Jonathan Safran Foer “Extrem de tare & incredibil de aproape”

extrem
Departe de a avea un stil tradiţional, Jonathan Safran Foer ne-a atras atenţia de la literatura convenţională, odată cu „Totul este iluminat”. Câştigător al unui concurs de scriere creativă, el este încurajat să înceapă cariera de scriitor. Studiile de filosofie pe care le-a urmat, strecoară în volumele sale ludicul şi mirarea, logica şi analiza.

„Extrem de tare & incredibil de aproape” îndrăgosteşte cititorul de la primele pagini. Lumea pe care o construieşte autorul fascinează în aceeaşi măsură în care a făcut-o până acum. Relaţia între dragoste, pierdere şi memoria care le leagă pe cele două, deschide şi deşiră afinităţile elective, respectiv întâlnirea dintre generaţii, toate acestea prin trăirea relaţiei menţionate.

Astfel, în volum se conturează povestea lui Oskar, un băieţel ancorat în lumea fericită a posibilităţilor stabilite de orizontul copilăriei. În acest spaţiu, moartea tatălui său este un mister care trebuie descifrat. Evenimentul, dramatic pentru copil, deschide aventurile care se desfăşoară pe parcurs, ghidate de un indiciu: o cheie găsită într-o vază. Această cheie trebuie să deschidă o broască din New York, deşi o dată la 2,777 de secunde se mai naşte o încuietoare, lucru care complică şi grăbeşte puţin rezolvarea misterului.

Cartea este un labirint care prezintă scrisori şi lucruri colecţionate de Oskar, cartea devenind prin aceasta o panoplie în care sunt agăţate scrisori şi fotografii. Cu ajutorul lor reuşim să luăm parte la poveste într-o manieră mult mai personală, altfel decât eram obişnuiţi. Paginile goale pun pauză în acest drum iniţiatic, deşi dovedesc deopotrivă că drumul este cât se poate de real, având în vedere că lectura devine propriul nostru traseu, prin ochii cu care Oskar cercetează lumea.

Încărcat de viteză, evenimentele sunt trasate strecurând din când în când personaje. Caracterizarea acestora este şi ea diferită, întotdeauna prin ochii lui Oskar, mai mult decât printr-un contact direct cu mama, bunica, chiriaşul sau toţi cei cu numele Black cărora Oskar le atribie cheia tuturor căutărilor sale.

Tragică din cauza pierderii tatălui lui Oskar, cartea emoţionează în primul rând fiindcă este spusă din pielea unui băiat a cărui unică lume este cea a colecţionarului de amintiri. Grija faţă de lucrurile văzute şi avute cândva, reuşesc să menţină astfel memoria unui trecut cât se poate de viu.

Între încercare şi abandonare, facem cunoştinţă cu o sumedenie de oameni al căror numitor comun este de fapt traseul tăinuit al copilului, drum construit către motivul dispariţiei tatălui său, odată cu atentatele de la 11 septembrie. Deşi celelalte personaje par că nu intervin, ele îl sprijină de la distanţă, misterioase dar puternic antrenate în lupta cu indiciile.

Punându-se deci accentul pe personajul principal, noi înşine devenim personaje principale în dezlegarea enigmelor cărţii şi ale lumii. Gândurile neclare, strecurate printre scrisori şi virgule, fac călătoria dificilă dar antrenantă, aşa cum numai în povestirile lui Jonathan Safran Foer pot fi semnalate pasiunile şi călătoriile prin lumea posibilităţilor. Finalul reprezintă nu doar sfărâmarea speranţei date de “neîntâmplat” ci şi încheierea unei emoţii care ne însoţise pe tot parcursul lecturii.

Autor: Jonathan Safran Foer
Titlu: Extrem de tare & incredibil de aproape
, 2012
Colecţia
Nr. Pagini: 424

Sursa foto: http://www.bookblog.ro/recenzie/extrem-de-pregnant/

Carla-Francesca Schoppel

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Carla

Avatar
Absolventă și masterandă a Facultății de Filosofie. Rătăcită, dar nu pierdută în labirintul basmului, deschide cu cheia visului „Alice în Țara Minunilor”, studiind povestea dintr-o perspectivă filosofică. Rar, scrie poezie.