SB-1110-RPC

Deschidem recomandările culturale de astăzi cu un interviu cu pianistul armean de jazz Tigran Hamasyan, care va susține un concert la Sala Radio, în 17 octombrie, interviu care poate fi citit pe jazzcompas.com. „La numai 26 de ani, Tigran se dovedeşte a fi fără vârstă în discursul său muzical. Strălucirea felului său de a cânta la pian şi compoziţiile vizionare trec aproape neobservate pe lângă muzicalitatea şi talentul care lasă audienţa cu gura căscată. Până şi cele mai mici fragmente ale compoziţiilor sale sunt organic construite. Pianistica sa este o imagine actuală văzută sub un zoom construit să dezvăluie îndeaproape un secol de istoria jazzului, dacă nu şi mai bine de atât”, citim pe jazzcompas.com. Întrebat cum s-a raportat la ‘main stream jazz’ sau jazzul american în timpul studiilor în S.U.A., Tigran a răspuns: “În aceaşi perioadă cu descoperirea muzicii armeneşti, Jarrett şi Garbarek, am descoperit şi Miles Davis Quintet cu Herbie Hancock, Wayne Shorter sau George Coleman. Concertul live ‘My Funny Valentine’, dublul album ‘Four and More’, au fost imense, am petrecut ore întregi transcriind ce făcea Herbie Hancock.”

**

Pentru noile stagiuni, teatrele din București par să se întreacă în spectacole care să atragă publicul. De exemplu, „Teatrul Masca propune pentru deschiderea acestei stagiuni două premiere de excepţie, din două zone total diferite ale discursului teatral: „PARCUL”, un spectacol de statui vivante care ne spune povestea Cismigiului cu misterele sale îmbrăcate în patina vremii şi umbrele figurilor carismatice ce încă mai străbat aleile de un farmec inegalabil. A doua premieră o reprezintă„FLECĂRELILE FEMEILOR” (după Carlo Goldoni), un spectacol de commedia dell’ arte cu încurcături, comploturi, bârfe şi situaţii care mai de care mai caraghioase”, citim pe site-ul larevista.ro. De acolo aflăm și despre diverse oferte de fidelizare, cum ar fi Cuponul spectatorului fidel și Oferta Stage Caffe. 

**

Pentru că tot a venit vorba despre teatru, de pe ziarulmetropolis.ro reținem interviul cu Lia Bugnar, cea mai cunoscută scriitoare de dramaturgie contemporană de la noi, dar și actriță și regizor. Discuția cu ea este amplă și atinge aspecte diverse ale teatrului și ale muncii în această artă. Întrebată dacă meseria de actor nu este mai grea decât altele, Lia Bugnar a răspuns: „Bineînțeles că nu. Este o meserie vocațională. Unii au sau nu au vocație pentru ea. E o meserie în care nu tragi la jug, nu scoți nimic din pământ, nu te cațeri pe acoperișuri, nu stai la metrou și vinzi cartele. Cum o fi să stai la metrou toată ziua și să nu vezi lumina zilei? Actoria o meserie care, spre deosebire de altele, are recompensă pe loc și nu mă refer numai la aplauzele de la sfârșit, mă refer la ochii ăia care se uită la tine, eventual plâng cu tine, la oamenii care respiră cu tine. Asta e o plată pe care tu o iei pe loc pentru ceea ce faci și cu care te încarci de o bucurie comparabilă cu un drog.” Așa cum spuneam, citiți interviul integral pe ziarulmetropolis.ro.

**

Pentru amatorii de literatură și muzică am găsit recomandarea potrivită pe semnebune.ro. „Meniu a la Carte vă invită la un nou eveniment, în Club Panic, vineri 18 Octombrie, începând cu ora 19.00. Cum v-am obișnuit deja, vom avea autori și lectură, cărți la vânzare și momente muzicale asigurate de Nic, unul dintre cei mai buni DJ. Evenimentul va fi moderat de Claudia Minela. Autori: Bianca Dobrescu, Claudia Minela, Dan Someșan, Daniel Cristea-Enache, Florin Iaru, Mălin Stan, Popa Radu-Andrei, Sorin Despot și Val Ceau”, citim în prezentarea evenimentului, de pe semnebune.ro. Un eveniment derulat sub sloganul: „Aducem mai aproape de voi literatura contemporană din România.” 

**

Printre filmele care vor putea fi văzute în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest, se numără și Only God Forgives, aflăm de pe dilemaveche.ro. „Stilistic, filmul continuă pe linia lui Drive: este un western modern, ultraviolent, cu accente noir, pe fundalul unui oraș decăzut – Bangkok. Ryan Gosling are rolul unui bărbat enigmatic și tăcut implicat în mafia drogurilor, avînd ca paravan un club de box thailandez. Cînd fratele lui e ucis, mama sa (Kristin Scott Thomas), șefa unei vaste rețele mafiote,  îl constrînge să-i răzbune moartea. I se pune în cale un polițist (Vithaya Pansringarm) care nu pare să acționeze după legile obișnuite, ci după propriile judecăți”, citim în prezentarea de pe dilemaveche.ro. În același articol veți găsi detalii și despre alte filme care vor putea fi văzute la festivalul amintit.

Cu aceasta, revista presei culturale de săptămâna aceasta se încheie, vă dorim un weekend plin și ne citim/auzim luni dimineață.

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.