„Trup și suflet”, concertul acustic al formației Celelalte Cuvinte, un spectacol-eveniment

Săptămâna aceasta, iubitorii muzicii rock din București și nu numai vor avea parte de un eveniment cu totul special: concertul acustic intitulat „Trup și suflet”, o apariție inedită a formației Celelalte Cuvinte, multe dintre piesele emblematice din repertoriul acesteia fiind prezentate în formula acustică. Despre acest proiect, care se va concretiza vineri, 18 octombrie, în sala Cinema Patria, de la ora 20, am vorbit cu Călin Pop, solistul vocal și chitaristul legendarei trupe orădene.

 

c11SemneBune: Mai demult, spuneai despre un album Celelalte Cuvinte că ar fi „un suflet nou, în haină veche”. Acum, dacă ne gândim la titulatura pe care ați ales-o pentru concertul vostru acustic, să înțelegem că ar fi vorba despre un trup nou pentru piesele voastre?

Călin Pop: Este vorba despre „trupul” care a ajuns la maturitatea expresiei sale artistice, prin abordările muzicale actuale.

 

SB: De ce ați vrut să vă exprimați și acustic? Când a apărut ideea unui astfel de concert?

CP: Ideea acusticului a apărut de mai mult timp. Să nu uităm că pe vremuri cântam, împreună cu colegul Breazu, chiar muzică folk, doar cu două chitare acustice. Chiar și unele piese vechi au structuri pe alocuri acustice. Iar acum, având și pian pe lângă tobe, evident că a venit timpul și momentul pentru asta.

 

SB: Ce fel de săli sunt necesare pentru un concert ca al vostru, cu toate instrumentele și restul?

CP: Părerea mea este că trebuie o sală cu o capacitate mai mică și o acustică bună, unde să se poată dezvolta o atmosferă mai intimă, mai apropiată publicului, cum este de exemplu și sala de la Cinema Patria.

 

SB: Crezi că în variantă acustică, piesele voastre vor fi percepute altfel? În ce măsură crezi că le-ar avantaja?

CP: Aici nu e vorba despre avantaje/dezavantaje. E vorba despre o cu totul și cu totul altă abordare: pentru noi, o provocare, iar pentru publicul ales, o mare curiozitate.

 

SB: Dar mesajul pieselor, cât de bine credeți voi că ar fi pus în valoare de forma asta de exprimare, acustică?

CP: Printr-o altă abordare instrumentală, evident, prin sunetul chitarelor acustice, al pianului, completate și nu numai de percuții și partituri vocale, forma acustică pune în valoare mesajul pieselor într-un mod diferit de cel electric, nu mai bine, nu mai sus, sau mai jos, ci total special, profund, ales.

 

SB: Și în ce măsură consideri că are importanță textul unei piese? Voi ați evoluat de la chestii simple, cu versuri în puține silabe, gen „Iarbă prin păr”, sau „Un sfârșit…”, sau „O să am”, și așa mai departe, spre „povești” în toată regula, spuse prin piesele voastre, cu multă implicare în social, cu tentă filosofică, de multe ori. Ce ținte aveți, atunci când creați textul unei piese?

CP: Textul unei piese este foarte important pentru noi, fel ca și partea muzicală. Trebuie sa existe un echilibru firesc între ele, fiindcă numai așa ajung la ascultător mesajul și trăirea. Textele sunt inspirate din viața noastră, din tot ceea ce ne înconjoară. Ele sunt trecute, normal, prin prisma modului nostru personal de a observa, gândi și cântări lucrurile.

 

SB: „Trup și Suflet” e un concert anunțat încă din primăvară. De ce a fost amânat, și de ce s-a schimbat locul?

CP: Marcel Breazu, basistul trupei, suferă de o tendinită la mâna stângă și, din cauza suprasolicitărilor și afecțiunii severe, a trebuit să ia o pauză de o lună, exact înainte. În caz contrar, riscul era și mai mare, așa că l-am amânat pe toamnă. Conducerea Sălii Palatului a introdus unele costuri noi, cu care am fi depășit bugetul spectacolului, așa că s-a schimbat și locul susținerii concertului acustic.

 

SB: Trupa Celelalte Cuvinte e iubită în toată țara. Unde veți mai ajunge cu concertele voastre, fie acustice, fie normale?

CP: Vom ajunge, sperăm, în orașele importante ale țării, în funcție de posibilitățile organizatorice.

 

SB: Există cumva ideea unor concerte combinate, adică să includă piese în varianta acustică, pe lângă cele din repertoriul normal?

CP: Există, mai bine zis, ideea unor concerte compuse din două părți, în alte orașe ale țării, în cluburi, evident.

 

interviu realizat de Adi Deliu
foto: arhiva Celelalte cuvinte

Concertul acustic Celelalte Cuvinte „Trup şi suflet” va avea loc la Cinema Patria din Bucureşti, în data de 18 octombrie 2013.

Bilete cumpărare pentru concertul anunţat iniţial la Sala Palatului rămân valabile pentru noile coordonate ale evenimentului.
De asemenea, preţurile biletelor rămân neschimbate, iar schema locurilor păstrează aşezarea iniţială. Cei care doresc să îşi recupereze banii pe bilete, o pot face începând cu data de 6 septembrie, apelând la punctele de vânzare de unde au fost achiziţionate tichetele, timp de 28 de zile lucrătoare.
Biletele râmân în continuare în vânzare, cu preţul nemodificat, prin Reţeaua Eventim şi online pe www.eventim.ro.
Celelalte Cuvinte şi organizatorii regretă necesitatea mutării evenimentului, această decizie fiind luată în urma apariţiei unor cheltuieli neprevăzute legate de locaţia iniţială. Trupa este convinsă că noul spaţiu satisface toate exigenţele, Cinema Patria având o acustică deosebită.
Concertului acustic „Trup şi suflet” prezintă Celelalte Cuvinte într-o manieră aparte. Folosirea instrumentelor clasice, sunetul chitarelor acustice, al tobelor și al altor instrumente de percuție este întregit de cel al pianului și de vocea solistului Călin Pop. Ineditul abordării se face simțit nu doar în plan muzical. În note de sobrietate și eleganță, conceptul întregului spectacol este unul nou.
Trupa invită fanii și iubitorii muzicii rock la un concert unic: Celelalte Cuvinte – „Trup și Suflet” – un spectacol dedicat măreției muzicii.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.