Iaşul cultural

 

iasi

Sursa: Facebook

Iaşul pomite! Promite cultură, distracţie, reîntoarcerea la copilărie… Marți, 7 mai 2013, între orele 10.00 – 17.00, Muzeul Unirii va găzdui până pe 9 mai, expoziţia ,,Herta Müller : Cercul drăcesc al cuvintelor” Aceasta redă viața si opera scriitoarei germane de origine română, Herta Müller, deţinătoare a Premiului Nobel pentru literatură. Prin intermediul documentelor, fotografiilor de familie, al colajelor mai puţin cunoscute din viaţa scriitoarei, precum și cu ajutorul interviurilor înregistrate cu autoarea, se urmărește evoluția acesteia, începând cu perioada copilăriei petrecute în Banat și până la decernarea celui mai important premiu pentru literatură. Expoziţi
a a fost realizată de Literaturhaus Berlin în parteneriat cu Institutul Goethe. Curatorii sunt Lutz Dittrich şi Ernest Wichner, care se numără printre cei mai buni cunoscători ai Hertei Müller.
Galeria de Artă Grand Hotel Traian găzduieşte până pe 10 mai, Expoziţia ,,Tradiţi pascale”. Meșteri populari bucovineni din Brodina, Paltinu, Ulma, și Suceava, dar și din și Botoșani, vor fi prezenți cu lucrări specifice Sărbătorilor de Paște. Silvia Cozmîncă, preşedinta Asociaţiei „ART – Meşteşugurile Prutului” Iaşi, şi-a asumat voluntar, de când a ieşit la pensie, alături de meșterii populari înscriși în asociație, misiunea de a transmite tinerei generaţii tehnicile meşteşugurilor populare tradiţionale din România şi Republica Moldova în vederea conservării particularităţilor româneşti în diversitatea europeană. Lucrările expuse sunt de vânzare.
Miercuri, 8 mai 2013, între orele 10.00 – 17.00, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” str. Mihail Kogălniceanu nr. 11, va avea sub tutelă între 18 aprilie – 10 mai 2013, expoziţia lui Adrian Emilian, ”Exerciții iconografice”. Preot la Parohia ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Gura-Humorului, judeţul Suceava și, în prezent, student în anul al II-lea la Facultatea de Arte Vizuale şi Design, Secţia Arte Plastice – Pictură, din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” Iaşi – clasa profesorului Cristian Neagoe, pictorul Adrian Emilian Gavrilean a avut numeroase expoziții personale în țară, dar și în străinătate, desfășurând și activități de restaurare a unor lucrări de artă religioasă decorativă şi murală intrate în uzul liturgic al mai multor biserici.
Teatru FiX va fi gazda spectacolului ,,Plângerea mesei şi a scaunului”, un text de Benoit Vitse, în regia lui Bogdan Pălie. Cu Stanca Jabenițan și Cătălin Ștefan Mîndru. Vizual : Radu Salahoru. Lumini : Alin Ștefan Prodan.

Scenografia:MihaiPintilei. Regizor:Bogdan Pălie. Distribuția:StancaJabenițan, Mîndru Cătălin Ștefan. Spectacolul conține limbaj și imagini explicite, interzis sub 18 ani.

Pe malul mării, în Barcelona sau oriunde… Scriitorul e singur în fața unei mese și a unui scaun. Poate situația din Grecia, poate senzualitatea unui text erotic, poate o Melanie, poate cei 40000 „fără nume” din Mexic, sau poate toate gândurile astea adâncesc singuratatea unui scriitor.Un poem suprarealist desenat pe nisipul lumii ce nu ne dă pace. Poezia ancorata în Actual. Si un pariu : elocinta care promite multe și face puține sau poezia, care promite puține și face multe.
Muzeul Literaturii Române Iaşi în colaborare cu revistele „Zona Literară”, „ALECART” şi „Timpul” vă invită joi, 9 mai 2013, începând cu ora 18.00, la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, unde în cadrul “Salonului de literatură Zero+”, ediţia a XXII-a, vor citi poezie şi proză, Ana-Maria Lupaşcu şi Bogdan Moisa.
Toate acestea după meritate delicii pascale…

Sursa: http://culturainiasi.ro/

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Număr articole publicate : 19