiar dacă am păcătuit publicând), nu mă mai trage ața spre tipar, nu mai simt zvâcul ăla în piept la gândul că voi (mai) publica o carte. (Pe lângă faptul că strig tot mai des în ultima vreme: posteritatea a murit!). Aș putea spune că m-am întors la prima dragoste, muzica – pentru că mi-a fost dat să învăț notele înaintea literelor; cântam la pian înainte să știu să scriu. Dar nu mă întorc, nu las poezia pentru muzică. Le vreau împreună. Vreau să încerc acest ménage à trois, cred în el.

Așa că de-o vreme îmi tot iau scule și bântui oameni la fel de deschiși, curioși, pofticioși, care, printre altele, cântă. Cât despre public, nu prea rezonez la sintagma asta, nu-s din filmul „eu aici, tu acolo”. Cred în firescul momentelor de comuniune, în bucuria firească de-a trăi ceva împreună, de-a împărți, de-a înota împreună într-o feliuță anume de ocean; adesea umăr la umăr, chiar.” afirmă Mugur Grosu într-o discuție pe tema proiectului Upanishadows

Question Mark – The social club / Calea Victoriei 48-50, București / Tel. 0736 940.272 / 021.3134932

Situat în Pasajul Victoriei, Question Mark este sincretismul dintre o galerie neconvenţională care găzduiește evenimente şi proiecte culturale pe tot parcursul anului şi un venue place pentru live music and mixing. Activează ca un spaţiu deschis happening-urilor urbane cu artişti independenţi din zona muzicii, teatrului, dansului, fotografiei, instalaţiilor şi experimentalului.

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.982 de abonați.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Comentarii