Cabală la Kabul

dan-alexe-02Joi, 28 februarie, la Cărturești, a avut loc proiecția filmului Cabală la Kabul, realizat de Dan Alexe. Filmul surprinde relația dintre ultimii doi evrei din Kabul, Isaac, vânzător de amulete, un bărbat înalt, slab și cu barbă lungă și Zabulon, negustor de vin de contrabandă, mic, grăsun și cu ochelari.

Cei doi se urăsc, deși locuiesc amândoi în aceeași sinagogă, unul la parter, celălalt la etaj și ajung să se lupte chiar și pentru apropierea față de regizor. De altfel, regizorul se consideră al treilea personaj al filmului a cărui prezență este subînțeleasă din tremurul camerei sau din scurtele întrebări directe care îi sunt adresate în timpul filmării.

Legat de tehnica folosită, lipsa de artificii precum voice over sau hărți denotă alegerea lui Dan Alexe de a reda subiectul într-un mod cât mai obiectiv. Regizorul devine un adevărat cercetător, conștient că poziția sa față de subiect este primul lucru pe care trebuie să îl stabilească. De aceea, indiferent că a trăit în Kabul 3 ani, a învățat limba persană, a stat alături de cei doi și a participat la întâlniri cu vecinii pentru a înțelege care este unghiul potrivit din care să fie relatată relația dintre Isaac și Zabulon, filmarea a durat 40 de ore.

Filmul nu prezintă contextul socio-cultural în mod explicit, referințele la spațiul afgan sunt făcute doar în măsura în care permite istoria celor două personaje, regizorul considerând că rolul unui documentar este acela de a stârni curiozitarea receptorului.

Pentru a înțelege relația dintre ultimii evrei din Kabul și pentru a vă face să vedeți un film interesant, amuzant pe alocuri și încărcat de semnificație, aveți mai jos o discuție preluată de pe blogul lui Dan Alexe, care nu e inclusă în film :

– Pentru ce îl filmezi pe coțcarul de Zabulon? A fost spionul Talibanilor… Din cauza lui am suferit atâția ani…

– Ca sa refac filmul, îi explicam (filmul mi-a fost furat odată, în întregime, așa că a trebuit să reiau totul de la capăt)…

– Ce să reiei, nu vezi că te minte? Crezi că nu știu că mergi la el doar pentru că îți dă să bei…

 

– Ce cauți la Isaac? E doar un vrăjitor bătrân, un escroc și un spion. M-a denunțat Talibanilor pentru că făceam vin și rachiu…

– E psihanalistul cartierului, îi explic lui Zabulon. Oferă oamenilor un serviciu la fel de important ca cel pe care îl oferi tu… Tot un mod de a scăpa de realitate…

 

ps: Cabală la Kabul va fi proiectat luni, 4 martie, de la ora 19 la Dianei 4, în prezența regizorului, iar moderator al discuției de după va fi Corneliu Porumboiu.

ps2: Iubiții Domnului, un film despre rivalitatea dintre doi șeici musulmani din Macedonia, se proiectează azi, 3 martie, la ora 18, la MȚR, tot în prezența lui Dan Alexe, discuția fiind moderată de Sorin Antohi.

sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 2991