SB-0512-RPC

Cronica celui mai recent roman al lui Matei Vişniec, Comedia umană într-o expoziţie de gravuri şi desene, o premieră de excepţie la , întâlnire cu Lucian Boia şi seară de jazz românesc – aceasta este oferta noastră culturală de astăzi.

 

Pe semnebune.ro, Val Ceau scrie despre cel mai recent roman al lui Matei Vişniec: Negustorul de începuturi de roman. „Practic, povestea principală, firul roșu (…) este despre o societate secretă de oameni care oferă scriitorilor începuturi de roman, fraze puternice care să nu mai lase altă posibilitate cititorului decât să citească în continuare și la sfârșit să exclame: ce carte! Aflăm că și-au oferit serviciile unor autori precum Camus, Kafka sau Wells. Guy Courtois, unul dintre negustorii de începuturi de roman, el însuși scriitor, care se confruntă cu un blocaj scriitoricesc de 42 de ani, timp în care nu a fost capabil să treacă peste prima frază, peste început”, citim din recenzia de pe .ro, care este mult mai detaliată şi ne dezvăluie un alt roman de neratat al lui Matei Vişniec.

**

„Imaginează-ţi Comedia umană a lui Balzac ilustrată prin gravuri şi desene, în care tipologiile societăţii franceze de acum două secole prind viaţă. Burghezii prezentabili, femeile de carnaval cu ifose, actorii şi oamenii care animă străzile Parisului vor să-i cunoşti mai bine vizitând expoziţia Paul Gavarni (1804-1866): un imagier al mondenităţii, organizată la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR)”, citim de pe postmodern.ro. Pentru această expoziţie au fost selectate 55 de lucrări ale lui Paul Gavarni, artist reprezentativ pentru arta franceză a secolului al XIX-lea. Toate gravurile, desenele şi acuarelele lui alcătuiesc un muzeu al chipurilor şi al caracterelor acelui secol. Expoziţia de la MNAR poate fi vizitată până la sfârşitul lunii februarie 2014.

**

La se anunţă o premieră de excepţie, pentru jumătatea lunii decembrie: spectacolul Volpone, regizat de Vlad Cristache, aflăm de pe hotnews.ro. „Bani! Bani! Bani! Deviza bogaţilor care se visează, încă, şi mai bogaţi. Avere! Avere! Avere! Visul treaz al îmbogăţiţilor de ieri, de azi, dintotdeauna. Realitatea canaliilor este mereu aceeaşi: scopul scuză mijloacele, atâta vreme cât aurul umple buzunarul şi teancurile de bancnote cresc. Povestea lui Volpone (Gheorghe Visu), cel mai şiret şarlatan din Piaţa San Marco, este cea a oricăruia dintre farsorii de mare calibru: minciuna bine deghizată în jocul abil de-a bolnavul inocent. (…) În mijlocul Veneţiei, undeva pe Canale Grande, Vladimir Turturică a imaginat o lume care pluteşte pe apă, în acordurile muzicii live, pe ritmul dat de tobele lui Lucian Maxim. Iţele acestui scenariu se încurcă într-o comedie plină de fantezie, energie şi surprize”, citim de pe hotnwes.ro.

**

Fanii istoricului Lucian Boia au prilejul să participe la o întâlnire cu el astăzi, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, aflăm de pe semnebune.ro. Va fi prezentat în premieră volumul Balcic. Micul paradis al României Mari. „Subiectul acestei cărţi este Balcicul: Balcicul în perioada lui românească, din 1913 până în 1940. Un Balcic real şi imaginar totodată: aşa cum l-au văzut, aşa cum l-au vrut românii: un colţ altfel pe harta României, un fel de paradis, un loc, poate, al unor noi începuturi. După ani de tăcere, după ani de uitare, Balcicul revine în conştiinţa publică românească. Nenumărate pânze în muzee îl arată aşa cum a fost cândva, şi mai ales aşa cum l-au văzut artiştii, iar la faţa locului, „Cuibul liniştit“ al reginei Maria, vizitat de tot mai mulţi români, stă mărturie, durabilă, a unor vremuri care par de mult apuse, dar care nu sunt chiar atât de îndepărtate”, spune Lucian Boia, citat în prezentarea de pe .ro.

**

Tot în această seară, de la ora 21, se poate asculta jazz românesc, în Club Puzzle, aflăm de pe iconcert.ro. Romanian Jazz Collective îl au ca invitat al serii pe Eugen Gondi. „Iniţiat de saxofonistul Cătălin Milea, muzicianul român stabilit în Amsterdam, activ pe scenele internaţionale de jazz şi muzică improvizată, Romanian Jazz Collective explorează “song book”-ul jazzului românesc, preluând compoziţii emblematice sau chiar mai puţin cunoscute din istoria jazzului de la noi. Celebrând perioada de glorie a festivalurilor de la Costinesti şi Sibiu, grupul cântă piese scrise de Johnny Raducanu, Richard Oschanitsky, Marius Popp, Dan Mandrila, Jancy Korossy, Eugen Gondi şi alţi jazzişti români, într-o variantă proprie, modernă şi actuală”, mai citim de pe iconcert.ro.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, ne citim/auzim mâine dimineaţă, cu noutăţile culturale pentru weekend.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.