Blândețea nopții

26-371423-Coperta_fataF. Scott Fitzgerald este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani, un cronicar al Americii anilor ’20. Epoca jazzului, cu extravaganțele și luxul reprezentative, cu romantismul ce ducea deseori la aventuri sau dueluri, cu aerul permanent de spectacol, a fost perioada în care a trăit, a scris și pe care a scris-o. Romanul său, Blândețea nopții, apărut anul acesta, în traducerea lui Mircea Ivănescu, la Humanitas Fiction, este o poveste de dragoste parțial autobiografică. Dick și Nicole Diver, personajele principale, sunt bazate pe Gerald și Sara Murphy, un cuplu sofisticat alături de care Fitzgerald și soția sa, Zelda, au petrecut un timp pe țărmul Rivierei franceze. Viața extravagantă, călătoriile prin Europa, grupul de prieteni bogați și nechibzuiți, frământările sociale, clinicile elvețiene, problemele mentale, declinul financiar, dar și cel moral, toate fac parte atât din viața autorului, cât și din povestea soților Diver.

Structurat în trei cărți, romanul începe cu perspectiva limitată a tinerei actrițe Rosemary Hoyt, prin ochii căreia îi descoperim pe soții Diver. Nicole este o blondă ale cărei trăsături sugerează o frumusețe pe care timpul nu o va șterge, o ființă fascinantă pentru naiva Rosemary. Dick este un psihiatru chipeș, în jurul căruia par să graviteze toate personajele, inclusiv Rosemary, care se îndrăgostește de el încă de dinainte să îl cunoască. Atât Nicole, cât și Dick sunt încântați de prezența actriței, luând-o cu ei la Paris și introducând-o în lumea lor splendidă. Povestea pare pentru multă vreme un basm, deși o întorsătură de situație este sugerată chiar din primele pagini. Violet, un personaj secundar, este martora unei scene în casa soților Diver, dar Rosemary nu află despre ce este vorba decât la sfârșitul primei cărți, când adevărul despre soții Diver spulberă iluzia desăvârșirii celor doi.

Povestea continuă cu o întoarcere în trecutul lui Dick și Nicole. Aflăm despre Dick că era un student foarte bun, care își propusese să devină un psihiatru excelent. Pe Nicole a întâlnit-o într-o clinică din Zürich, unde fusese internată fiindcă suferea de o teamă patologică de bărbați, în urma unui abuz din copilărie. Dick a fost un element important în vindecarea ei, ajungând, mai târziu, atât doctorul, cât și soțul ei.

Cartea a treia urmărește declinul stării de sănătate a lui Nicole, a vieții lor de cuplu și a lui Dick, a cărui decădere este cu atât mai șocantă cu cât la începutul romanului este prezentat ca fiind un bărbat integru, care ține lumea (lor) întreagă și în frâu. Dacă pe Dick îl lasă să se dizolve, să dispară în America, Fitzgerald îi oferă lui Nicole sfârșitul fericit și sănătos pe care nu i l-a putut da propriei sale soții.

După publicare, autorul a rescris romanul în ordine cronologică. Ediția în română apărută la Humanitas Fiction este o traducere a primei variante, unde suspansul este sporit tocmai din cauză că întâlnim în primele pagini un cuplu fascinant, pe care îl descoperim prin ochii naivi ai lui Rosemary înainte de a ne fi prezentat, de către un narator obiectiv, trecutul și deznodământul lui.

În opulența, puterea banilor și discrepanța dintre Europa și America stau la baza unei povești despre dragoste și moravuri. Din roman reiese disprețul față de modul ostentativ în care viețile sunt construite și risipite pe baza banilor moșteniți, nu munciți, dar și față de cel în care americanii își aruncă banii într-o Europă care îi acceptă pentru că are nevoie de ei în reconstrucția de după război. Fitzgerald nu a scris numai povestea unui cuplu fascinant în aparență, dar ros de boală în interior, ci povestea unei întregi civilizații. Înfloritoarea America și visul american erau reveriile europenilor zdruncinați economic. Dar lumea de peste ocean era și ea contaminată, condusă de bani și iluzii, scufundată în alcool și perversiuni. Sunt îmbrăcați mai bine, deci se cred superiori celor aflați în zdrențe. Dar, într-un final, toți sunt la fel, toți cad la fel.

Titlu: Blândețea nopții
Autor: F. Scott Fitzgerald
Editură: Humanitas
Traducere: Mircea Ivănescu
Anul apariției: 2013
Număr de pagini: 384
ISBN: 978-973-689-582-1
Preț: 47

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ana Mănescu

Avatar
Cititoare pasionată, a publicat proză „alter.ego.” (Herg Benet, 2014). Activistă în mediul cultural.