SB-1812-RPC

Cronica unei cărți de Doina Ruști, programul de Crăciun, Deep Purple la București, Caragiale pe scena TNB, revelion stil Marele Gatsby – recomandările culturale de astăzi.

 

Pe semnebune.ro, Andreea Banciu semnează a treia parte a Dosarului de scriitor despre Doina Ruști și scrie despre romanul Lizoanca la 11 ani. „… este un roman ”greu”, care amintește de cinematografia românească, premiată la festivaluri internaționale și generatoare de ulcere pentru spectatori: cadre sumbre, drame fără șanse de happy-end hollywoodian, pe un fundal social impregnat de sentimentul frustrant al derizoriului.  Doina Ruști face o mișcare literară curajoasă și trece în spatele poveștii sordide, propagată de media cu scopul de a genera audiență (circul ieftin pentru mase), a unei fetițe de 11 ani, provenite dintr-o familie dezorganizată, ale cărei traume psihologice greu (dacă nu imposibil) de remediat, au ca rezultat o existență haotică, axată pe un singur aspect: supraviețuirea”, citim de pe semnebune.ro.

**

Salonul de Carte şi Cadouri de Crăciun le propune vizitatorilor un calendar bogat de lansări pentru următoarele zile, cu volume îmbinând diverse perspective asupra istoriei României (prin Adrian Ciororianu, Larry Watts sau colectivul Institutului pentru Studiul Totalitarismului) cu interesante biografii ale unor personalități remarcabile, precum Principesa Margareta sau Maria Tănase, dar și emoționante povești de viață ale unor oameni obișnuiți”, citim de pe hotnews.ro. Acest târg de carte se desfășoară la Muzeul Național al Țăranului Român, până duminică, inclusiv. Tot de pe hotnews.ro puteți afla programul lansărilor de carte de la târg, precum și alte detalii despre editurile care participă.

**

O veste bună pentru fanii trupei Deep Purple aflăm de pe suplimentuldecultura.ro: în februarie va concerta la București. „Una dintre cele mai apreciate trupe britanice de heavy metal si hard rock, alaturi de Led Zeppelin si Black Sabbath, Deep Purple ramine si astazi un nume reprezentativ pentru cultura genului. Formata in 1968 de catre Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Rod Evans si Ian Paice, reuniti initial sub numele de Roundabout si cu un sound de rock progresiv, trupa a trecut prin mai multe schimbari de nume si de componenta, reusind sa-si contureze identitatea muzicala spre inceputul anilor ’70, odata cu lansarea albumului Deep Purple In Rock”, citim de pe suplimentuldecultura.ro, unde ni se spune și cât costă biletele și de unde pot fi cumpărate.

**

O nouă punere în scenă a nuvelei Două loturi, de Caragiale, poate fi văzută vineri, 20 decembrie, la Teatrul Național București, Sala Mică, aflăm de pe postmodern.ro. „Aceasta varianta a nuvelei Doua loturi pare sa prezinte un unghi mai intunecat asupra evenimentelor din nuvela lui Caragiale. Alexandru Dabija (care a semnat si regia pieselor Colonelul Pasare – Teatrul Bulandra, Gaitele – Teatrul Odeon, O scrisoare pierduta – Teatrul de Comedie) il propune pe Gavril Patru (…) in postura lui Lefter Popescu, un personaj slab de inger ce se entuziasmeaza grabit la ideea unui castig major la loterie, pentru a descoperi la capatul unor zbateri comice ca realitatea nu corespunde sperantelor sale. Rolul povestitorului  ii revine actorului Marius Manole (…), cel care conduce spectatorul de-a lungul intamplarilor ce alterneaza intre umor nevinovat si tragicomedie”, citim de pe postmodern.ro.

**

Dacă nu v-ați hotărât încă ce faceți de Revelion, de pe 4arte.ro aflăm că puteți opta pentru o petrecere în stil Marele Gatsby, care va avea loc la Palatul Parlamentului. „Palatul Parlamentului este considerat, conform World Records Academy, cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa si cea mai grea cladire din lume. Evenimentul la care va invitam sa participati se va desfasura in salile Tache Ionescu si Unirii. (…) In aceasta locatie unica in lume organizatorii vor crea un decor cat mai autentic (elemente metalice, oglinzi, candelabre), parte a visului lui Jay Gatsby din tumultuosii ani ’20. Va fi cu siguranta un spectacol vizual pus la punct pana in cele mai mici detalii, cu multa imaginatie, intr-un stil specific elegantei si stralucirii epocii. Decorurile, momentele artistice si meniul vor imprima evenimentului personalitate, rafinament si stralucire, prin crearea unei atmosfere dinamice, presarata cu accente romantic-retro”, citim de pe 4arte.ro.

 

Aceasta a fost , alte propuneri pentru timpul liber mâine dimineață, pe semnebune.ro și la SportTotal FM.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.