Despre lansarea cartii William Samuraiul

DSCF8268

Joi, 5 septembrie, la librăria Humanitas Cișmigiu, a avut loc lansarea volumului William Samuraiul de Giles Milton, adevărata poveste a lui William Adams, primul englez care a pus piciorul în Japonia şi care a inspirat bestsellerul lui James Clavell, Shōgun. [1] Despre carte au vorbit: criticul literar Elisabeta Lăsconi, istoricul Mirela Murgescu, jurnalistul Ana-Maria Caia, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze Șerban Georgescu, dar și traducătorul cărții Anca Bărbulescu. Întâlnirea a fost moderată de Iustina Croitoru.

DSCF8266

Istoricul Mirela Murgescu a afirmat despre William Samuraiul că este o narațiune care aduce istoria mai aproape de public, cartea fiind scrisă într-un stil alert, cronicăresc. Anca Bărbulescu a ținut să adauge că pe lângă traducerea propriu-zisă, a trebuit să se confrunte și cu traducerea obiceiurilor nipone. Aceasta a vorbit despre o traducere a traducerii, dar și despre faptul că protagonistul cărții nu este neapărat un erou în sensul occidental, ci mai degrabă este înzestrat cu aptitudini de a păși în afara zonei de confort, fapt ce l-a ajutat să se adapteze stilului de viață japonez.

a punctat mai apoi despre contextul istoric în care a trait William Adams, dar și despre faptul că interesul românilor pentru Japonia a pornit de la romanul Shogun. Criticul a încadrat cartea lui Giles Milton la jumătatea distanței dintre un roman și o biografistă. În continuarea discuției, Serban Georgescu și s-au referit în principal la Japonia zilelor noastre. Primul a pus în evidență relațiile economice între Occident și Orient,  în timp ce Ana-Maria Caia  s-a raportat la Japonia ca la spațiul cu cea mai mare densitate de cultură occidentală din întreaga Asie.

DSCF8270

Seara s-a încheiat cu o surpriză muzicală din partea lui Yasuyuki Takagi, președintele Asociației Culturale Româno-Japoneză „Tomodachi”. Acesta a interpretat câteva melodii la shamisen, instrument tradițional  japonez. Cu modestie, dar și cu mult umor, Yasuyuki Takagi a recunoscut că instrumentul are încă multe secrete pentru el. La eveniment au participat aproximativ cincizeci de persoane.

DSCF8273

[1] http://www.humanitas.ro/humanitas/william-samuraiul, accesat la data de 10.09.2013

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.